Ταξίδι στα πιο παράξενα και ινσταγκραμικά μέρη του κόσμου

limni-hillier
ΤΡΙΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Αποτελούν τη χαρά του influencer, καθώς ένα ταξίδι προς τα εκεί, εκτός από εξωπραγματική εμπειρία, μπορεί να απογειώσει το feed του Instagram. Και για όλους τους υπόλοιπους, όμως, που ενθουσιάζονται να ανακαλύπτουν παράξενα και ιδιαίτερα μέρη, οι παρακάτω προορισμοί είναι must στην bucket list τους.

Λίμνη Hillier, δυτική Αυστραλία
Η ιδιαίτερη αυτή λίμνη ανακαλύφθηκε το 1802 στο μεγαλύτερο από τα νησιά το αρχιπελάγους Recherche στη δυτική Αυστραλία. Το περίεργο με αυτή τη λίμνη είναι ότι διατηρεί το βαθύ ροζ χρώμα της καθ’ όλη  τη διάρκεια του έτους και οφείλεται στο υψηλό επίπεδο αλμυρότητας σε συνδυασμό με την παρουσία διαφόρων ειδών φυκιών που αγαπούν το αλάτι, γνωστά και ως Dunaliella salina, και με τα ροζ βακτήρια (halobacteria). Για να απολαύσει κανείς το θέαμα της ροζ λίμνης από ψηλά, μπορεί να πάρει τη σχετική πτήση από το αεροδρόμιο Esperance, η οποία διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά.

Pamukkale, Τουρκία
Στη νοτιοδυτική Τουρκία, στο Pamukkale, σας περιμένει ένα ιδιαίτερο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και δεν είναι άλλο από τις πισίνες τραβερτίνης (ιζηματογενές πέτρωμα) που μοιάζουν περισσότερο με υγρό μάρμαρο παρά με κοινές θερμές πηγές. Pamukkale σημαίνει «κάστρο από βαμβάκι» και πράγματι, τα παχιά άσπρα στρώματα ασβεστόλιθου κάνουν την περιοχή να μοιάζει με κάστρο βαμβακιού ή καταρράκτη που έχει… παγώσει. Το μέρος αποτελεί ένα από αυτά τα φαινόμενα της φύσης που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, με τις θερμές πηγές να συνδέονται μεταξύ τους, με τη θερμοκρασία του νερού σε κάποιες από αυτές να φτάνει τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Περιοχή Giant’s Causeway
Το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία είναι η περιοχή Giant’s Causeway, η οποία αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η Μητέρα Φύση δημιουργεί τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του κόσμου. Το φυσικό αυτό θαύμα θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη πριν 60 εκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας περίπου 40 χιλιάδες πολυγωνικές πέτρες από βασάλτη (ηφαιστειογενές πέτρωμα που σχηματίζεται από ταχεία ψύξη της λάβας) που εκτείνονται κατά μήκος της ακτής. Το μέρος δίνει την αίσθηση μιας γεωμετρικά τέλειας εικόνας, τόσο που ο τοπικός μύθος λέει ότι το μέρος δημιουργήθηκε από γίγαντα. Όπως και να’χει, η εκδρομή εκεί αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εκδρομές της περιοχής.

Badab-3 Surt, Ιράν
Στο βόρειο Ιράν, οι ιδιαίτεροι αυτοί σχηματισμοί από τραβερτίνη αποτελούν ένα απίστευτο φυσικό φαινόμενο που έχει αναπτυχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η τραβερτίνη είναι ένας τύπος ασβεστόλιθου που σχηματίζεται από την εναπόθεση ασβεστίου στο ρέον νερό και εν προκειμένω, πρόκειται για δύο θερμές πηγές με διαφορετικές μεταλλικές ιδιότητες. Το ασυνήθιστο χρώμα που αντικρίζει κάποιος οφείλεται στο ότι μια από τις πηγές παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε οξείδιο του σιδήρου.  

Βουνά Tianzi, Κίνα
Οι συγκλονιστικές αυτές ασβεστολιθικές κορυφές βρίσκονται στα βορειοδυτικά της επαρχίας Χουνάν στην Κίνα και σίγουρα δημιουργούν ένα απόκοσμο θέαμα. Καλύπτονται από πλούσια βλάστηση ενώ και η ομίχλη είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή. Για να μπορέσει κάποιος να απολαύσει αυτό το θέαμα, χρειάζεται να πάει με τελεφερίκ μέχρι το χωριό Huangshi και από εκεί να ανακαλύψει ένα από τα πολλαπλά μονοπάτια ώστε να απολαύσει την εκπληκτική θέα του Tianzi (που σημαίνει «γιος του ουρανού»). Και για τους κινηματογραφόφιλους εκεί έξω, να πούμε ότι τα βουνά αυτά αποτέλεσαν έμπνευση στην ταινία Avatar, για τα βουνά που επέπλεαν.