Πώς ένα μικρό αεροδρόμιο στην άκρη του κόσμου χωράει μία ιστορία αγάπης

new-plymouth-airport
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Μια τρυφερή ιστορία αγάπης κρύβει το νέο, περιφερειακό αεροδρόμιο της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο διεκδικεί πλάι σε μεγάλα ονόματα το βραβείο σχεδιασμού της Unesco.

Στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, το μικρό περιφερειακό αεροδρόμιο που βρίσκεται στα σκαριά «κρύβει» μεταξύ άλλων μια τρυφερή ιστορία αγάπης της φυλής των Μάορι και ταυτόχρονα διεκδικεί βραβείο σχεδιασμού στα Βραβεία Βερσαλλιών της Unesco, πλάι σε άλλα μεγάλα ονόματα. Βρίσκεται, μάλιστα, στο τελικό στάδιο και έχει να ανταγωνιστεί άλλα μεγάλα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας.  

Tο εν λόγω αεροδρόμιο βρίσκεται στο New Plymouth της Νέας Ζηλανδίας, ονομάζεται "Te Hono", δηλαδή "να συνδεθώ" και ουσιαστικά βρίσκεται στην γη που κατασχέθηκε από τους Μάορι τη δεκαετία του '60, λέγοντας την ιστορία “The Ascension from the Earth, Descending from the Sky”, που είναι η ιστορία του Tamarau, ενός ουράνιου πλάσματος που σαγηνεύτηκε από τη γήινη ομορφά της Rongo-ue-roa, και κατέβηκε στη Γη να τη γνωρίσει.

Στο πλαίσιο των Βραβείων Βερσαλλιών της Unesco βραβεύεται ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που συνδέει την οικονομία και τον πολιτισμό μέσω της δημουργικότητας, της καινοτομίας και της ενεργειακής αποδοτικότητας και αφορά διάφορες κατηγορίες, από εμπορικά κέντρα έως αεροδρόμια. Η ανακοίνωση του νικητή, ωστόσο, αργεί ακόμη, καθώς θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου.