3 βόλτες στη Φύση που αξίζει να οργανώσετε

parnitha-pezoporia-fusi
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Οι έρευνες το δηλώνουν ξεκάθαρα: η επαφή με τη Φύση μας κάνει καλό, μας αποσυμπιέζει και βοηθά στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Τι περιμένετε, λοιπόν; Βάλτε μπρος για πράσινες αποδράσεις, με στόχο την υγεία, αλλά και να απολαύσετε τη μετάβαση στα χρώματα του φθινοπώρου.

Πάρνηθα, για ορεινή Φύση
Ίσως μια από τις πιο εύκολες, κοντινές αλλά άκρως απολαυστικές και με πολλές επιλογές αποδράσεις στη Φύση, είναι στην Πάρνηθα. Βρίσκεται μόλις 1 ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και παρ’ όλο που η χλωρίδα και η πανίδα της έχουν πληγεί αρκετές φορές από πυρκαγιές, παραμένει μια υπέροχη επιλογή για εξόρμηση στο ελατόδασος, για πεζοπορία στα περιπατητικά μονοπάτια της και για χαλάρωση με φόντο τη θέα της πόλης από ψηλά στα καταφύγιά της. Τα μονοπάτια της έχουν αρκετά καλή σήμανση και διασχίζοντάς τα θα βρείτε διάφορα ενδιαφέροντα σημεία, όπως την περίφημη Σπηλιά του Πάνα, που αποτελούσε τόπο λατρείας των Αθηναίων, το ξωκλήσι του Άι Γιώργη, το ρέμα της Γκούρας κ.ά. Στο τέλος, για χαλάρωση, απολαύστε ζεστό φαγητό και ροφήματα στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι. 

Δάσος Φολόης, για απόδραση στο παραμύθι
Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στο νομό Ηλείας και σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από 700 μέτρα, το δάσος Φολόης είναι μια εκπληκτική, παραμυθένια εκδρομή που μπορείτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας. Εκεί θα βρεθείτε ανάμεσα σε βελανιδιές, σε μια προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000, με τους ποταμούς Ερύμανθος και Ηλειακός να συνθέτουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό περιβάλλον. Στο δάσος θα βρείτε πολλά μονοπάτια, τα οποία μπορείτε να διασχίσετε είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο, και καλό είναι να μην το αναβάλλετε, καθώς αυτή την εποχή το δάσος είναι ονειρεμένο. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές, ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο που θα συναντήσετε στην είσοδο του δάσους, με κατεύθυνση προς το φαράγγι του Ερύμανθου, όπου θα δείτε πολλά γεφυράκια, νερόμυλους, σπηλιές και φυσικά πράσινο.

Λίμνη Τσιβλού, με φόντο το υγρό στοιχείο
Αν πάλι, στην απόδρασή σας θέλετε να πρωταγωνιστεί υδροβιότοπος με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, σε ένα υπέροχο τοπίο ανάμεσα σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα και καστανιές και μικρά, παραδοσιακά χωριουδάκια, η λίμνη Τσιβλού πρέπει να μπει στην ατζέντα σας. Βρίσκεται στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 800 μέτρα και αποτελεί χωρίς έκπληξη δημοφιλή προορισμό αναψυχής. Δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός. Αυτό το… ατύχημα, έκανε όλο και περισσότερους να συρρέουν στην περιοχή για να θαυμάζουν την ομορφιά της, να χαλαρώσουν και να εκμεταλλευτούν τα δώρα της φύσης. Οι όχθες της, μάλιστα, είναι ιδανικές για πεζοπορία και βόλτα, αλλά και για ποδήλατο, ενώ ορισμένοι επιλέγουν τη λίμνη και για κωπηλασία ή κολυμπούν στα δροσερά νερά της, όταν η εποχή το επιτρέπει. Αν θελήσετε να κάνετε τη διαδρομή περιμετρικά της λίμνης, θα σας πάρει λιγότερο από δυο ώρες, ενώ σημειώστε ότι βρίσκεται και εντός του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού όπου ολόκληρη η προστατευόμενη περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.