Βόλτα στην πολυφωτογραφημένη Βάθεια της Ανατολικής Μάνης (βίντεο)

batheia-mani
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Λακωνίας, η Βάθεια αποτελεί από μόνη της αξιοθέατο, ως η εγκαταλελειμμένη πέτρινη πολιτεία στην κορυφή του λόφου. Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης μας πάει μια βόλτα, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube, για να την απολαύσουμε από ψηλά, με φόντο τη Λακωνική Μάνη και το μπλε της θάλασσας.

Βίντεο/φωτογραφίες: Θεόφιλος Μπάμπουλης

Η Λακωνική Μάνη είναι από τα μέρη της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, που ξεχωρίζει για το άγριο τοπίο της, με τα πυργόσπιτα, τα πέτρινα αρχοντικά, την ηρεμία και την αγριάδα της να μαγνητίζουν τους περισσότερους επισκέπτες. Σε αντίθεση με την πιο πράσινη και κοσμοπολίτικη Μεσσηνιακή ή Έξω Μάνη, η Μέσα ή Προσηλιακή Μάνη, από την πλευρά της Λακωνίας «λούζεται» στον ήλιο, συνδυάζοντας την πέτρα, το φως και το μπλε της θάλασσας, με την ηρεμία και γαλήνη που τη χαρακτηρίζει.

Σε αυτό το σκηνικό, που λέγεται μάλιστα ότι δημιούργησε ο Θεός… πετώντας τις πέτρες καθώς έφτιαχνε τη Μεσσηνιακή Μάνη, η Βάθεια έχει εξέχουσα θέση. Μια εγκαταλελειμμένη πυργοπολιτεία σε υψόμετρο 174 μέτρων αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφημένα τοπόσημα της Μάνης και ένα εξαιρετικό δείγμα οχύρωσης, που στο παρελθόν πρόσφερε προστασία στον οικισμό από επιδρομές εισβολέων. 

Γεμάτοι διώροφους και τριώροφους πύργους, με σοκάκια, εκκλησίες και ελαιοτριβεία, που ανήκαν σε λιγοστές οικογένειες, η  Βάθεια είναι ένα από τα μέρη όπου ο χρόνος έχει παγώσει και δημιουργεί μια απόκοσμη αίσθηση που συνδυάζει την υπέροχη αρχιτεκτονική, την αγριότητα του τοπίου και την ηρεμία. Η εγκατάλειψη, βέβαια, είναι ολοφάνερη, ωστόσο το καλοκαίρι δημιουργείται ένα ψήγμα ζωής μέσα από επισκέπτες που θα βρεθούν στους λιγοστούς ξενώνες.

Σε κοντινή απόσταση, αξίζει να επισκεφτείτε το Λιμένι, την Αρεόπολη, τον Γερολιμένα, αλλά και το Ακρωτήριο Ταίναρο με τα απόκρημνα βράχια του, που πίστευαν ότι αποτελούσε πύλη για τον Άδη.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube, μας ξεναγεί στην περιοχή μέσα από εικόνες και βίντεο από ψηλά, που μας πείθουν να οργανώσουμε μια ανοιξιάτικη εξόρμηση προς τα εκεί.