3 δραστηριότητες που ταιριάζουν στην άνοιξη

aerialdronephotooffamousriverandspringsofacherontas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Ο καιρός σιγά-σιγά «ανοίγει», μαζί και η διάθεσή μας, όπως και η όρεξη για νέες περιπέτειες. Ξεκινάμε, λοιπόν, τις εξορμήσεις με άλλον αέρα και ανακαλύπτουμε μέρη μέσα από δραστηριότητες που θα μας «ξυπνήσουν» και μέρη που θα μας αναζωογονήσουν.

Πεζοπορία
Ο ανοιξιάτικος καιρός είναι ό,τι πρέπει για να βάλετε τα πεζοπορικά σας μποτάκια, να πακετάρετε μερικά σνακ και να διασχίσετε κοντινά ή μακρινά μονοπάτια της Ελλάδας που έχουν άπειρο ενδιαφέρον, καθώς σας φέρνουν κοντά με τη Φύση. Για μακρινές αποδράσεις, επιλέξτε τον Βουραϊκό, μια υπέροχη διαδρομή «πνιγμένη» στο πράσινο, το Φαράγγι του Αχέροντα, όπου θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το μονοπάτι του Μαίναλου στην Αρκαδία που περνάει μέσα από τα όμορφα χωριά της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας, της Ελάτης, της Βυτίνας, της Νυμφασίας, του Ζιγοβιστίου, των Μαγούλιανων, του Βαλτεσίνικου και των Λαγκαδιών και μπορείτε να διαλέξετε όποιο τμήμα του επιθυμείτε ή ακόμη και το Φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου παγκοσμίως.

Αν, ωστόσο, δεν θέλετε να πάτε μακριά, η Πάρνηθα είναι πάντα μια καλή επιλογή με τις πεζοπορικές της διαδρομές που θα βρείτε εδώ, κι αν θέλετε και λίγο υγρό στοιχείο, κατευθυνθείτε προς τις παρυφές της Πεντέλης και τον καταρράκτη της Ραπεντώσας, όπου μπορείτε να φτάσετε με μια μικρή πεζοπορική διαδρομή που θα σας οδηγήσει στο απόλυτο φυσικό τοπίο, «πνιγμένο» στα πλατάνια και τις λεύκες.

Λουτρά
Αναλόγως πόσο κοντά ή μακριά θέλετε να κινηθείτε, οι επιλογές είναι πολλές και εκλεκτές. Η Αιδηψός παραμένει πάντα μια all-time classic επιλογή για λουτροθεραπεία, αλλά οι επιλογές δεν σταματούν εκεί. Στα Καμένα Βούρλα υπάρχουν ιαματικές πηγές που θεωρούνται από τις πιο σημαντικές της χώρας στους πρόποδες του βουνού Κνημίς, ενώ στους πρόποδες της Οίτης, 18 χιλιόμετρα από τη Λαμία το χωριό Λουτρά Υπάτης που πήρε το όνομά του από τα λουτρά της περιοχής, περιμένει με τους 645 μόνιμους κατοίκους του να φιλοξενήσει όσους θέλουν να ωφεληθούν από τις ιαματικές πηγές του. Φυσικά το Λουτράκι είναι μια εξαιρετική επιλογή μόλις 84 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 4 χιλιόμετρα από την Κόρινθο, αφού θεωρείται η αρχαιότερη ελληνική λουτρόπολη, αλλά και οι Θερμοπύλες συγκεντρώνουν στις ιαματικές πηγές τους πλήθος κόσμου, με τη θερμοκρασία του νερού να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς. Κι αν θέλετε να γράψετε περισσότερα χιλιόμετρα, βάλτε μπρος μέχρι το Λουτράκι Αριδαίας, για να συναντήσετε τα λουτρά Πόζαρ, μια λουτρόπολη χτισμένη σε ένα καταπράσινο δάσος που τη διασχίζει ο Θερμοπόταμος, σε υψόμετρο 360-390 μέτρων.

Λίμνες
Μια απόδραση σε λίμνες της Ελλάδας, εκτός από την επαφή με τη φύση, μπορεί να πάρει και πολύ δραστήριο χαρακτήρα. Εκτός από κολύμπι στη λίμνη, που αυτή την εποχή είναι αρκετά τολμηρό, υπάρχουν δυνατότητες για πεζοπορίες, ποδήλατο, ιππασία κ.ο.κ. Στη λίμνη Πλαστήρα, για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ιππασία γύρω από τη λίμνη και να την ανακαλύψετε με έναν διαφορετικό τρόπο, χάρη στις οργανωμένες φάρμες ανάμεσα στα χωριά Μορφοβούνι και Καλύβια Πεζούλας. Επιτρέπεται επίσης το ψάρεμα με καλάμι, ενώ τριγύρω θα βρείτε περιπατητικά μονοπάτια για να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, με ιδανική περιοχή για πεζοπορία το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη και φυσικά η ποδηλασία είναι ονειρική σε ένα τέτοιο μέρος. Ανάλογες δραστηριότητες θα βρείτε και σε άλλες λίμνες, όπως στη Λίμνη Δόξα, όπου μπορείτε να κάνετε ποδήλατο και κανό λίμνης, να νοικιάσετε ηλεκτρικά ποδήλατα και να κάνετε βόλτα με άλογα σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους γύρω από τη λίμνη. Στη λίμνη Τσιβλού σας περιμένει και τοξοβολία, μεταξύ άλλων, όπως και διαδρομές με ATV στους δασικούς δρόμους.