3 δροσερές και πανέμορφες στάσεις στην Ήπειρο

parga
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Τι θα λέγατε να ανέβουμε λίγο στα βόρεια ηπειρωτικά και να δροσιστούμε στην Ήπειρο, κάνοντας στάση σε 3 πραγματικά μαγικά μέρη της;

Πάργα-Σύβοτα
Ξέρουμε καλά πως δεν γίνεται να φτάσει κανείς ως την Πάργα και να αφήσει ανεκμετάλλευτες τις παραλίες στα Σύβοτα στο νότιο τμήμα του νομού Θεσπρωτίας, γι’ αυτό αν κατευθυνθείτε προς τα εκεί φέτος το καλοκαίρι, βάλτε στην ατζέντα σας και αυτόν τον «δίδυμο» προορισμό. Η Πάργα θα σας μαγέψει με την επτανησιακή της αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα δρομάκια, το πράσινο, τις ανθισμένες γειτονιές, τις όμορφες παραλίες και φυσικά το ενετικό της κάστρο του 14ου αιώνα, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο. Τα Σύβοτα, τώρα, με το γραφικό λιμανάκι και τους καταπράσινους λόφους απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα και αφού θαυμάσετε το πράσινο και πάρετε τις ανάσες σας, πάρτε το δρόμο για μπάνιο στην Μπέλα Βράκα και την Πισίνα στην οποία θα φτάσετε με καραβάκι, όπου θα συναντήσετε κρυστάλλινα νερά και χρώματα που θα μπορούσαν να παραπέμψουν και σε Καραϊβική.

Ποταμός Αχέροντας
Φύση, ποτάμια, δροσιά, φυσιολατρία… Αν όλα αυτά κάτι σας λένε, ο Αχέροντας είναι το μέρος που μπορείτε να συνδυάσετε διακοπές, φύση και δραστηριότητες, ενώ μπορεί να αποτελέσει και ορμητήρια για εκδρομές στην Πάργα, τα Σύβοτα, την Παραμυθιά, το Νεκρομαντείο. Από τις πηγές έως και τις εκβολές του μαζεύει αρκετό κόσμο κι έχει πολλά εντυπωσιακά σημεία, ενώ εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας. Στα πέντε τελευταία του χιλιόμετρα μέχρι τις εκβολές του, ο Αχέροντας είναι πλωτός και επιτρέπει τουριστικές διαδρομές με βάρκα, ενώ για να ευχαριστηθείτε μπάνιο, επισκεφτείτε τις πηγές του κοντά στο χωριό Γλυκή.

Μέτσοβο
Αν είστε από τους λίγους που στο αιώνιο δίλημμα «βουνό ή θάλασσα» απαντούν «βουνό», η πανέμορφη αυτή ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων θα σας μαγέψει και θα σας δροσίσει αυτή την εποχή, στα 1200 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές της Πίνδου. Σε ένα ορεινό τοπίο με πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα σπίτια, παραδοσιακές βρύσες και έντονη φύση, σίγουρα θα έχετε μια διαφορετική καλοκαιρινή απόδραση. Εκεί θα συναντήσετε έντονο το τοπικό στοιχείο, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τη βλάχικη γλώσσα που μιλούν πολλοί κάτοικοι, κάτι που σίγουρα θα σας ταξιδέψει μακριά από τις αστικές σας συνήθειες. Μην παραλείψετε μια βόλτα στον Αβερώφειο Κήπο, ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου κι αν είστε πιο δραστήριοι, μπορείτε να πεζοπορήσετε σε μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, εξερευνώντας το σημαντικό βιότοπο της περιοχής.