6 ευρωπαϊκές πόλεις που δεν ήταν πάντα αυτό που είναι σήμερα

bonni-germania
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Από αρχαίες πόλεις μέχρι ιστορικούς κόμβους, πολλές από τις αγαπημένες μας ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν ήταν πάντα το πολιτικό επίκεντρο που είναι σήμερα.

Από τη Βόννη στο Βερολίνο, Γερμανία
Το Βερολίνο υπήρξε κάποτε η πρωτεύουσα της Πρωσίας και όταν δημιουργήθηκε το κράτος που ονομάζουμε σήμερα Γερμανία, το Βερολίνο παρέμεινε η πρωτεύουσα. Αυτό, βέβαια, ίσχυε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου η χώρα χωρίστηκε στα δύο, τη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία και το Βερολίνο αντίστοιχα σε Ανατολικό και Δυτικό. Αυτή την περίοδο, η Βόννη έγινε πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας και παρέμεινε μέχρι το 1990, προτού επανέλθει το Βερολίνο. Ωστόσο, η Βόννη αποτελούσε πάντα τη δεύτερη πρωτεύουσα.

Από την Αδριανούπολη στην Άγκυρα
Η Αδριανούπολη είναι ιστορική πόλη της σημερινής Τουρκίας, στην Ανατολική Θράκη, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Υπήρξε η τρίτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1363 έως το 1453, πριν η Κωνσταντινούπολη γίνει η τέταρτη και οριστική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.

Από την Κοΐμπρα στη Λισαβόνα, Πορτογαλία
Η Κοΐμπρα θεωρείται συχνά η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, αλλά και η φοιτητούπολή της. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της και παρ’ όλο που αποτέλεσε την πρωτεύουσα της χώρας για μικρό διάστημα πριν πολλούς αιώνες, από τον 10ο μέχρι τον 11ο, παρέμεινε ένα σημαντικό επίκεντρο της χώρας. Η Λισαβόνα πήρε τον τίτλο της πρωτεύουσας το 1256, χάρη στον Βασιλιά Αλφόνσο, ο οποίος μετέφερε το παλάτι σε αυτή την πόλη, λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας στον ποταμό Τάγο.

Από την Κρακοβία στη Βαρσοβία, Πολωνία
Η Κρακοβία είναι μια μεγάλη και σημαντική πόλη στην Πολωνία και μια από τις πολλές πρωτεύουσες που είχε η χώρα στο παρελθόν. Η πρώτη πρωτεύουσα θεωρείται πως ήταν το Γκνιέζνο και το 1038 η Κρακοβία πήρε τη θέση της και παρέμεινε στο επίκεντρο για πάνω από 500 χρόνια, μέχρι το 1596, όταν ο βασιλιάς της Πολωνίας αποφάσισε να κάνει πρωτεύουσα τη Βαρσοβία. Αρκετές πόλεις αποτέλεσαν την πρωτεύουσα της Πολωνίας πριν τη Βαρσοβία, η οποία έγινε πρωτεύουσα ξανά το 1945, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το Τορίνο στη Ρώμη, Ιταλία
Το Τορίνο μπορεί να έχει περίεργη τοποθεσία για πρωτεύουσα, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκεται πολύ βόρεια, αλλά πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι η χώρα που γνωρίζουμε σήμερα ως Ιταλία είναι σχετικά νέα. Το Τορίνο υπήρξε η πρωτεύουσα της Ιταλίας το 1861 από τον Vittorio Emanuele II, τον νέο βασιλιά της νεοσύστατης Ιταλίας, αλλά μέσα σε μερικά χρόνια μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το 1871, η Ρώμη έγινε το επίκεντρο και η μόνιμη πρωτεύουσα της χώρας.

Από την Τουρναί στο Παρίσι, Γαλλία
Μια πολύ σημαντική πόλη κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η Τουρναί υπήρξε μια από τις πρώτες πρωτεύουσες της Γαλλίας. Λόγω του ότι τα σύνορα άλλαξαν αρκετές φορές ανά τους αιώνες, η Τουρναί πλέον είναι πόλη του Βελγίου. Η ιστορική αυτή πόλη παρέμεινε πρωτεύουσα της Γαλλίας από τα μέσα 400 μέχρι το 987 μ.Χ., όταν πήρε το Παρίσι τη θέση. Υπήρξαν, όμως, πολλές αλλαγές και πισωγυρίσματα πρωτευουσών, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε και τις Βερσαλλίες, το Μπορντό κ.ά. μέχρι το Παρίσι να κατακτήσει σταθερά τη θέση το 1944.