Επιστρέφουμε στο καλοκαίρι και τους Λειψούς με 12 φωτογραφίες

leipsoi
ΤΡΙΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Με 25 βαθμούς Κελσίου και ηλιοφάνεια, συνεχίζουμε και τον Οκτώβριο την αναδρομή στο καλοκαίρι. Αυτή τη φορά «πεταγόμαστε» μέχρι τους Λειψούς, με τον φακό του Sooc και του Γιώργου Βιτσαρά.

Φωτογραφίες: Γιώργος Βιτσαράς / sooc

Για τους κοσμοπολίτες ίσως να μην είναι στις πρωταρχικές επιλογές απόδρασης. Για όσους, όμως, αναζητούν την ηρεμία και την αυθεντικότητα σε ένα νησί και ασπάζονται την άποψη ότι το μέγεθος μετράει -αλλά προς… τα κάτω- οι Λειψοί μπορεί και να είναι ιδανικός προορισμός.

Νότια της Σάμου και βόρεια της Λέρου, το μικρό αυτό νησί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «κρυφό διαμάντι» του Αιγαίου, που συνδυάζει ηρεμία, όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και εκδρομές στα γύρω νησιά, για τους πιο περιπετειώδεις. Δεν είναι απορίας άξιο, μάλιστα, που φέτος τον Αύγουστο, το νησί παρουσίασε σχεδόν 100% πληρότητα, με πολλούς Έλληνες αλλά και Ιταλούς, δείχνοντας τη στροφή μιας μερίδας κόσμου προς πιο απόμερους και ήσυχους προορισμούς.

Η Χώρα των Λειψών, όπως και σε κάθε νησί, είναι ο πυρήνας του, και λίγο πιο έξω μπορείτε να περιηγηθείτε και στον αρχαιολογικό χώρο και να δείτε τα ερείπια της προϊστορικής πόλης. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να εξερευνήσετε το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, να ανακαλύψετε υπέροχες μυρωδιές από ρίγανη και θυμάρι στους λόφους του, να περάσετε από αμπελώνες και να δείτε νησιώτικους κέδρους. Οι υπόλοιποι οικισμοί του νησιού, όπως το Κουσέλιο, η Κατσαδιά και ο Πλατύς Γιαλός, αν και δεν έχουν μόνιμους κατοίκους, αξίζουν μια επίσκεψη.

Όσοι συνεχίζετε τα μπάνια και τις διακοπές, οι παραλίες του νησιού σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσουν με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τους. Αν προτιμάτε άμμο θα πάτε στην Κατσαδιά, το Τουρκόμνημα, τον Πλατύ Γιαλό και τον Κάμπο, ενώ για βότσαλο σας περιμένει ο Ξηρόκαμπος, το Μονοδένδρι, η Παπαντριά κ.ά. Αν θέλετε, μπορείτε να εξερευνήσετε παραλίες εκτός νησιού με το καΐκι, στους Αρκιούς και το Αγαθονήσι.

Πάρτε μια μικρή γεύση από την ηρεμία και την αγνότητα του νησιού, όπως την απαθανάτισε ο φακός του Γιώργου Βιτσαρά.

George Vitsaras / SOOC
George Vitsaras / SOOC
George Vitsaras / SOOC
Μονοδένρι, όνομα και πράγμα

George Vitsaras / SOOC
George Vitsaras / SOOC
Τα παραδοσιακά πιάτα με ολόφρεσκα θαλασσινά δεν λείπουν από καμία ταβέρνα του νησιού

George Vitsaras / SOOC
Για τους ορκισμένους ελεύθερους κατασκηνωτές, οι Λειψοί είναι στους νούμερο 1 προορισμούς

George Vitsaras / SOOC
Τα πασίγνωστα καλυμνιώτικα σφουγγάρια φτάνουν μέχρι τους Λειψούς

George Vitsaras / SOOC
Όλα τα μυρωδικά της γης σε μια αυλή στη Χώρα

George Vitsaras / SOOC
George Vitsaras / SOOC
George Vitsaras / SOOC
Η νησιώτικη, παραδοσιακή Ελλάδα σε 3 διαφορετικές εικόνες