Οι 5 αποχρώσεις του μπλε μέσα από τις ελληνικές παραλίες

egkremnoi-leukada
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και του Ιονίου αλλάζει αποχρώσεις αναλόγως την παραλία, και γίνεται πότε βαθύ μπλε, πότε γαλάζιο, πότε τιρκουάζ. Όποια απόχρωση κι αν έχει, όμως, παραμένει μαγικό και ονειρεμένο, όπως και οι παραλίες που το αναδεικνύουν.

Εγκρεμνοί, Λευκάδα
Ο σεισμός του 2015 την… εξαφάνισε, όμως, πλέον έχει επανέλθει δυναμικά και καλωσορίζει δεκάδες κόσμου, ενώ από φέτος τα περιβόητα σκαλάκια της είναι και πάλι προσβάσιμα, ώστε να ζήσει κάποιος ολόκληρη την εμπειρία, προτού βουτήξει στα καταγάλανα νερά της. Για όσους δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ αυτή την ονειρεμένη παραλία, θυμίζουμε ότι βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας και για να ανεβοκατέβει κάποιος τα… 420 σκαλιά χρειάζεται άνετα παπούτσια, καπέλο, αντιηλιακό και αρκετό νερό, ειδικά για το ανέβασμα.

Αγία Άννα, Αμοργός
Η πιο κινηματογραφική παραλία της Αμοργού και μια από τις πιο διάσημες της Ελλάδας, είναι αυτή που φιλοξένησε τα γυρίσματα της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» του Λυκ Μπεσόν. Παρ’ όλο που έχουν περάσει 33 χρόνια από την κυκλοφορία της, εξακολουθεί να μαγεύει στα πλάνα στην Αγία Άννα, με τους λευκούς βράχους μέσα στη θάλασσα, τα λευκά βότσαλα και το βαθύ μπλε της θάλασσας, σε ένα αυθεντικής κυκλαδίτικης ομορφιάς τοπίο, που μπορείτε να φτάσετε από τη Χώρα ακόμη και πεζοπορώντας από συγκεκριμένο μονοπάτι. Πάνω της βρίσκεται και το λευκό εκκλησάκι της Αγίας Άννας, που χαρίζει ακόμη περισσότερη αυθεντικότητα στο τοπίο.

Μύρτος, Κεφαλονιά
Η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κεφαλονιάς είναι διάσημη παγκοσμίως για το υπέροχο τοπίο και τα καταγάλανα νερά της, που από ψηλά μοιάζουν φωσφορούχα. Κατεβαίνοντας, βέβαια, ίσως να μην είναι και από τις πιο φιλικές θάλασσες, αφού τα νερά είναι βαθιά και υπάρχουν ρεύματα, ενώ τις περισσότερες ώρες δεν υπάρχει φυσική σκιά. Το τοπίο, όμως, παραμένει εξωπραγματικό και τα εξωτικά νερά κάνουν σίγουρα το μπάνιο εκεί περιπετειώδες.

Σαρακήνικο, Μήλος
Η πολύ αυτή ιδιαίτερη παραλία της Μήλου που θυμίζει σεληνιακό τοπίο, δεν μοιάζει σίγουρα με καμία άλλη, χάρη στα ηφαιστειογενή κατάλευκα βράχια, την έλλειψη πράσινου και τη μικρή λωρίδα θάλασσας που αφήνουν ανάμεσά τους. Όσο κι αν τα χρώματα στο Σαρακήνικο είναι υπέροχα, με το λευκό των βράχων να μπλέκεται με το μπλε της θάλασσας, θα σας προτείναμε να την επισκεφτείτε και βράδυ με πανσέληνο, για μια μαγευτική εμπειρία.

Αρμενιστής, Χαλκιδική
Δεν είναι τυχαίο που η Χαλκιδική σαρώνει της Γαλάζιες Σημαίες κάθε χρόνο, αφού οι παραλίες της είναι κρυστάλλινες και πεντακάθαρες. Μια από τις πιο όμορφες, με υπέροχα χρώματα σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου είναι και ο Αρμενιστής, στο δεύτερο πόδι, στην κατάφυτη Σιθωνία. Στην παραλία υπάρχει και beach bar, ενώ στο πίσω μέρος της βρίσκεται και το ομώνυμο κάμπινγκ για όσους θέλουν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα νερά της κάθε στιγμή.