5 πράγματα να δείτε και να κάνετε στη Σκύρο

skuros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το outsider των Σποράδων τα τελευταία χρόνια διαρκώς ανεβαίνει, έχοντας ξεκινήσει ως οικονομικός προορισμός, μακριά από τα φώτα, συνδυάζοντας το πράσινο των Σποράδων και την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Ιδού 5 λόγοι, μεταξύ δεκάδων, για να το επιλέξετε -ακόμα καλύτερα- τον Σεπτέμβριο.

Νιώστε ελεύθεροι στον Άγιο Πέτρο
Αν στις διακοπές σας αναζητάτε την άμεση επαφή με τη Φύση, την αποχή από κοσμικότητες και αστικές συνήθειες και την απομόνωση, στο βόρειο τμήμα του νησιού, η παραλία Άγιος Πέτρος είναι για εσάς. Εκεί θα βρείτε πολλούς ελεύθερους κατασκηνωτές μέσα στο δάσος, μια υπέροχη παραλία με άμμο και την ομώνυμη ταβέρνα, αν δεν θέλετε να πάτε μακριά για φαγητό. Το ελεύθερο κάμπινγκ συνεχίζει να απαγορεύεται, ωστόσο, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Κάντε μια παγωμένη βουτιά στον Πεύκο
Δεν θα σας γελάσουμε, οι περισσότερες θάλασσες της Σκύρου δεν είναι για πόζες και παιχνιδάκια, καθώς είναι κρυστάλλινες, αλλά και κρύες. Με αποκορύφωμα τον Πεύκο, μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, προστατευμένη από τους ανέμους και με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά της. Πάρτε βαθιά ανάσα και απολαύστε το αναζωογονητικό, κρύο μπάνιο σας εκεί κι έπειτα καθίστε για φαγητό με θέα τη θάλασσα. Άλλες παραλίες για παγωμένες και μη βουτιές είναι ο Άγιος Φωκάς, η Ατσίτσα, η κυρά-Παναγιά, η Καλαμίτσα και πολλές ακόμη.

Αποδράστε στο Σαρακήνικο
Στη Σκύρο μπορείτε να κάνετε μια απόδραση στην απόδραση, ξεκινώντας από το λιμάνι, τη Λιναριά, με καραβάκι και πηγαίνοντας βόλτα στη νότια Σκύρο, σε θαλάσσιες σπηλιές και στο νησάκι Σαρακήνικο, έναν πανέμορφο όρμο όπου μπορείτε να μείνετε για δύο ώρες, να κάνετε το μπάνιο σας και να εξερευνήσετε το μέρος. Η εκδρομή αυτή φημίζεται στο νησί και μάλιστα στο καΐκι γίνονται και κεράσματα με ούζο και σαλάτα.

Ανακαλύψτε την όμορφη Χώρα
Σχεδόν στο κέντρο νησιού, η Χώρα δεσπόζει χτισμένη σε ψηλό βράχο κάτω από το βυζαντινό καστρομονάστηρο και είναι υπέροχη για περπάτημα τόσο το πρωί, πριν ακόμη γεμίζει με τα πλήθη της απογευματινής βόλτας, όσο και το βράδυ, που φορά τα καλά της και φιλοξενεί τη βραδινή ζωή του νησιού. Μοιάζει αναλλοίωτη στο χρόνο, είναι ντυμένη στα λευκά και εκτείνεται αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου. Από εκεί θα έχετε πανοραμική θέα στα παραθαλάσσια χωριά Μαγαζιά, Μώλος και Πουριά και θα απολαύσετε τοπικές λιχουδιές, όπως αστακομακαρονάδες, φρέσκο ψάρι, αγαλιποκεφτέδες κ.ά. Στην ιδιαίτερη πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, εκτός από θέα στο Αιγαίο, θα δείτε από κοντά και το άγαλμα του άγγλου ρομαντικού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, ο οποίος έχει ταφεί στη Σκύρο. Περάστε και από το Μουσείο Φαλτάιτς, ένα από τα πρώτα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία του νησιού.

Γνωρίστε τα σκυριανά αλογάκια
Πρόκειται για ένα είδος αλόγων της Σκύρου που είναι σπάνιο και κατάφερε να επιβιώσει στο νησί. Απαριθμούνται παραπάνω από 200 αλογάκια στην Ελλάδα κι αν θέλετε να είστε από αυτούς που έχουν προλάβει να τα δουν, αναζητήστε τα στο νησί, όπου ζουν και τα περισσότερα, σε φάρμες και κτήματα.