4 στάσεις σε πανέμορφες μικρές ελληνικές πόλεις

trikala
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2023

Σαββατοκύριακο πλησιάζει και ίσως είναι ώρα για απόδραση σε μια από τις παρακάτω όμορφες ελληνικές πόλεις για επαρχιώτικο αέρα, με όλες τις ανέσεις.

Στα Τρίκαλα και τις παλιές συνοικίες
Ανεβαίνοντας στην όμορφη Θεσσαλία, τα Τρίκαλα υπόσχονται να μας αποσυμφορίσουν με βόλτες στον ποταμό Ληθαίο με τα δέντρα και το πράσινο στοιχείο να μην λείπει, σε ένα μέρος όπου το φυσικό συνδυάζεται με το αστικό στις ιδανικές αναλογίες. Η Παλιά Πόλη και οι συνοικίες Βαρούσι και Παλιά Μανάβικα είναι οι καλύτερες επιλογές για να τριγυρίσετε, να καθήσετε για φαγητό στις ταβέρνες και τα café-bar των Τρικάλων και να νιώσετε την πόλη. Must είναι και το Φρούριο στο λόφο του Προφήτη Ηλία, απ’ όπου θα πάρετε μια μεγάλη ανάσα και θα δείτε τα χρώματα της πόλης από ψηλά.

Στην Καστοριά με φόντο τη λίμνη
Η υπέροχη αυτή πόλη έχει χτιστεί στο δυτικό τμήμα μιας μικρής χερσονήσου που εισχωρεί σαν… γλώσσα στη λίμνη, η οποία τραβά σαν… μαγνήτης τους επισκέπτες για βόλτα στις όχθες της. Δεν έχει ανακηρυχθεί τυχαία «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000» και σίγουρα είναι από τους προορισμούς που θα σας δώσουν πολύ υλικό για το…  Instagram. Στη λίμνη θα συναντήσετε σπάνια και απειλούμενα είδη πτηνών, ενώ τριγύρω υπάρχουν παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης. Αν θέλετε, μπορείτε να περιηγηθείτε στη λίμνη με καραβάκι κι αν είστε πιο περιπετειώδεις, να δοκιμάσετε διάφορα σπορ όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα. Κι αφού τελειώσετε την εξερεύνηση και τις δραστηριότητες, μπορείτε να χαλαρώσετε στις όμορφες πλατείες, στα πάρκα και στα λιθόστρωτα, να απολαύσετε τοπικές γεύσεις και να ενσωματωθείτε στο μέρος.

Στη Νάουσα με θέα τον κάμπο
Στα Βόρεια της χώρας και πάνω από 500 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, η Νάουσα στην αγκαλιά του Βερμίου είναι μια ιδανική απόδραση αν θέλετε να ζήσετε τη φυσική ομορφιά του τόπου που δεσπόζει πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας και ξεχωρίζει για το πράσινο και τα πάρκα του. Το πάρκο της Νάουσας είναι απαραίτητη βόλτα που πρέπει να κάνετε, το οποίο ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι καταπράσινο. Άλλη μια στάση κοντά στο κέντρο της πόλης είναι και το άλσος του Αγίου Νικολάου με τα τεράστια πλατάνια, τις βελανιδιές, τις πηγές και λιμνούλες που σχηματίζονται από τον ιστορικό ποταμό της Αράπιτσας, την τεχνητή λίμνη με πάπιες και πέστροφες, τα γήπεδα κ.ο.κ. Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν, επίσης, ξενοδοχεία, αλλά και ταβέρνες, café κ.λπ, για να πάρετε τις απαραίτητες δυνάμεις. Μην παραλείψετε να γνωρίσετε την πόλη περπατώντας την για να δείτε από κοντά τα ελάχιστα διώροφα παραδοσιακά κτίρια μακεδονικού ρυθμού, τις μικρές, λαϊκές κατοικίες στα Αλώνια, τα βιομηχανικά κτίρια που λειτουργούσαν κάποτε κυρίως ως κλωστοϋφαντουργεία, τις εκκλησίες που είναι όλες νεότερες, καθώς κάηκαν όλες το 1822 στο ολοκαύτωμα της πόλης κ.ο.κ. Κι αν βρεθείτε στην περιοχή χειμώνα, στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1430-2005 μέτρων, περίπου 17 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, σας περιμένει και το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, για παιχνίδια με το χιόνι.

Στην Έδεσσα με την ορμή των καταρρακτών
Οι καταρράκτες και η μοναδικότητα του τοπίου είναι αυτό που θα σας μαγέψει σε πρώτη φάση στην Έδεσσα, την πόλη που είναι διάσημη για τους καταρράκτες που σχηματίζονται από τον ποταμό Εδεσσαίο ή Βόδα, ο οποίος ρέει μέσα από την πόλη. Κι επειδή όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και πολύ πράσινο, οι καταρράκτες περιβάλλονται από ένα καταπράσινο πάρκο με αιωνόβια πλατάνια, που μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας, να περπατήσετε στα διάφορα επίπεδα, να πηγαίνετε πίσω από τον καταρράκτη, να δείτε το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στο 1900, πολλούς πεζοδρόμους για βόλτα, καφέ και ψώνια, όπως επίσης και το Γενί Τζαμί, το μοναδικό τζαμί που διατηρείται χωρίς αλλοιώσεις και μετατροπές, αλλά ένα από τα ομορφότερα τμήματά της είναι η συνοικία Βαρόσι. Εκεί θα συναντήσετε τα ομορφότερα παλιά σπίτια, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ό,τι απέμεινε από την παλιά Έδεσσα, μετά την πυρπόλησή της. Στην άκρη της συνοικίας Βαρόσι, βρίσκεται η περιοχή «Ψηλός Βράχος» με καταπληκτική θέα προς τις χρωματιστές κοιλάδες της Έδεσσας και της Πέλλας. Τη χειμερινή περίοδο αξίζει να επισκεφτείτε το οργανωμένο Χιονοδρομικό Kέντρο Βόρα – Καϊμακτσαλάν που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την Έδεσσα, ενώ τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για τα λουτρά Πόζαρ στους πρόποδες του βουνού.