Πώς τα πήγαν το καλοκαίρι τα μικρότερα νησιά της Ελλάδας;

elafonisos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Νησιά όπως η Σίκινος, οι Λειψοί και η Ελαφόνησος φαίνεται να μην έχουν παράπονο από το φετινό καλοκαίρι.

Μπορεί η εισροή των τουριστών να περιορίστηκε στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πράγματα πήγαν καλά στον τουρισμό και για τα πιο μικρά νησιά της Ελλάδας. Ειδικά τον Αύγουστο, η πληρότητα έφτασε στο 85% στα περισσότερα νησιά της χώρας, με αναμονή και για τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η Ελαφόνησος έφτασε πληρότητα 100% τον Αύγουστο, με τους Έλληνες να αποτελούν την πλειοψηφία των επισκεπτών της. Το 100% προσέγγισε και η Σκόπελος, με επιδόσεις υψηλότερες ακόμη και του 2019 ανά διαστήματα, όπως και οι Λειψοί που τον Αύγουστο έφτασαν κοντά στο 100% για μεγάλο μέρος του, με κυρίως τους Έλληνες, αλλά και τους Ιταλούς να καταφτάνουν στο νησί. Συν τοις άλλοις, οι διακοπές συνεχίζονται, αφού παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα και τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν ήταν ξανά τόσο έντονο στο παρελθόν.

Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, κοντά στο 100% έφτασε και η Αστυπάλαια, ένα νησί με πράσινες καινοτομίες που προσέλκυσε κυρίως Έλληνες, αλλά και ξένους τουρίστες, ενώ η Σίκινος, το νησί των 270 μόνιμων κατοίκων που φτάνει να υποδέχεται μέχρι και 15 χιλιάδες, φαίνεται να παρουσίασε νούμερα καλύτερα και από το 2019. Καλά τα πήγε και η Κάλυμνος ξεπερνώντας κάθε προσδοκία για Ιούλιο και Αύγουστο, με προοπτική και για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, λόγω και της αναρριχητικής φύσης του νησιού.

Στην πλευρά του Αργοσαρωνικού, η Αίγινα τα πήγε αρκετά καλά και αν και τα στοιχεία αναμένονται, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα ξεπερνούν αυτά του 2019.

Και στα πιο δημοφιλή νησιά, όμως, τα πράγματα πήγαν καλά, με την Πάρο να προσελκύει το 85% των ξένων τουριστών σε σχέση με το 2019 και την Νάξο να αγγίζει το 100% πληρότητας, σε υψηλότερα ποσοστά από το 2019. Η Ίος ξεπέρασε το 90% προσελκύοντας εκτός από ξένους τουρίστες για τους οποίους φημίζεται, οικογένειες και ζευγάρια, ενώ και η Άνδρος ξεπέρασε τις προσδοκίες με ποσοστό πληρότητας κοντά στο 100%.