Πάμε Ευρώπη το τριήμερο;

krakobia-polonia
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2023

Αν είχατε κάνει ένα σχετικό κουμάντο τους προηγούμενους μήνες, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι μια καλή ευκαιρία για απόδραση σε πόλεις της Ευρώπης που σας φτάνουν 3 ημέρες να πάρετε μια γεύση, χωρίς μεγάλο budget.

Στην οικονομική Κρακοβία
Ιδανική για ένα πιο budget-friendly ταξίδι, η Κρακοβία είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και ένα από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Με τη δική της αρχιτεκτονική να επιδείξει, με το ιστορικό κάστρο της Βαβέλ που έχει ανακατασκευαστεί μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1918, τη «βασιλική οδό», όπως ονομάζεται ο δρόμος από το κάστρο προς την καρδιά της πόλης και την Rynek Glowny, τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, θα σας κρατήσει απασχολημένους. Κι αν θέλετε να δώσετε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο ταξίδι σας και να σας χαραχτεί για πάντα στη μνήμη, επισκεφτείτε 1 ώρα μακριά το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς για μια αμήχανη, στενάχωρη αλλά απαραίτητη εμπειρία αφύπνισης.

Στην αιώνια Ρώμη
Για λίγο άρωμα από Ιταλία, πίτσα και ριζότο από την… πηγή, η Ρώμη είναι ιδανική για μια εξπρές απόδραση του Σαββατοκύριακου ή του τριημέρου εν προκειμένω. Αν μάλιστα φροντίσετε να οργανώσετε από νωρίς ένα διήμερο-τριήμερο off-season προς τα εκεί, θα μπορέσετε να το περάσετε και οικονομικά, πέρα από απολαυστικά. Όπου και να περπατήσετε στη Ρώμη, θα σας συνεπάρει η ατμόσφαιρά της και σίγουρα δεν προλαβαίνετε να δείτε τα πάντα σε 2-3 ημέρες, αλλά αν θέλετε να περάσετε από τα βασικά, βάλτε στην ατζέντα σας το Κολοσσαίο, ίσως το πιο εντυπωσιακό αρχαίο μνημείο από το 80 μ.Χ. όπου γίνονταν οι μονομαχίες, την Fontana di Trevi για να κάνετε κι εσείς μια ευχή πετώντας ένα κέρμα στο σιντριβάνι, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, τα Μουσεία του Βατικανού… Μην παραλείψετε μια βόλτα στην καλλιτεχνική πιάτσα Navona, μια από τις πιο όμορφες πλατείες με την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών στο κέντρο της και δύο ακόμη σιντριβάνια, το σιντριβάνι του Ποσειδώνα και το σιντριβάνι του Μαυριτανού, αλλά και στην πιο διάσημη πλατεία Piazza di Spagna με τα σκαλάκια της για ινσταγκραμικές φωτογραφίες.

Στην ανατολίτικη Κωνσταντινούπολη
Με πτήση που ξεπερνά για λίγο τη 1 ώρα, η Κωνσταντινούπολη σας περιμένει για μικρό ή μεγάλο ταξίδι, να σας αναζωογονήσει και να σας φέρει σε επαφή με τον αέρα της Ανατολής. Επειδή στη διάθεσή σας έχετε λίγο χρόνο, θα πρέπει να κάνετε τις βασικές στάσεις στην Αγιά Σοφιά και το διάσημο Τοπ Καπί, ανάκτορο με θέα τον Βόσπορο, που αποτέλεσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ το 1853 (άλλο ένα παλάτι που μπορείτε να δείτε). Κάντε τη βόλτα σας στο Μεγάλο Παζάρι και αν σας βγαίνει ο χρόνος, προγραμματίστε μια βόλτα στην περιοχή Bebek, εκτός κέντρου, μια γραφική συνοικία ψηλά στον Βόσπορο, κάτι σαν τη… Γλυφάδα της πόλης. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στην πλατεία Ταξίμ και να γνωρίσετε το μέρος όπου έχουν συμβεί τόσες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στο παρελθόν. 

Στην παραμυθένια Πράγα
Ως μαγική πόλη, η Πράγα είναι ένας προορισμός που όπου κι αν περπατήσετε στο ιστορικό της κέντρο, θα νιώσετε την παραμυθένια της διάσταση. Must είναι το κάστρο της, το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κάστρο στον κόσμο, που περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό του Saint Vitus -εξαιρετικό παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής- πύργους, μουσεία, γκαλερί τέχνης, ένα μοναστήρι και αρκετά παλάτια. Η Γέφυρα του Καρόλου, η διάσημη πέτρινη γοτθική γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Μολδάβα, είναι επίσης μαγικό σημείο της πόλης και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατά της, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει και το Αστρονομικό Ρολόι που πρωτολειτούργησε το 1410 και είναι το παλαιότερο αστρονομικό ρολόι της Γης. Στο ρολόι αυτό, εμφανίζονται οι μορφές των ισάριθμων με τις ώρες Αγίων Αποστόλων. Οι λάτρεις της μουσικής και των Beatles κάντε μια στάση και στον τοίχο του Τζον Λένον, κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου, που σήμερα συμβολίζει την Αγάπη και την Ειρήνη.