3 μακρινά νησιά για διαφορετικές διακοπές

karpathos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Αφήνουμε πίσω τις Κυκλάδες και τα Επτάνησα και προχωράμε σε μακρινά νησιά της Ελλάδας, που πολλοί δεν τα επιλέγουν εύκολα για διακοπές, ενώ θα έπρεπε.

Κάρπαθος, για ζωντανές παραδόσεις
Δεν θα σας γελάσουμε. Το ταξίδι μέχρι την Κάρπαθο είναι πολύωρο και φτάνει τις 20 ώρες, αν επιλέξετε το πλοίο –υπάρχει ωστόσο και η επιλογή του αεροπλάνου. Πρόκειται, όμως, για ένα από αυτά τα νησιά που δεν είναι και τόσο «γλυκανάλατα», αλλά συνδυάζουν υπέροχες παραλίες σε ένα άγριο σκηνικό, φυσική ομορφιά και βαθιά παράδοση. Εκεί, μάλιστα, που η παράδοση ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας είναι στο ορεινό χωριό Όλυμπος, όπου οι γυναίκες, που είχαν ένα ιδιαίτερο ρόλο στην τοπική κοινωνία, συνεχίζουν να φοράνε παραδοσιακές κεντημένες φορεσιές με ιδιαίτερα ζωντανά χρώματα και να ακολουθούν πιστά τα δικά τους τοπικά έθιμα. Στα Πηγάδια, που είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού στα νοτιοανατολικά, θα βρείτε έντονο αιγαιοπελαγίτικο άρωμα, διάσπαρτα μνημεία από την εποχή των Ιταλών και την αρχαία ακρόπολη του αρχαίου Ποσιδείου, ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής, τη σπηλιά του Ποσειδώνα, αλλά και τον παλμό του νησιού, με εστιατόρια, μπαράκια και παρεΐστικα στέκια. Κι αν σας αρέσουν οι καταδύσεις, η Κάρπαθος είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.

Λέσβος, για εκδρομές και εναλλαγές
Η Λέσβος, μπορεί να είναι μακρινό νησί, ωστόσο, έχει αεροπορική σύνδεση για όσους… βιάζονται και σας εγγυόμαστε ότι στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη και την Εύβοια, δεν θα βαρεθείτε εύκολα. Με εναλλαγές στο τοπίο, με τη μισή να είναι πλούσια στη φύση και την άλλη μισή πιο άγρια και με έκταση που δεν θα σας αφήσει σε ησυχία αν θελήσετε να τη γνωρίσετε από την καλή και την ανάποδη, η Λέσβος είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο νησί και… βασίλισσα του ούζου. Περιηγηθείτε στην υπέροχη Μυτιλήνη με το ενετικό κάστρο, τον Ναό του Αγίου Θεράποντα στο κέντρο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία της Μυτιλήνης με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα υπέροχα «λαδάδικα» της πόλης και καθίστε έπειτα για καφέ στο αρχοντικό Πανελλήνιον το οποίο στην εποχή του Μεσοπολέμου συγκέντρωνε όλη την κοινωνική και πολιτική ζωή του νησιού. Μην παραλείψετε μια βόλτα στο Πλωμάρι, τη δεύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη στα νότια του νησιού μετά τη Μυτιλήνη και φυσικά στον Μόλυβο τον πιο γραφικό οικισμό του νησιού στα βορειοδυτικά, ο οποίος ακούει και στο όνομα Μήθυμνα, και θυμίζει κάτι σαν… νησιώτικο Πήλιο.

Σαμοθράκη, για αναβάσεις και περιπέτεια
Η αγαπημένη Σαμοθράκη, το βορειότερο νησί του Αιγαίου, μοιάζει πολύ μακρινό από την πρωτεύουσα, αφού για να το επισκεφτεί κάποιος πρέπει να φτάσει ως την Αλεξανδρούπολη και από εκεί να πάρει το πλοίο. Παραμένει ωστόσο πρώτη επιλογή όσων αγαπούν τη φύση, παρά την «ταλαιπωρία» του, αφού είναι ένα νησί πλούσιο σε πράσινο και νερά… παντός είδους. Ρυάκια, ποτάμια, καταρράκτες βρίσκονται σε κάθε γωνιά του και η «αποστολή» σας εκεί είναι να τα ανακαλύψετε. Μικρά και μεγάλα ρυάκια σχηματίζουν καταρράκτες, με μεγαλύτερο ρέμα τον… Φονιά και ψηλότερο καταρράκτη την Κλείδωση, ο οποίος φτάνει τα 35 μέτρα. Για να τον συναντήσετε θα περάσετε μέσα από πλούσιο πλατανοδάσος, θα πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν απότομες κλίσεις, βράχια που γλιστρούν κ.ο.κ. –δεν ονομάζεται Φονιάς για το τίποτα. Άλλοι καταρράκτες στο νησί είναι της Καρυάς, της Κακιάς Πλάκας, του Ξηροπόταμου, ο Κρεμαστός, ο Άγκιστρος και πολλοί άλλοι. Ακόμη, στο χωριό Θέρμα θα βρείτε θερμές θειούχες ιαματικές πηγές, ενώ ιδιαίτεροι εμπειρία αποτελούν και οι βάθρες του νησιού, που μοιάζουν με φυσικές πισίνες μέσα στα βράχια. Από αυτές, οι πιο διάσημες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι οι βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θέρμα. Μη χάσετε, επίσης, τη Βδελολίμνη στις εκβολές του Φονιά, μια ρηχή λίμνη σε δάσος σκλήθρου, αλλά και τη λιμνοθάλασσα του Αγ. Αντρέα, για παρατήρηση πουλιών.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ