Greater Good Grants 2022: ξεκινά το πρότζεκτ του Banyan Tree Global Foundation σε όλο τον κόσμο

greater-good-grants-2022
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής, δίνοντας προτεραιότητα σε δράσεις που θίγουν καίρια ζητήματα που επηρεάστηκαν από τον Covid-19.

Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, το Banyan Tree Global Foundation δημιούργησε το 2020 το πρόγραμμα Greater Good Grants (GGG) προκειμένου να υποστηρίξει σημαντικές πρωτοβουλίες που ωφελούν τοπικές κοινότητες και περιβάλλοντα σε περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Η επιχορήγηση ανακοινώθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η πανδημία έπληττε τους ανθρώπους και τις συνθήκες διαβίωσης τους, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους να αξιοποιήσουν τους φυσικούς πόρους προκειμένου να μειώσουν τις οικονομικές ζημίες. Υπάρχουν επίσης αναφορές για απόσυρση χρηματοδότησης από διάφορες πρωτοβουλίες διατήρησης των φυσικών πόρων και από projects πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο.

Ως παγκόσμιος όμιλος φιλοξενίας που βασίζεται στη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης, η Banyan Tree ανέκαθεν στήριζε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς και επεδίωκε τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους προορισμούς. Η πρώτη του μονάδα, το Banyan Tree Phuket, χτίστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο κασσίτερου, αφού πρώτα η έκταση με το τοξικό μέχρι τότε έδαφος αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε ένα πλούσιο φυσικό οικοσύστημα.

Στον πρώτο γύρο του GGG επιλέχθηκαν οκτώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με βάση τα project τους, καθένα από τα οποία εμπίπτει σε έναν από τους έξι κεντρικούς άξονες: Βιοποικιλότητα & Διατήρηση, Χρήση Πόρων & Διαχείριση Αποβλήτων, Κλιματική Αλλαγή & Ανθεκτικότητα, Εκπαίδευση & Ενδυνάμωση, Υγεία & Προστασία και Πολιτισμός & Ζωή. Οι τομείς αυτοί βρίσκονται σε συμφωνία με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και το ήθος στον πυρήνα του Ομίλου: «Αγκαλιάζοντας το περιβάλλον, ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους».

Γιορτάζοντας τον πρώτο θετικό αντίκτυπο
Τα περισσότερα από τα αρχικά projects επικεντρώθηκαν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στα τροπικά δάση του Βόρνεο, στο Δέλτα του Mahakam στην Ινδονησία, του Εθνικού Πάρκου Bach Ma στο Βιετνάμ και των υγρότοπων Anlung Pring στην Καμπότζη και μέχρι στιγμής, έχει σημειωθεί ενθαρρυντική πρόοδος. Για παράδειγμα, το project Anlung Pring Wetlands, στοχεύει στη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων με στόχο την προστασία ενός απειλούμενου είδους πουλιών, γνωστό ως Sarus Crane. Μέσα στους πρώτους 3 μήνες, τουλάχιστον 990 τεμάχια τοξικών αποβλήτων αποσύρθηκαν για σωστή απόρριψη, μετά την εγκατάσταση ειδικών δοχείων αποθήκευσης απορριμμάτων και με την ενεργοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με τους κατοίκους.

Άλλες πρωτοβουλίες είναι ανθρωποκεντρικές. Το έργο αποχέτευσης νερού στο χωριό Bumi Indah, στην Ινδονησία από το LooLa Adventure Resort άλλαξε τη ζωή περίπου 180 κατοίκων. Ολόκληρο το χωριό καθαρίστηκε από τα πλαστικά απορρίμματα - τα οποία μετατράπηκαν σε οικοδομικά υλικά. Και τα 37 νοικοκυριά είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις μπάνιου και κουζίνας, καθώς και start-up κεφάλαια για μικροκαλλιέργειες, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Αυτή τη στιγμή, το Banyan Tree Global Foundation δίνει προτεραιότητα σε έργα που θα αντιμετωπίσουν σύγχρονα θέματα -μερικά από τα οποία προέκυψαν από τις συνεχείς επιπτώσεις του Covid-19. Επομένως, οι βασικοί τομείς στους οποίους επικεντρώνεται είναι:

  • Η σωματική, ψυχική υγεία και ευημερία γυναικών και παιδιών σε αυτόχθονες κοινότητες
  • Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, η καθαριότητα, η υγεία και υγιεινή
  • Ο έλεγχος ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια
  • Η εναλλακτική βιοποριστική ανάπτυξη που προωθεί ή προστατεύει τον τοπικό πολιτισμό ή / και το περιβάλλον
  • Η διαχείριση της σπατάλης τροφίμων
  • Η εξ αποστάσεως πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη μάθηση

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων έργου είναι στις 19:00 ώρα Ελλάδας (00:00 ώρα Σιγκαπούρης), στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και η χρηματοδότηση θα εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2022. Οι επιχορηγήσεις των projects ανέρχονται σε 10.000 δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών και απαιτείται συνεργασία στην οργάνωση για τη λήψη και τη διαχείριση της επιχορήγησης. Οι υποβολές θα εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Banyan Tree Global Foundation και από μία εσωτερική ομάδα ενδιαφερομένων.

Info
Greater Good Grants