Τρία πανέμορφα ποτάμια για να δροσιστείτε φέτος το καλοκαίρι

neda-potami-faraggi
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Ετοιμαστείτε να κάνουμε ένα διαφορετικό μακροβούτι, σε πιο παγωμένα, γλυκά νερά, σε τρία ποτάμια της Ελλάδας μέσα στη Φύση.

Νέδα για περιπέτειες στην Πελοπόννησο
Το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα βρίσκεται στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας και διασχίζει σε ένα μεγάλο τμήμα του μια χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση. Οι καταρράκτες φυσικά δεν λείπουν, κι εκεί μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, στις φυσικές πισίνες που δημιουργούνται. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα κι αν είστε πιο δραστήριοι, μπορείτε να κάνετε ποταμοδιάσχιση και να εξερευνήσετε αυτή την πανέμορφη γωνιά της ελληνικής φύσης με τις αλλεπάλληλες εναλλαγές του τοπίου.

Αχελώος για βουτιές στη Δυτική Ελλάδα
Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, αφού καλύψει μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων. Διέρχεται από τον νομό Τρικάλων, από τα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας και στη συνέχεια από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, κι αυτή την εποχή μετατρέπεται σε… παραλία στην κοιλάδα του Αχελώου, εκεί όπου η Φύση οργιάζει και το μέρος μετατρέπεται σε νησί. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες φορούν τα μαγιό τους και κατευθύνονται προς τις «παραλίες» του ποταμού, για να κάνουν τις βουτιές τους, αλλά και λασπόλουτρο ή υδρομασάζ. Στην κρεμαστή γέφυρα Γλύστρα-Γκολφάρι είναι ένα καλό σημείο να βουτήξετε, αλλά θα πρέπει να ζητήσετε οδηγίες από τους ντόπιους για τη διαδρομή, λόγω έλλειψης σήμανσης.

Αχέροντας για ηπειρώτικα μακροβούτια
Αν σας βγάλει ο δρόμος προς Ήπειρο μεριά, εκεί θα συναντήσετε τον Αχέροντα να περνά από τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, με τις πολλαπλές πηγές του, σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που θα σας μαγέψει. Οι επισκέπτες του είναι πολλοί, λόγω και του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, ενώ το τμήμα που προτιμούν οι περισσότεροι είναι στην Γλυκή, στα όρια των νομών Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, όπου τα νερά του είναι ρηχά και καθαρά. Θα πρέπει ωστόσο να φανείτε… θαρραλέοι, καθώς είναι και πάρα πολύ παγωμένα, που σημαίνει ότι θα δυσκολευτείτε να μπείτε. Ακόμη, όμως, κι αν δεν τα καταφέρετε, στις όχθες του θα  συναντήσετε άμμο και πυκνή βλάστηση, για χαλάρωση μέσα στη φύση. Κι αν σας αρέσει η περιπέτεια, μπορείτε να κάνετε κανό, καγιάκ και ράφτινγκ, όπως και διάσχιση του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά.