3 πανέμορφα μικρά ελληνικά νησιά

bathu-meganisi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Ρίχνουμε άγκυρα σε Αιγαίο και Ιόνιο και επισκεπτόμαστε 3 μικρά νησιά, το καθένα με τη δική του χάρη, που υπόσχονται να μας τα προσφέρουν όλα σε κοντινές αποστάσεις.

Το κοσμοπολίτικο Μεγανήσι
Μπορεί να είναι μικρό στο… μάτι, αλλά τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτεται όλο και περισσότερο από ντόπιους και ξένους τουρίστες και τα γιοτ δεν παύουν να πηγαινοέρχονται στις παραλίες του. Ωστόσο ίσως έχετε λίγο ακόμη χρόνο να απολαύσετε τις ομορφιές του και να μπείτε στους αργούς ρυθμούς του, αν το επισκεφτείτε σύντομα. Πρόκειται για ένα νησάκι στα νοτιοανατολικά της Λευκάδας, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε με φέρι μποτ από το Νυδρί και σε λίγη ώρα να πατήσετε το πόδι σας στο Βαθύ, το γραφικό λιμανάκι του νησιού. Εκεί θα νιώσετε και τον παλμό του νησιού, αφού θα βρείτε καφέ, ψαροταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και γενικότερα το δρόμο που θα κάνετε την περαντζάδα σας. Για περισσότερη θέα, θα ανεβείτε στο Σπαρτοχώρι που είναι χτισμένο στην κορυφή του νησιού και σαφώς πιο ήσυχο, ενώ υπάρχει και ένας τρίτος οικισμός, το Κατωμέρι, ένα γραφικό χωριουδάκι για να κάνετε τη βόλτα σας. Κι όσο για τις παραλίες, οι επιλογές είναι πολλές αν σκεφτούμε και το μέγεθος του νησιού. Φανάρι, Πόρτο Ελιά, Αμπελάκια, Λιμονάρι, Άγιος Ιωάννης είναι μερικές μόνο από τις πιο όμορφες παραλίες, ενώ αν έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές μπορεί να ανακαλύψετε και διάφορες μικροσκοπικές ακρογιαλιές, με μεγάλη πιθανότητα να τις απολαύσετε μόνοι σας. Οι πιο περιπετειώδεις, επισκεφτείτε και την σπηλιά του Παπανικολή, μια θαλάσσια σπηλιά μήκους 120 μέτρων, η οποία πήρε την ονομασία της από το υποβρύχιο «Παπανικολής» που τη χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παραδεισένια Κίμωλος
«Κίμωλό μου, παράδεισό μου» λέει το παραδοσιακό άσμα και είναι μια φράση που θα τη συναντήσετε συχνά σε τοίχους και επιγραφές στο νησί, όχι κι άδικα. Η κυκλαδίτικη αυτή «κουκίδα» στο νοτιοδυτικό όριο του συμπλέγματος, γειτονικά της Μήλου, εκτός του ότι υπόσχεται να μην σας κουράσει με μακρινές διαδρομές, αφού μπορείτε μέσα σε λίγη ώρα να τη γυρίσετε με το αυτοκίνητο, είναι και ένα μέρος με μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όπου ζει η μεσογειακή φώκια «monachus-monachus» και ασυνήθιστους γεωλογικούς σχηματισμούς -ο λόγος για το «Σκιάδι», ένα γεωλογικό μνημείο στο βορειοδυτικό τμήμα που μοιάζει με ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι. Στην Κίμωλο δεν υπάρχει Χώρα, αλλά Χωριό, κι εκεί είναι το μέρος που θα κάνετε τη βόλτα σας, θα πιείτε ένα ποτό, θα καθίσετε για φαγητό και θα βρείτε δωμάτια για διαμονή. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και στο λιμάνι που απέχει 3 λεπτά με το αυτοκίνητο, σε κάθε περίπτωση, όμως, η ζωή στο νησί θα σας χαλαρώσει. Για τα μακροβούτια σας, “must” είναι η παραλία Πράσσα με τη λευκή, χοντρή άμμο και τα γαλάζια νερά, ενώ η Μπονάτσα, η Αλυκή, το Καλαμίτσι και τα Μαυροσπήλια θα σας ικανοποιήσουν εξίσου. Κι αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις δραστηριότητες και τις αναμνήσεις σας από το νησί, μην παραλείψετε να «πεταχτείτε» στην ακατοίκητη Πολύαιγο με ιδιαίτερη γεωλογική και οικολογική αξία, όπου μπορείτε να πάτε και για μπάνιο.

Ο απομονωμένος Άγιος Ευστράτιος
Το πιο απομονωμένο νησί του Αιγαίου, ο Άγιος Ευστράτιος, σίγουρα δεν έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων ως προορισμός για διακοπές, αλλά όσοι του δίνουν μια ευκαιρία, καταλαβαίνουν το πραγματικό νόημα της απόδρασης. Μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, ο Άγιος Ευστράτιος έχει μοναδικό οικισμό την ομώνυμη πρωτεύουσα, με τους ανεμόμυλους και την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, που καταστράφηκε με τους σεισμούς του ’68 και ξαναχτίστηκε κατά την περίοδο δικτατορίας. Εκεί θα καταλάβετε τι σημαίνει ήρεμες διακοπές, θα κάνετε τους περιπάτους σας, θα συναντήσετε δάση από βελανιδιές, θαλάσσιες σπηλιές και πολλές όμορφες παραλίες (Μουρούλια, Λιδαριό, Φτελιό, Άγιο Αντώνιο, Αλονίτσι, Άγιο Δημήτριο, Τρυπητή κ.ά) και θα ξεκουραστείτε, σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς ακόμη και από τα υπόλοιπα νησιά. Αρκετές από τις παραλίες στα νότια, μάλιστα, όπως του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Δημητρίου και κυρίως το Λιδαριό, είναι ερημικές και πολλοί κατασκηνώνουν εκεί, αν και ελλείψει οδικού δικτύου, μπορείτε να φτάσετε μόνο με καΐκι. Οι πιο ρομαντικοί, φροντίστε να αφιερώσετε ένα απόγευμα στο μικρό λιμανάκι του νησιού, για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα και κατά την επίσκεψή σας στο νησί, περάστε οπωσδήποτε από το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά, για να απολαύσετε τη θέα από το λόφο στον οικισμό και εξερευνήστε τις θαλάσσιες σπηλιές στις ακτές. Νότια του νησιού, θα βρείτε και το περίφημο μνημείο του Νίκου Σιαλμά, που έχασε τη ζωή του ύστερα από πτώση του αεροσκάφους του το 1992.