Βόλτα στον Λευκό Πύργο από ψηλά

leukos-purgos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2023

Το κανάλι Point of View και ο Θεόφιλος Μπάμπουλης μας ανεβάζουν στα βόρεια, στην αγαπημένη συμπρωτεύουσα, για να πετάξουμε πάνω από τον εμβληματικό Λευκό της Πύργο, το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Αν μας έρχεται μία εικόνα στο μυαλό όταν σκεφτούμε τη Θεσσαλονίκη, αυτή είναι σίγουρα του Λευκού Πύργου, με φόντο τη θάλασσα –μετά έρχονται ένα-ένα η Αριστοτέλους, οι ομπρέλες Ζογγολόπουλου, η Αψίδα του Γαλερίου, η Ροτόντα, τα Λαδάδικα…

Θεόφιλος Μπάμπουλης
Ο Λευκός Πύργος, ωστόσο, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. Χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70 λειτουργώντας ως οχυρωματικό έργο και σήμερα βλέπουμε ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οχύρωση της πόλης, έναν πύργο 6 ορόφων και 34 μέτρων ύψους.

Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Η πρώτη του ονομασία ήταν Πύργος του Λέοντος σύμφωνα με την τουρκική επιγραφή του 1535-1536, στην είσοδό του εξωτερικού περιβόλου που πλέον έχει κατεδαφιστεί, ενώ μετά τον 17ο αιώνα, αναφέρονταν σε αυτόν ως Φρούριο της Καλαμαριάς και Πύργος των Γενιτσάρων. Οι ονομασίες του δεν σταματούν εκεί, αφού στη συνέχεια ονομάστηκε Πύργος του Αίματος από τις σφαγές από τους Γενίτσαρους, μια ονομασία που διατηρήθηκε και στη συνέχεια αφού λειτουργούσε ως φυλακή θανατοποινιτών και τόπος βασανιστηρίων. Η ονομασία που γνωρίζουμε όλοι σήμερα ήρθε λίγα χρόνια πριν το 1900, όταν, όπως λέγεται, ένας κατάδικος, ο Nathan Guidili, τον ασβέστωσε, ανταλλάσσοντας την εργασία με την ελευθερία του. Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες εκδοχές για τη «βάφτισή» του, με μία εκ των οποίων να θέλει τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β το 1883 να αλλάζει την ονομασία σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Θεόφιλος Μπάμπουλης

Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 πέρασε στο ελληνικό δημόσιο και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο που στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά την πόλη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι σήμερα.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε διάφορα μέρη από ψηλά, εντός και εκτός Ελλάδας.