3 αποδράσεις για να γεμίσετε μπαταρίες

baltesiniko-arkadia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΜΑΙΟΥ 2023

Νιώθετε πως ό,τι κι αν κάνετε, δεν καταφέρνετε ποτέ να γεμίζετε με ενέργεια και να αισθανθείτε αναζωογόνηση; Ο καιρός του Μαΐου σίγουρα δεν βοήθησε, αλλά ίσως είναι ώρα για μια απόδραση που υπόσχεται να σας «φορτίσει» με φύση, εμπειρίες και εικόνες.

Βαλτεσινίκο, για επαναστατικό αέρα
Εκεί ψηλά στα ελατοδάση του Mαινάλου, ανάμεσα στις τουριστικές, Bυτίνα και Δημητσάνα, το γραφικό χωριό Bαλτεσινίκο, με τη μακρά του ιστορία, είναι πραγματικά μια ξεχωριστή απόδραση. Aπέχει περίπου 200 χλμ. από την Αθήνα, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων, σε μία πλαγιά του βόρειου Μαινάλου και αποτελεί ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, ενώ έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται στο κέντρο του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος της Ορεινής Αρκαδίας. Αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος του Παλιόκαστρου, το χωριό έχει πανοραμική θέα και εκτός από τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια του, τις εκκλησίες και τα τρεχούμενα νερά του, είναι το μέρος που αποτέλεσε ορμητήριο του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη καθ’ όλη την διάρκεια της Eλληνικής Επανάστασης. Το υπέροχο φυσικό περιβάλλον στο χωριό και την ευρύτερη περιοχή, με κυρίαρχα τα ατέλειωτα ελατοδάση και τις διαδοχικές κορυφογραμμές που χάνονται στον ορίζοντα, αλλά και την πλούσια βλάστηση μέσα στο χωριό, είναι σίγουρο ότι θα σας ξεκουράσει κι αν φτάσετε ως εκεί, αξίζει να επισκεφτείτε και τα πιο δημοφιλή χωριά, Βυτίνα και Δημητσάνα.

Παύλιανη, για χιουμοριστικές καταστάσεις
Η Παύλιανη είναι ένα χωριό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο από πολλές απόψεις, ένας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής όπου το πράσινο και το χιουμοριστικό στοιχείο ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά της. Θα τη βρείτε «φωλιασμένη» μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος, στις πλαγιές της Οίτης σε κάτι παραπάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο και σε μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα και θα καταλάβετε τη διαφορά της όταν περπατώντας τη, ανακαλύπτετε συνεχώς ζωγραφιές με μηνύματα και χιούμορ, που κρύβουν τη φιλοσοφία των κατοίκων και σχεδιάστηκαν από τη Μαρία Λιάγκα, παιδαγωγό με καταγωγή από την Παύλιανη. Εκεί θα συναντήσετε την Άνω και την Κάτω Παύλιανη, οικισμοί πολύ κοντινοί μεταξύ τους, όπου θα βρείτε το περίφημο μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες της μάχης της Παύλιανης το ‘42. Το πέτρινο Μουσείο Υδροκίνησης και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε, αλλά εκεί που πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε χρόνο είναι το ψυχαγωγικό πάρκο «κρυμμένο» μέσα στο δάσος που πραγματικά θα φορτίσει τις μπαταρίες σας. Και αν είστε πιο δραστήριοι, να περιηγηθείτε στα μονοπάτια της Οίτης, κάνοντας πεζοπορία ή απλώς τη βόλτα σας.

Συρράκο, για ηπειρώτικες περιπέτειες
Αν θέλετε να ανεβείτε πιο βόρεια και να πάρετε τον αέρα σας σε ηπειρώτικα μονοπάτια, σας προτείνουμε το πανέμορφο Συρράκο στα Τζουμέρκα, ένα από τα διαμάντια του νομού Ιωαννίνων. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του όρους Λάκμος, έτσι ώστε να προστατεύει τους κατοίκους του από εχθρούς στο παρελθόν, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες από τους οποίους το χωρίζει ένα ποτάμι, είναι ένα πολύ όμροφο και γραφικό χωριό, με παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, που υπόσχεται να «καθαρίσει» το μυαλό σας από άγχος και έγνοιες. Κάτι που θα τα καταφέρουν άμεσα οι βόλτες ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο και φυσικά η απουσία αυτοκινήτων μέσα στο χωριό. Για τη διαμονή σας, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πανέμορφα παλιά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, ενώ μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας και στα κοντινά χωριά, τους καταπράσινους Καλαρρύτες και την Πραμάντα, το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής με τουριστική ανάπτυξη.