Πάμε Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο;

gutheio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2023

Κατεβάζουμε το μικρό σακ-βουαγιάζ από το πατάρι και βάζουμε πρώτη για Πελοπόννησο για ένα χαλαρό μεν, γεμάτο εικόνες δε, Σαββατοκύριακο.

Γύθειο, για άρωμα Μάνης
Παρά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του '21, το Γύθειο παραμένει μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μάνης, με φόντο τη θάλασσα και πίσω το λόφο με τα παλιά, διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά του σπίτια. Σίγουρα το καλοκαίρι είναι πιο τουριστικό, γι' αυτό αν δεν αγαπάτε την πολυκοσμία, τώρα είναι μια καλή στιγμή να το επισκεφτείτε, να κάνετε τις βόλτες σας στην προκυμαία και να χαλαρώσετε με τις γεύσεις στις ταβέρνες και τα ουζερί του κατά μήκος του δρόμου. Περπατήστε ως τη νότια άκρη της πόλης, όπου θα συναντήσετε ένα μικρό νησί που ενώνεται με το Γύθειο (την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι) και μπορείτε εύκολα να το επισκεφτείτε. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, ενώ βόρεια, στο λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Αν έχετε διάθεση για έξτρα εξορμήσεις, κάντε μια εκδρομή στα Σπήλαια του Διρού με τους κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και οδηγήστε ως την ατμοσφαιρική και πλακόστρωτη Αρεόπολη η οποία απέχει 28 χιλιόμετρα από το Γύθειο. Κι αν ξεκινάτε από νωρίς τα μπάνια, βουτήξτε στο πανέμορφο Λιμένι. 

Δημητσάνα, για παράδοση σε υψόμετρο
Στην Αρκαδία, η Δημητσάνα είναι σίγουρα must-stop προορισμός, ειδικά για όσους αγαπούν τις ορεινές περιηγήσεις. Σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, η Δημητσάνα ξεχωρίζει για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, που αποτελεί δείγμα της Γορτυνίας και είναι σίγουρα ο ιδανικός προορισμός για περιπλανήσεις στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τα πέτρινα πυργόσπιτα και τα αρχοντικά. Εκεί θα πάρετε και μια δόση ιστορίας, καθώς το μέρος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και κατά την επανάσταση με το «δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε. Κι αν θέλετε να βάλετε λίγη ένταση και άσκηση στην εξόρμησή σας, μπορείτε να πεζοπορήσετε σε κάποιο από τα πολλά μονοπάτια προς το φαράγγι του Λούσιου και τα διάφορα μοναστήρια ή να κάνετε βόλτα στα άλλα κοντινά και εξίσου όμορφα και ξακουστά χωριά, όπως τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα κ.ο.κ.

Δάσος Φολόης, για επαφή με τη Φύση
Αν στην απόδρασή σας αναζητάτε πράσινο, Φύση και οξυγόνο, στο δάσος Φολόης θα βρείτε ακριβώς αυτό που ζητάτε. Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στο νομό Ηλείας και σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από 700 μέτρα, θα βρεθείτε ανάμεσα σε βελανιδιές, σε μια προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000, με τους ποταμούς Ερύμανθος και Ηλειακός να συνθέτουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό περιβάλλον. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, θα βρείτε μέσα στο δάσος πολλά μονοπάτια, τα οποία μπορείτε να διασχίσετε είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο, με μια από τις πιο όμορφες διαδρομές να ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο που θα συναντήσετε στην είσοδο του δάσους, με κατεύθυνση προς το φαράγγι του Ερύμανθου. Γεφυράκια, νερόμυλοι, σπηλιές και μπόλικο πράσινο θα είναι οι πρωταγωνιστές της πεζοπορίας σας κι αφού την ολοκληρώσετε, στα 12 χιλιόμετρα στη Λάμπεια ή Δίρβη μπορείτε να αναζητήσετε τη διαμονή σας, σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά, με πέτρινα σπίτια, παραδοσιακούς ξενώνες και περιποιημένα café.

Κάτω Ζαχλωρού, για περιπέτειες στον Βουραϊκό
Στη μέση της διαδρομής του οδοντωτού Διακοφτού-Καλαβρύτων, πλούσια σε φύση, η Κάτω Ζαχλωρού είναι η περίπτωση που λέμε «με ένα σμπάρο… πολλά τρυγονια». Χτισμένη στο φαράγγι και στην αριστερή όχθη του Βουραϊκού, εκτός του ότι θα σας χαρίσει μια ανάσα οξυγόνου και πράσινου, η Κάτω Ζαχλωρού στην ανατολική Αχαΐα είναι ιδανική για να εξερευνήσετε και τα Καλάβρυτα και το Διακοφτό. Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε τον παλιό νερόμυλο, να περάσετε από την Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και δείτε εκεί κοντά το νεοκλασικό κτίριο που λειτούργησε σαν σχολείο στις αρχές του 20ου αιώνα, λειτουργώντας σήμερα ως ξενώνας. Στα Καλάβρυτα σας περιμένει το μνημείο των πεσόντων από τη Σφαγή των Καλαβρύτων, αλλά και το Σπήλαιο των Λιμνών, ενώ στο Διακοφτό μπορείτε να περπατήσετε στη θάλασσα και να εισπνεύσετε θαλασσινό αέρα. Πίσω στην Κάτω Ζαχλωρού, ανάμεσα στη φύση και στο ποτάμι του Βουραϊκού θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό και διαμονή, ενώ η ιδιαίτερη φιλοξενία των ντόπιων θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]