Γνωρίστε το μεγαλόπρεπο ανάκτορο Ποτάλα στο Θιβέτ

anaktoro-potala
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ταξιδεύουμε μέχρι το Θιβέτ για να γνωρίσουμε ένα ανάκτορο που κάποτε κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι την φυγή του στην Ινδία μετά τη θιβετιανή εξέγερση το 1959.

Πάνω από την άγια πόλη Λάσα, το ανάκτορο Ποτάλα αποτελεί σημαντικό μνημείο στο Θιβέτ, πρώην χειμερινή κατοικία του Δαλάι Λάμα και νυν μουσείο, που το 1994 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. 

Η τεράστια κατασκευή δεσπόζει επιβλητικά μετρώντας 400 μέτρα μήκος από τα ανατολικά στα δυτικά, 350 μέτρα από το βορρά στο νότο και χιλιάδες δωμάτια, θυμίζοντας βουδιστικό ναό (Gompa). Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότεροι από 7 χιλιάδες εργάτες χρειάστηκαν για την κατασκευή του 13 ορόφων κτιρίου, με περισσότερα από 1000 δωμάτια, 10.000 ιερά και πάνω από 200.000 αγάλματα.

Έχει ύψος 117 μέτρα και είναι κτισμένο στην κορυφή του Μάρπο Ρι, στον Κόκκινο Λόφο, σε υψόμετρο 3750 μέτρων, που σημαίνει ότι κάποιοι από τους επισκέπτες του μπορεί να βιώσουν τη νόσο των ορέων και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Πρέπει, επίσης, να μη φορούν καπέλο, να μην τραβούν φωτογραφίες μέσα στο παλάτι και να περιηγηθούν στο χώρο μόνο για μια ώρα.