Τριγυρνάμε μια τελευταία φορά για φέτος στα Κουφονήσια

koufonisia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Τα δύο αυτά μικρά νησάκια στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες έχουν αναστατώσει τους παραθεριστές με την αγνότητά τους, το μικρό τους μέγεθος και το απίστευτο χρώμα των θαλασσών τους. Τι λέτε να τα θυμηθούμε μια τελευταία φορά πριν μπει για τα καλά το φθινόπωρο;

Φωτογραφίες (εντός κειμένου): Δημήτρης Περιστέρης/SOOC

Πριν 20 χρόνια, κανείς ποτέ δεν θα περίμενε ότι τα Κουφονήσια και συγκεκριμένα το Άνω Κουφονήσι, που είναι και το πιο τουριστικό, θα αποτελούσε επιλογή διακοπών για πλήθη νεολαίας, ότι θα σημείωνε τέτοια ανάπτυξη και ότι θα έφτανε να αποτελεί τόπο όπου θα πραγματοποιούνταν ακόμη και φεστιβάλ. Κι όμως, το μικρό μέγεθος του Άνω Κουφονησίου, που σου επιτρέπει να το επισκεφτείς ακόμη και χωρίς αυτοκίνητο, οι κρυστάλλινες παραλίες του, οι επιλογές για φαγητό και ποτό, αλλά και η αγάπη των παραθεριστών του, το καθιστούν απόλυτο προορισμό για απόδραση το καλοκαίρι και τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που όσοι έχουν βρεθεί μια φορά στα Κουφονήσια, πάντα αργά ή γρήγορα επιστρέφουν.

Το μεγαλύτερο ατού του νησιού είναι οι παραλίες του, με πιο δημοφιλή το γαλαζοπράσινο Πορί, το οποίο, όμως, χτυπούν οι βοριάδες, γι’ αυτό ίσως να μην το απολαύσετε όπως του αξίζει. Από το Πορί, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και τις σπηλιές του Ξυλομπάτη, την παραλία Γάλα όπου δημιουργείται μια φυσική πισίνα με τη θάλασσα να αφρίζει περνώντας κάτω από έναν βράχο και τη σπηλιά «Το Μάτι του Διαβόλου».

Εξίσου δημοφιλής παραλία είναι και η Ιταλίδα (Παλιά Πούντα) με τα κρυστάλλινα νερά της, η οποία πήρε το όνομά της από μια Ιταλίδα που ερωτεύτηκε το νησί. Εκεί θα βρείτε και τη μικρή Ιταλίδα, την οποία προτιμούν όσοι… δεν τα πηγαίνουν καλά με το μαγιό και τους περιορισμούς του. Παρόμοια νερά θα βρείτε και στις υπόλοιπες παραλίες, στην Άμμο που είναι η παραλία στο χωριό του Κουφονησίου, στην παραλία Χοντρός Κάβος με βότσαλο και στην παραλία Χαροκόπου ή Φοίνικας.

Εστιατόρια, καφέ, μπαρ, όλα θα τα βρείτε σε κοντινές αποστάσεις. Από το Τζετ Κουφονήσι για ιταλικό μέχρι το Sorokos Bar από το πρωί αλλά και για ποτό κι από το δημοφιλές Guacamole The Burger Bar μέχρι τo πασίγνωστo από παλιά Kalamia Café, όλα θα τα βρείτε εύκολα και θα έχετε επιλογές για κάθε ώρα της ημέρας και κάθε γούστο.

Κι όσοι κουράζονται από τη βαβούρα του κόσμου σε ένα τόσο μικρό νησάκι, αποδρούν στο ουσιαστικά ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, για πεζοπορία, ελεύθερο κάμπινγκ και φαγητό στη μία και μοναδική ταβέρνα του νησιού, στον Βενετσάνο, που δεν σας αφήνει περιθώρια για διλήμματα.

Πάμε μια μικρή βόλτα ξανά στα Κουφονήσια, με τον φωτογραφικό φακό του Δημήτρη Περιστέρη και του Sooc, πριν πούμε «Καλό Φθινόπωρο».

Dimitris Peristeris / SOOC
Dimitris Peristeris / SOOC
Dimitris Peristeris / SOOC
Dimitris Peristeris / SOOC
Dimitris Peristeris / SOOC
Dimitris Peristeris / SOOC
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ