Στάση (και) στην Ελλάδα θα κάνει το τρένο Connecting Europe Express

connecting-europe-express
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Μέσα σε 35 ημέρες, το Connecting Europe Express θα περάσει από περισσότερες από 100 πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Το ταξίδι του ξεκίνησε στις 2/9 από τη Λισαβόνα και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 7/10 στο Παρίσι. Μέχρι τότε, όμως, το τρένο Connecting Europe Express θα κάνει στάσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις και 26 χώρες της Ευρώπης, καλύπτοντας 20 χιλιάδες χιλιόμετρα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμου που έχει ανακηρυχτεί το 2021, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Connecting Europe Express, που στην ουσία δεν είναι ένα, αλλά τρία τρένα (λόγω του διαφορετικού εύρους των γραμμών από χώρα σε χώρα), είναι ένα εκθεσιακό τρένο, που ξεκινώντας από την Λισαβόνα της Πορτογαλίας, θα περάσει από Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Σερβία για να κάνει στάση στην Ελλάδα στις 14/9 στην Αθήνα, έχοντας περάσει από Ειδομένη και Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, το τρένο θα συνεχίσει προς Βουλγαρία, Γερμανία, Βαλτική, Βέλγιο, Ολλανδία, Σκανδιναβία, μέχρι να τερματίσει στο Παρίσι.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας δεν είναι άλλος από το να προωθήσει το τρένο και τον σιδηρόδρομο ως τρόπο να συνδέονται οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις και να γιορτάσει τους δεσμούς κάθε είδους μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή τη μακρά διαδρομή, μάλιστα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν και 5 συνέδρια όπου θα συζητηθούν σχέδια δράσεις για τον σιδηρόδρομο και πολιτικές υποδομής.