Σπέτσες: Κοσμοπολίτικος αέρας σε μικρή «συσκευασία»

spetses-kosmopolitikos-aeras-se-mikri-suskeuasia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το φθινόπωρο είναι ήδη εδώ, και οι κοντινές αποδράσεις έχουν την τιμητική τους. Αφήστε πίσω σας τις έγνοιες της καθημερινότητας και την Παρασκευή το απόγευμα μετά τη δουλειά, σαλπάρετε για Σπέτσες. Εκμεταλλευθείτε την καλοκαιρία για μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά και εξερευνήστε τη "Μύκονο του Αργοσαρωνικού" που εδώ και χρόνια μετρά μόνο φανατικούς θαυμαστές.

Αν δεν έχετε πάει ενδεχομένως πιστεύετε πως οι Σπέτσες πάσχουν από το «σύνδρομο του Αργοσαρωνικού». Είναι μεν κοντά στην Αθήνα αλλά δεν αποτελούν και το ιδανικότερο νησί για διακοπές. Αν όμως τις έχετε επισκεφθεί, σίγουρα έχετε αναθεωρήσει…

Απόδραση στο ευωδιαστό νησί

Ξεχάστε ότι πιστεύατε μέχρι σήμερα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Παρασκευή το απόγευμα μετά τη δουλειά, κατευθυνθείτε στο λιμάνι του Πειραιά για ένα τριήμερο-αστραπή στη βασίλισσα του Αργοσαρωνικού. Μόλις πατήσετε το πόδι σας στο λιμάνι, οι ευωδιές του Isola de Spezzia (του ευωδιαστού νησιού), όπως ονομάστηκε από τους Ενετούς εξαιτίας των αρωματικών φυτών του, θα σας καλωσορίσουν στο πιο ξεχωριστό νησί του Αργοσαρωνικού.

Σε απόσταση αναπνοής από την Σπετσοπούλα του Νιάρχου, από το κοσμικό Πόρτο Χέλι και τις ακτές της Κόστα, οι Σπέτσες κρατούν τα πρωτεία στην καρδιά μας για έναν βασικό λόγο. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται σε όλο το νησί, αφήνοντας για τις μετακινήσεις μόνο τα ποδήλατα, τις μηχανές ή ακόμη καλύτερα το περπάτημα!

Ποτισμένο με το άρωμα του Αγώνα και της Επανάστασης, το νησί των Σπετσών είναι γεμάτο αντιθέσεις. Από τη μια, η πολύβουη Ντάπια που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών και από την άλλη τα επιβλητικά αρχοντικά, τα μπαρουτοκαπνισμένα κανόνια αλλά και τα γραφικά αμαξάκια με τα άλογα που παραπέμπουν σε αλλοτινές εποχές, συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου τόπου που δεν ξεχνά το παρελθόν του.

Οι Σπέτσες με μια ματιά

Μπορεί οι Σπέτσες να είναι ένα νησί μικρό σε μέγεθος όμως τα αξιοθέατα δεν του λείπουν. Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας στο νησί από το Μουσείο των Σπετσών, που φιλοξενείται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, ενός προύχοντα του νησιού που έζησε στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Μέσα από πολύτιμα εκθέματα που μετρούν αρκετές δεκάδες χρόνια, η ιστορία του νησιού ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας, όπου έκπληκτα θα αντικρίσουν μεταξύ άλλων και τη σημαία της Επανάστασης αλλά και τα φυλασσόμενα σε ειδικό χώρο οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Επόμενη στάση, τι άλλο από μια επίσκεψη στο σπίτι της πιο εμβληματικής φιγούρας του νησιού. Το διατηρητέο αρχοντικό της καπετάνισσας της ελληνικής επανάστασης, το σπίτι της Μπουμπουλίνας, αποπνέει ακόμη και σήμερα άρωμα ελευθερίας και αποτελεί ένα ζωντανό κειμήλιο της εποχής του αγώνα. Κάθε δωμάτιο πλημμυρίζει από την πληθωρική προσωπικότητα μιας γυναίκας που δεν φοβήθηκε να θυσιάσει όλη της την περιουσία για την απελευθέρωση της πατρίδας ενώ ξεχωριστή είναι η ατμόσφαιρα και στο προσεγμένο προαύλιο του σπιτιού, όπου συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις.

Αναζητήστε την κεντρική πλατεία, για να θαυμάσετε από κοντά το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, έργο της Ναταλίας Μελά, ενώ μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο αρχοντικό του ευεργέτη του νησιού, Σωτήριου Ανάργυρου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και εντυπωσιάζει με την περίτεχνη αρχιτεκτονική του.

Τα αξιοθέατα στις Σπέτσες δεν έχουν τελειωμό. Το ενδιαφέρον σας θα τραβήξουν η Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών, όπου στεγάζεται το Ιστορικό αρχείο του νησιού, τα αρχοντικά του 18ου αιώνα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου-εκκλησία όπου υψώθηκε το 1821 η σημαία της Επανάστασης, το εκκλησάκι της «Παναγιάς Αρμάτας» που χτίστηκε για την πολύτιμη βοήθεια της Παναγίας στη μάχη με τους Τούρκους, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822 και έκτοτε κάθε χρόνο, το νησί γιορτάζει την «Αρμάτα» με αναπαράσταση των γεγονότων, πολιτιστικά δρώμενα, κάψιμο της τουρκικής αρμάτας και πλήθος επισκεπτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σπηλιά Μπακίρη, που σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, αν πιείτε νερό από την πηγή της σπηλιάς, ο έρωτάς σας θα ζήσει για πάντα. Μην φύγετε από το νησί, αν δεν κάνετε την «κλασική» βόλτα προς τη Μπάλτιζα, το παλιό λιμάνι του νησιού με τα παραδοσιακά καρνάγια, που διατηρούν ακόμη και σήμερα ζωντανή την τέχνη του ναυπηγού από γενιά σε γενιά. Στο τέλος της διαδρομής, θα συναντήσετε το «Φανάρι», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι έναν από τους παλιότερους φάρους της Ελλάδας που σίγουρα θα προκαλέσει το φωτογραφικό σας «κλικ».

Παραλίες με πεύκα στον Αργοσαρωνικό; Και όμως ναι!

Αρκετά όμως με τα αξιοθέατα. Ώρα να μιλήσουμε και για έναν άλλο, εξίσου σημαντικό λόγο που σας έφερε στις Σπέτσες. Και φυσικά αναφερόμαστε στις παραλίες. Πολύβουες, απόμερες, κοσμικές ή ερημικές, οι παραλίες των Σπετσών, ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Ξεκινήστε τις βουτιές σας από την πολύβουη παραλία του Αγίου Μάμα, συνεχίστε στην τεράστια παραλία των Αγίων Αναργύρων ή στην κοσμική παραλία της Αγίας Μαρίνας και κατόπιν αναζητήστε μέρη πιο ερημικά. Οι παραλίες του Βρέλλου, του Γαρύφαλλου και του Κουζουνού, δεν φημίζονται για την πολυκοσμία τους ενώ πευκόφυτες είναι οι παραλίες της Αγίας Παρασκευής, των Ζωγεριών και της Ξυλοκέριζας.

Όσο για διασκέδαση; Οι Σπέτσες φημίζονται για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους. Μπαράκια και καφέ για όλα τα γούστα, μεγάλα clubs, κοσμοπολίτικα εστιατόρια αλλά και ταβερνάκια πλάι στο κύμα, δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Και φυσικά φεύγοντας, μην ξεχάσετε ένα κουτί σπετσιώτικα αμυγδαλωτά για να γλυκάνουν το ταξίδι της επιστροφής στην πόλη…

Πώς θα πάτε:

Οι Σπέτσες έχουν «διπλό» τρόπο πρόσβασης. Αναφερόμαστε φυσικά στην οδική προσέγγιση μέχρι την Κόστα της Πελοποννήσου και από εκεί στο πέρασμα στις Σπέτσες με φέρι ή με θαλάσσιο ταξί. Εναλλακτικά, από το λιμάνι του Πειραιά σε περίπου 2 ώρες, θα βρεθείτε στο κοσμοπολίτικο νησί με κάποιο ταχύπλοο.

Πού θα μείνετε:

Πολυαναμενόμενη άφιξη το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον» (τηλ: 22980 74553,www.poseidoniongrace.com ), που δεσπόζει στο νησί από το 1914 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει βασιλείς, αρχηγούς κρατών και εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Σήμερα, έχει ανακαινιστεί εκ βάθρων και προσφέρει πολυτελέστατη διαμονή σε όσους το επιλέξουν.

Ξεχωριστή θα είναι και η διαμονή σας στο ξενοδοχείο «Ορλώφ» (τηλ: 22980-75444-5,www.orloffresort.com) που στεγάζεται σε ένα πλήρως αναπαλαιωμένο αρχοντικό, στο «Zoe’s club» (τηλ: 22980-74447-8,www.zoesclub.gr) που φιλοξενείται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αιώνα καθώς και στα «Νησιά» (τηλ: 22980-75000-10,www.nissia.gr), ένα πολυτελές συγκρότημα που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα. Για οικονομικότερη διαμονή, προτείνουμε τα «Νηρηίδες» (τηλ: 22980-73392,www.niriides-spetses.gr), «Βίλλα Κριεζή» (τηλ: 22980-74086,www.villakriezi.gr) και «Θυμάρας» (τηλ: 22980-72054,www.thimaras-spetses.gr). Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε πως κατάλυμα μπορείτε να εξασφαλίσετε σε κάποιο τουριστικό γραφείο που θα συναντήσετε μπροστά σας μόλις αποβιβαστείτε στο λιμάνι.

Πού θα φάτε:

Ποικιλία γεύσεων, πολυχρωμία εστιατορίων και κουζίνα υψηλών προδιαγραφών συνθέτουν τις γεύσεις αλά σπετσιώτα. Επιλέξτε το «Ορλώφ» που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο και έχει εξαιρετικούς μεζέδες, προτιμήστε το «Τρεχαντήρι» με την ταράτσα με τη μοναδική θέα και τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του, δοκιμάστε γαρίδες στην «Εξέδρα» και φρέσκο ψάρι στον «Πάτραλη» στην περιοχή Κουνουπίτσα. Φρεσκότατα αμυγδαλωτά θα βρείτε στον «Πολίτη» και στον «Κλήμη».

Πού θα διασκεδάσετε:

Οι Σπέτσες είναι ένα κοσμοπολίτικο και ζωηρό νησί. Πιείτε ένα ποτό στο κλασσικό πλέον «Θρούμπι», στο μπαρ-εστιατόριο «Μουράγιο», χορέψτε στο club «Stavento» ενώ πλήθος από μαγαζιά για κάθε γούστο θα βρείτε στο δρόμο από τη Ντάπια προς το παλιό λιμάνι.

Μην χάσετε:

-Στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Μάμα, τα παιδιά του νησιού ρίχνουν στη θάλασσα καραβάκια που έχουν πάνω ένα αναμμένο κερί. Ένα πρωτόγνωρο θέαμα που σίγουρα δεν θα ξεχάσετε.

-Στις 8 Σεπτεμβρίου, η κλασική πλέον γιορτή της «Αρμάτας» συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα. Αν αποφασίσετε να βρεθείτε στο νησί αυτές τις ημέρες φροντίστε από πολύ νωρίς για τη διαμονή σας καθώς επικρατεί το αδιαχώρητο.

-Μια επίσκεψη στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων θεωρείται επιβεβλημένη. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα του χώρου σε συνδυασμό με τα πεντανόστιμα τυριά που παρασκευάζουν οι μοναχές και που μπορείτε να προμηθευτείτε, αποτελούν δύο καλούς λόγους για μια μικρή εκδρομή.

*Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Σπετσών και τον φωτογράφο, κο Ιάσονα Ορλάνδο για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ