Διακοπές στα βόρεια: 4 προτάσεις για αξέχαστο καλοκαίρι

kabourotrupes-xalkidiki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Είστε έτοιμοι να απαρνηθείτε τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα και να ανεβείτε βόρεια για το φετινό καλοκαίρι; Αν ναι, ελάτε μαζί μας σε 4 αγαπημένα μέρη που εγγυώνται τις απόλυτες διακοπές.

Σιθωνία, Χαλκιδική, για απέραντο πράσινο
Επιλέγουμε το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, καθώς είναι πλούσιο σε φύση και οι παραλίες του πραγματικά μαγικές, για χαλαρωτικά μπάνια μέσα στο πράσινο και σε απομονωμένους, μαγευτικούς ορμίσκους. Στη Σιθωνία θα βρείτε την πανέμορφη ακτή Καβουρότρυπες, με πολλούς κολπίσκους που κρύβουν παραδεισένιες αμμουδερές παραλίες, αλλά και τον διάσημο Αρμενιστή με το κάμπινγκ, που αποτελεί ίσως την πιο φημισμένη παραλία στο δεύτερο πόδι. Μη χάσετε βουτιά στην παραλία Καρύδι στα ανατολικά της Βουρβουρούς, η οποία έχει φυσική σκιά, είναι προστατευμένη από ανέμους και διαθέτει ήσυχα, κρυστάλλινα νερά που θυμίζουν Καραϊβική. Ορμητήριό σας μπορεί να είναι η Νικήτη ή και η Μεταμόρφωση παραδίπλα και από εκεί μπορείτε καθημερινά να κάνετε τις εξορμήσεις σας για μπάνιο. Στα αρνητικά, σημειώστε ότι τον Αύγουστο ο κεντρικός δρόμος έχει κίνηση που θυμίζει… Αθήνα 8 η ώρα το πρωί καθημερινής.

Θάσος, για οικογενειακή χαλάρωση
Έχει τη φήμη του νησιού για οικογενειακές διακοπές, αλλά μην τρομάζετε αν δεν είστε σε οικογοενειακή φάση, καθώς δεν της λείπουν οι δραστηριότητες, όπως το θαλάσσιο σκι, το ψάρεμα, η πεζοπορία και η ορειβασία. Με ή χωρίς οικογένεια, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι στη Θάσο θα ευχαριστηθείτε κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και αμμώδεις παραλίες με πλούσια βλάστηση, οι περισσότερες οργανωμένες και φιλικές για τα παιδιά. Αν ψάχνετε κάτι πιο… extreme από κουβαδάκια, στο Πευκάρι σας περιμένουν ποικίλες δραστηριότητες. Βουτήξτε, ακόμη στο Ρωσογκρεμό με τη ζεστή θάλασσα και την αμμώδη παραλία, στο Σαλονικιό, που είναι από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού, στο Λιβάδι ανατολικά της Θάσου, στην παραλία της Θυμωνιάς και μην παραλείψετε να κάνετε μπάνιο στη λιμνοθάλασσα Γκιόλα, που μοιάζει με φυσική πισίνα. Βάλτε στο πρόγραμμα να γνωρίσετε την αρχαία πόλη της Θάσου στο λόφο πάνω από τον Λιμένα κι αν είστε της πεζοπορίας, να διασχίσετε τα ορειβατικά μονοπάτια προς την κορυφή του όρους Υψάριο. Για φαγητό και βόλτες, σας περιμένει ο Λιμένας, πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο, αλλά και τα Λιμενάρια που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κωμόπολη του νησιού.

Σκιάθος, για παρεΐστικο καλοκαίρι
Η hot πρόταση του Βορρά δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη Σκιάθο, για όσους έχουν κοσμοπολίτικη διάθεση για τις φετινές διακοπές. Στο δημοφιλές νησί των Σποράδων θα βρουν εκτός από όμορφες παραλίες, πιο πολλές επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση κάθε είδους, από μεγάλα club, μέχρι μικρά μπαράκια, από εναλλακτικά στέκια, μέχρι πιο κυριλέ, από ελληνική μουσική μέχρι ροκάκια. Πάνω από το παλιό λιμάνι είναι εκεί που θα βρείτε τα περίφημα bar με τις μαξιλάρες στα σκαλάκια, για να χαλαρώσετε, να απολαύσετε τα κοκτέιλ σας και να κάνετε χάζι τον κόσμο. Κάντε τις βουτιές σας στις ξακουστές Κουκουναριές, αλλά μην παραλείψετε να πάτε για μπάνιο στο Κάστρο στο βόρειο άκρο του νησιού και στα Λαλάρια, την πιο όμορφη παραλία του νησιού, όπου μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι. Κι αν το μαγιό σας σας «βαραίνει», η Μικρή Μπανάνα σας περιμένει να σας ξαλαφρώσει. 

Σαμοθράκη, για επιστροφή στη φύση
Πόση φύση μπορεί να χωρέσει σε ένα νησί; Κι όμως, η Σαμοθράκη θα σας εκπλήξει. Τα ρυάκια, τα ποτάμια και οι καταρράκτες σε κάθε γωνιά του νησιού έχουν οδηγήσει σε μια πλούσια βλάστηση, την οποία οι επισκέπτες της διασχίζουν (μετά κόπων και βασάνων), για να βρουν τη δική τους βάθρα και να κάνουν το μπάνιο τους διαφορετικά. Στη Σαμοθράκη δεν θα πάτε για τις παραλίες, αλλά για τους καταρράκτες και τα ρέματα, με μεγαλύτερο τον Φονιά και ψηλότερο καταρράκτη την Κλείδωση που φτάνει τα 35 μέτρα. Για να τον συναντήσετε θα περάσετε μέσα από πλούσιο πλατανοδάσος, θα πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν απότομες κλίσεις, βράχια που γλιστρούν κ.ο.κ. –δεν ονομάζεται Φονιάς για το τίποτα. Άλλοι καταρράκτες στο νησί είναι της Καρυάς, της Κακιάς Πλάκας, του Ξηροπόταμου, ο Κρεμαστός, ο Άγκιστρος και πολλοί άλλοι. Ακόμη, στο χωριό Θέρμα θα βρείτε θερμές θειούχες ιαματικές πηγές, κι αφού εξερευνήσετε ό,τι σε φύση υπάρχει στο νησί, σας περιμένει η αμφιθεατρική Χώρα και το τοπικό κατσικάκι, που είναι το πιο διάσημο πιάτο του νησιού.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ