UNESCO: Πάνω από το 80% των νέων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς βρίσκονται σε 2 ηπείρους

mariánske-lázně

Το Mariánské Lázně, ή Marienbad, στην Τσεχική Δημοκρατία είναι μία από τις 11 ευρωπαϊκές πόλεις λουτροθεραπείας που συμπεριλήφθησαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Από τις λουτροπόλεις της Ευρώπης μέχρι την έρημο με τις παλαιότερες μούμιες του κόσμου, 34 νέες τοποθεσίες αποτελούν πλέον μέρος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πέρυσι, η ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Αντί να αναβάλλει την εξέταση όλων των υποψηφιοτήτων για ένα χρόνο μετά, η επιτροπή στη διαδικτυακή της συνάντηση τον περασμένο μήνα εξέτασε υποψηφιότητες δύο χρόνων, για το 2020 και το 2021  δηλαδή.

Εξέτασε σχεδόν 40 γεωγραφικά και ιστορικά μνημεία- ορόσημα εφαρμόζοντας ένα τεστ 10 χαρακτηριστικών για την εύρεση τοποθεσιών με «εξαιρετική παγκόσμια αξία». Από αυτά τα 40 μέρη, τα 34 προστέθηκαν στη λίστα, με περισσότερο από το 80% των νέων εισαγωγών να βρίσκονται στην Ευρώπη και την Ασία.

Ευρώπη

Σχεδόν τα μισά από τα νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO βρίσκονται στην Ευρώπη.

Παρόλο που η πόλη Μπαθ αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1987, η προσπάθεια να βρεθεί μια συλλογή των μεγάλων λουτροπόλεων της Ευρώπης στη λίστα ξεκίνησε μόλις το 2012.

Το 2021, 11 πόλεις σε 7 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωριστεί- ανάμεσά του το Βισύ στη Γαλλία, το Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία και το Σπα στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με την UNESCO, οι πόλεις αποτίουν φόρο τιμής στην ευρωπαϊκή κουλτούρα του σπα που εμφανίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, με την οποία εξήχθη φυσικό μεταλλικό νερό για πρακτική, θεραπευτική και ψυχαγωγική χρήση.

wikimedia commons/ Ikar.us

Άλλη μία από τις 16 ευρωπαϊκές περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι η γειτονιά  Mathildenhohe Darmstadt, πρώην φωλιά καλλιτεχνών στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Ιδρύθηκε το 1897 και το κτήμα διαθέτει 23 μέρη, όπως τον Πύργο του Γάμου, μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, διάφορους κήπους και 13 σπίτια και στούντιο καλλιτεχνών που χτίστηκαν για καλλιτέχνες και εκθέσεις.

Το τοπίο της βορειοδυτικής Ουαλίας είναι η 33η τοποθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η περιοχή ήταν κάποτε μια ακμάζουσα τοποθεσία για τα λατομεία και την εξόρυξη σχιστόλιθου, γεγονός που άλλαξε την αγροτική ταυτότητα της περιοχής σε βιομηχανική. Ο χώρος φιλοξενεί επίσης ιστορικούς οικισμούς, κήπους, λιμάνια και ένα σιδηροδρομικό σύστημα.

Τα υπόλοιπα μέρη της Ευρώπης που προστέθηκαν πρόσφατα στη λίστα είναι:

  • Colonies of Benevolence, Βέλγιο και Ολλανδία
  • Φάρος του Κορντουάν, Γαλλία
  • Danube Limes, Αυστρία, Γερμανία και Σλοβακία
  • Η σειρά τοιχογραφιών του 14ου αιώνα της Πάντοβα, Ιταλία
  • Πασέο ντελ Πράδο και Μπουέν Ρετίρο, Ισπανία
  • Χώρος εξόρυξης Ρόσια Μοντάνα, Ρουμανία
  • Τροπικά δάση και καταρράκτες Colchic, Γεωργία
  • Lower German Limes, Γερμανία και Ολλανδία
  • Νίκαια, Γαλλία
  • Πετρογλυφικά της λίμνης Ονέγκα Onega και της Λευκής Θάλασσας, Ρωσική Ομοσπονδία
  • ShUM sites of Speyer, Βορμς και Μάιντζ, Γερμανία
  • Πύλες της Μπολόνια, Ιταλία
  • Τα έργα του Γιότζε Πλέσνικ στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Ασία

Περισσότερο από το ένα τρίτο των νέων περιοχών της λίστας της UNESCO βρίσκονται στην Ασία.

Δύο τοποθεσίες στην Ινδία συμπεριλήφθηκαν φέτος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η πρώτη είναι ο ναός Kakatiya Rudreshwara, ο οποίος βρίσκεται στη νότια πολιτεία Τελανγκάνα. Το συγκρότημα των ναών χτίστηκε σε διάστημα 40 ετών στις αρχές του 13ου αιώνα. Ο ναός διαθέτει περίτεχνα λαξευμένους τοίχους και κολώνες και είναι γνωστός για τα τούβλα του που λέγεται ότι είναι τόσο ελαφριά, που μπορούν να επιπλέουν στο νερό.

UNESCO/ ASI

Ναός Kakatiya Rudreshwara 

Το δεύτερο αφορά ένα επίτευγμα της σύγχρονης μηχανικής - τον Υπερ -Ιρανικό Σιδηρόδρομο. Το τρένο συνδέει την Κασπία Θάλασσα στα βορειοανατολικά του Ιράν με τον Περσικό Κόλπο στα νοτιοδυτικά. Ο γραφικός σιδηρόδρομος ταξιδεύει σε τέσσερα διαφορετικά γεωγραφικά μέρη - οροσειρές, υψίπεδα, δάση και πεδιάδες - και ολοκληρώθηκε το 1938.

Οι άλλες νέες περιοχές που μπήκαν στη λίστα από την Ασία είναι:

  • Arslantepe Mound, Τουρκία
  • Quanzhou, Κίνα
  • Πολιτιστική περιοχή Ḥima, Σαουδική Αραβία
  • Νησιά Amami-Oshima, Tokunoshima, Okinawa και  Iriomote, Ιαπωνία
  • Getbol tidal flats, ​​Δημοκρατία της Κορέας
  • Δασικό συγκρότημα Kaeng Krachan, Ταϊλάνδη
  • As-Salt, Ιορδανία
  • Πολιτιστικό τοπίο Hawraman / Uramanat, Ιράν
  • Dholavira, Ινδία
  • Προϊστορικοί χώροι Jomon, Ιαπωνία

Νότια Αμερική

Οι μούμιες Chinchorro αποτελούν τα παλαιότερα διατηρημένα ανθρώπινα κατάλοιπα στον κόσμο. Με ηλικία άνω των 7.000 ετών, προηγούνται των γνωστών αιγυπτιακών κατά δύο χιλιετίες.

Η διαδικασία της μουμιοποίησης εφαρμόστηκε από έναν οικισμό ψαράδων και κυνηγών-συλλεκτών σε μια περιοχή όπου η έρημος Ατακάμα συναντά τον Ειρηνικό Ωκεανό στη σημερινή Χιλή.

Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει περισσότερες από 300 μούμιες που αποτελούν φόρο τιμής στις πολύπλοκες πρακτικές των νεκρών του πολιτισμού των Τσιντσόρο. Σε αντίθεση με την αιγυπτιακή παράδοση όπου η μουμιοποίηση προοριζόταν για τους Φαραώ και τους πλούσιους, ο πολιτισμός των Chinchorro διατηρούσε τα λείψανα των ανθρώπων σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Σώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών διατηρήθηκαν σε επιδέσμους βαμμένους μαύρους ή κόκκινους.

UNESCO/ CPCN

Η Εκκλησία της Ατλαντίδας - μαζί με το καμπαναριό και το υπόγειο βαπτιστήριο - είναι ένα συγκρότημα 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο.

Χτισμένη το 1960 σε ιταλικό παλαιοχριστιανικό στιλ, η εκκλησία αποτελεί σύμβολο των αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων της Λατινικής Αμερικής. Οι τοίχοι και οι οροφές σε σχήμα κύματος είναι χτισμένοι με το τούβλο εκτεθειμένο και η οροφή διαθέτει πινελιές από χρωματιστό γυαλί. Το πιο εντυπωσιακό μέρος του συγκροτήματος είναι το καμπαναριό, του οποίου η σπειροειδής σκάλα από κόκκινο τούβλο συνδυάζεται με φυσικό φως για να δημιουργήσει μια γεωμετρική ψευδαίσθηση.

Οι άλλες νέες περιοχές της Νότιας Αμερικής στη λίστα είναι:

  • Αρχαιοαστρονομικό συγκρότημα Chankillo, Περού
  • Sitio Roberto Burle Marx, Βραζιλία

Αφρική

Τα τζαμιά της Ακτής Ελεφαντοστού σε στιλ Σουδάν είναι μία από τις δύο τοποθεσίες από την Αφρική στη φετινή λίστα.

Το διακριτικό αρχιτεκτονικό στιλ των τζαμιών αποτίει φόρο τιμής στο εμπόριο της Σαχάρας που επέκτεινε τον ισλαμικό πολιτισμό στην ήπειρο. Η χρήση παραδοσιακών αφρικανικών υλικών μαζί με ισλαμικά χαρακτηριστικά, όπως οι θόλοι, αντιπροσωπεύει μια συγχώνευση των δύο πολιτισμών που έχει επιμείνει από τότε που ξεκίνησε το εμπόριο μεταξύ τους τον 17ο αιώνα.

wikimedia commons/ Ngangorica

Το Εθνικό Πάρκο Ivindo είναι η δεύτερη τοποθεσία της Γκαμπόν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το πάρκο είναι ένας από τους πέντε «φυσικούς» χώρους που προστέθηκαν το 2020 και το 2021, χωριστά από τους «πολιτιστικούς» χώρους της λίστας. Το τροπικό δάσος βρίσκεται στον ισημερινό και φιλοξενεί ορμητικά νερά, καταρράκτες και άγρια ζώα, όπως ελέφαντες, γορίλες και παγκολίνους.

Βόρεια Αμερική

Καμία τοποθεσία στη Βόρεια Αμερική δεν συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2020 ή το 2021. Ωστόσο, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς ψήφισε φέτος την επέκταση των ορίων ενός πρώην εγγεγραμμένου χώρου της Βόρειας Αμερικής - των μοναστηριών Popocatepetl στο Μεξικό.

UNESCO/ J.GUADALUPE PEREZ

Δύο μοναστήρια του 16ου αιώνα που χτίστηκαν κοντά στο ηφαίστειο Popocatepetl στο κεντρικό Μεξικό, τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή της χώρας, μπήκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1994. Τα νέα όρια περιλαμβάνουν τώρα και ένα τρίτο μοναστήρι.

Επίσης, φέτος δεν συμπεριλήφθησαν στη λίστα τοποθεσίες από την Αυστραλία ή την Ανταρκτική.

Συνολικά, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπάρχουν τώρα 1.154 τοποθεσίες. Περίπου 52 από αυτές βρίσκονται στη λίστα «Σε κίνδυνο» της UNESCO, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και του Εθνικού Πάρκου Everglades των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η «λίστα σε κίνδυνο» αποτελεί το πρώτο βήμα για να αφαιρεθούν από τη λίστα. Η ναυτιλιακή εμπορική πόλη του Λίβερπουλ διαγράφηκε από τη λίστα φέτος, γεγονός που την καθιστά την τρίτη μόνο τοποθεσία που υποβαθμίζεται στην ιστορία της Λίστας Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Με πληροφορίες από CNBC