Γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε θέση στο αεροπλάνο;

aeroplano-theseis-ptisi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Είστε στριμωγμένοι ανάμεσα σε δύο κυρίους, νιώθετε εξαιρετικά άβολα, μέχρι που το βλέμμα σας πέφτει σε ελεύθερες θέσεις στη μεσαία σειρά. Κι ενώ σε οποιοδήποτε άλλο μέσο θα μεταφερόσασταν εκεί χωρίς δεύτερη σκέψη, στο αεροπλάνο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά…

Όσο κι αν μοιάζει ακίνδυνο να σηκωθείτε και να καθίσετε σε κάποια άδεια θέση που ενδεχομένως υπάρχει στην πτήση σας, στην πραγματικότητα, έχει πραγματοποιηθεί ολόκληρος υπολογισμός πίσω από την κατανομή των επιβατών σε μια πτήση.

Το κέντρο βάρους ενός αεροπλάνου είναι πολύ σημαντικό κατά την απογείωση και οι πιλότοι πρέπει να γνωρίζουν την κατανομή του βάρους στο αεροπλάνο, έτσι ώστε να πάρουν αποφάσεις που αφορούν ρυθμίσεις αεροδυναμικής που πρέπει να κάνουν, οι οποίες αν γίνουν λανθασμένα, το αεροσκάφος μπορεί να πέσει κατά την απογείωση.

Μπορεί σε ένα μεγάλο αεροπλάνο, ένα άτομο να μεταφερθεί 10 σειρές και η επίδραση στην ισορροπία να είναι αμελητέα, αλλά αν το ίδιο άτομο μεταφερθεί σε ένα μικρό αεροπλάνο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι... καταστροφικά.

Αφού το αεροπλάνο απογειωθεί, πάντως, μπορείτε να μεταφερθείτε στην καμπίνα, χωρίς φόβο, αρκεί να ενημερώσετε το προσωπικό καμπίνας, καθώς κάποιες θέσεις παραμένουν κενές για λειτουργικούς λόγους.

Η καλύτερη στιγμή, πάντως, να αλλάξετε θέση είναι κατά το τσεκ-ιν, είτε αυτό πραγματοποιείται online, είτε στο αεροδρόμιο, για να αποφύγετε παρεξηγήσεις λόγω κόστους του εισιτηρίου. Αν, για παράδειγμα, κάποιος επιβάτης θελήσει κατά την πτήση να αλλάξει θέση και να μεταφερθεί σε μια κενή που είναι, όμως, πιο ακριβή από αυτή που έχει πληρώσει, δεν θα μπορέσει, για λόγους προστασίας αυτών που έχουν ήδη πληρώσει περισσότερα χρήματα για μια παρόμοια θέση. Κάποιες αεροπορικές, μάλιστα, δεν επιτρέπουν γενικότερα την αλλαγή θέσης σε οικονομικά εισιτήρια.