Περάσαμε 5 ημέρες στον Λιμνιώνα Ευβοίας

limnionas-euboias
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Λίγο μετά τις μαύρες ημέρες που έζησε φέτος η βόρεια Εύβοια, βρεθήκαμε στον Λιμνιώνα στο κεντρικό της κομμάτι, ένα μέρος που παραμένει ανέγγιχτο και –κυρίως- πράσινο, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Το καλοκαίρι αυτό δεν ήταν εύκολο κατά κοινή παραδοχή. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα στον Αύγουστο και μαύρισαν τόπους και ψυχές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας δεν άφησαν κανέναν ευσυνείδητο πολίτη να κοιμηθεί ξέγνοιαστα. Ωστόσο, η Εύβοια, που πέρασε δύσκολα φέτος, παρέμεινε προορισμός για πολλούς, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι παρά τη μαυρίλα των ημερών, όπου υπάρχει πράσινο υπάρχει ζωή κι ελπίδα.

Αυτό ακριβώς συναντήσαμε στον Λιμνιώνα της Κεντρικής Εύβοιας, έναν μικρό οικισμό με θέα το Αιγαίο, που θυμίζει προορισμό από το παρελθόν, χωρίς σούπερ-μάρκετ, βενζινάδικο, ΑΤΜ, σήμα. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για την απόλυτη ηρεμία και αποχή από καθετί περιττό. Στις διακοπές, άλλωστε, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μέρος να μείνουμε, θάλασσα και φαγητό.

Παραλίες
Στα μέσα Αυγούστου που βρεθήκαμε στον Λιμνιώνα, η αλήθεια είναι ότι η θάλασσα δεν ήταν στα καλύτερά της για 2-3 ημέρες. Όλη η πλευρά αυτή είχε αέρα, η θάλασσα ήταν ανταριασμένη με κύματα, που νόμιζες ότι θα παίξεις μαζί τους, αλλά έπαιζαν βίαια αυτά με εσένα, και κάποιες κηλίδες που απ’ ό,τι μας ενημέρωσαν προέρχονταν από τον Βόσπορο και (μάλλον) δεν ήταν κάτι τοξικό. Όταν, όμως, ο αέρας κόπασε, καταλάβαμε την πραγματική ομορφιά του τόπου και της θάλασσας. Η βασική παραλία του Λιμνιώνα μεταμορφώθηκε σε μια υπέροχη λίμνη και παραδίπλα, το λεγόμενο «Λιμνιωνάκι» φιλοξένησε τις βουτιές όσων αναζητούν πιο μικρά και ήσυχα κολπάκια στις διακοπές τους. Να σημειώσουμε ότι στη μεγάλη παραλία θα βρείτε και (υπερβολικά) πολλούς ελεύθερους κατασκηνωτές, αν σας ενδιαφέρει το ελεύθερο κάμπινγκ.

Άλλες παραλίες στην περιοχή είναι η Πετάλη, στην οποία μπορείτε να φτάσετε σε 20 λεπτά με αυτοκίνητο,, ενώ ανάμεσα σε Λιμνιώνα και Πετάλη είναι και η ακτή Βουβάλι, για την οποία θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή κατάβαση 10 λεπτών με τα πόδια. Οι παραλίες έχουν όλες τα ίδια νερά, απλώς διαφέρουν σε μέγεθος και πλήθος κόσμου, οπότε αν αναζητάτε περισσότερη ηρεμία, το Βουβάλι μάλλον είναι για εσάς. Σε απόσταση 15 λεπτών από την αντίθετη πλευρά θα βρείτε και την παραλία Μύλοι/Κατούνια, στην οποία θα πεζοπορήσετε μέσα σε μια μαγική διαδρομή από εκεί που θα αφήσετε το αυτοκίνητο, μέσα σε ένα στεγνό ποτάμι. Αν θέλετε να πάτε πιο μακριά, μετά την Πετάλη είναι η πανέμορφη παραλία Βύθουρη στα 45 λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ ο Κοκκινιάς και η Χιλιαδού βρίσκονται 65-75 λεπτά μακριά. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε τους δρόμους, οι οποίοι είναι χωμάτινοι και μπορεί εύκολα να βγείτε από τον κεντρικό, που σημαίνει μεταξύ άλλων και κατανάλωση βενζίνης χωρίς άμεση πρόσβαση σε βενζινάδικο. Το πιο κοντινό είναι πίσω στα Ψαχνά, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά.

Διαμονή
Συγκριτικά με το μέρος και τις λιγοστές επιλογές του, θα λέγαμε ότι υπάρχουν αρκετά καταλύματα και μάλιστα τα περισσότερα πολύ προσεγμένα. Αγαπημένο μας το Frictories Station of Residency που είναι το απόλυτο ησυχαστήριο με θέα τη θάλασσα, πέτρινο, με ευρύχωρα δωμάτια και την απόλυτη ηρεμία τριγύρω (60 ευρώ/βραδιά). Το Λιθόκτιστον έχει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και την πισίνα του (την οποία μπορούν να επισκεφτούν με χρέωση 8 ευρώ και πελάτες εκτός ξενοδοχείου), είναι ιδανικό για οικογένειες με μικρά παιδιά που μπορούν να παίξουν στην πισίνα, καθώς οι... μεγάλοι χαλαρώνουν στο Pool Bar με έναν πολύ ενημερωμένο κατάλογο για όλες τις ώρες της ημέρας και ένα πολύ φιλικό προσωπικό (70 ευρώ/βραδιά, 75 ευρώ με πρωινό). Με ιδιωτική πισίνα μόνο για ενοίκους θα βρείτε δωμάτια και στη Μαρία Καπετάνιου με θέα τη θάλασσα (70 ευρώ/βραδιά).

Φαγητό και ποτό
Για φαγητό με θέα την πισίνα και την παραλία του Λιμνιώνα, αλλά και κοκτέιλ μπορείτε να επισκεφτείτε το Pool Bar του «Λιθόκτιστον» που αναφέραμε πιο πάνω, ενώ στον ίδιο δρόμο στην πλαγιά θα βρείτε και την ταβέρνα Ζωή με άπλετη θέα στο Αιγαίο και παραδοσιακό φαγητό. Κατεβαίνοντας προς την παραλία θα βρείτε και το ψητοπωλείο-σουβλατζίδικο-μίνι μάρκετ «Στο παρά 5», αλλά και την Ταβέρνα Παπαλύρας με ντόπια κρέατα και φρέσκα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια. Για ποτό, σας περιμένει το ξύλινο beach bar μπροστά στο Λιμνιωνάκι, όπου έχει και κάποιες γρήγορες επιλογές για σαλάτα, πίτσα κ.ο.κ.

Βιαστείτε τις λιγοστές καλοκαιρινές ημέρες που απομένουν, πάρτε τα απαραίτητα από Αθήνα, γεμίστε το αυτοκίνητο βενζίνη και βάλτε μπρος για ένα ήσυχο διήμερο-διάλειμμα από το «τζαναμπέτικο» 2021. 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ