Λέσβος: Ένας παράδεισος όλες τις εποχές του χρόνου

lesbos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2023

Ιδανικό νησί για όσους αγαπούν να ανακαλύπτουν κρυφές γωνιές, εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς και μοναδικά τοπικά προϊόντα.

Η Λέσβος είναι πανέμορφη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτή η ομορφιά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, συγγραφείς και ποιητές. To νησί του Ελύτη και του Μυριβήλη, είναι ένα νησί ιδανικό για παρέες, για οικογένειες, για μοναχικές διακοπές, για χαλάρωση, για περιπετειώδεις καταστάσεις και φυσικά για όλες τις εποχές του χρόνου. Γοητευτική το φθινόπωρο, το χειμώνα, την άνοιξη και βέβαια το καλοκαίρι. Πρόκειται για το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια και ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου με την ακτογραμμή της να φτάνει τα 370 χιλιόμετρα μήκος.

Επίσης η Λέσβος είναι ένα πολύ εύφορο νησί, κατάφυτη, γεμάτη με πευκώνες και ελαιώνες. Περίπου 11.000.000 ελαιόδενδρα φύονται ιδανικά, δημιουργώντας έναν συνεχή, μεγάλο ελαιώνα. Οι δε εναλλαγές των τοπίων είναι πολύ έντονες. Τόσο καταπληκτικό είναι αυτό το κομμάτι γης… Ένα μωσαϊκό του Αιγαίου με πολλά κρυμμένα μυστικά που θα σας καταπλήξουν ξανά και ξανά, καθώς τα αποκαλύπτεται ένα προς ένα. Η Λέσβος είναι ένα πραγματικά κρυμμένο στολίδι του Αιγαίου που περιμένει να το ανακαλύψετε… εσείς.

Με αφετηρία λοιπόν τη Μήθυμνα, γνωστή ως Μόλυβος, ξεκίνησε το οδοιπορικό μας στη Λέσβο με οκτώ δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα media της Ελλάδας.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα του νησιού, σήμα κατατεθέν της οικιστικής ταυτότητας της Μυτιλήνης, αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα εξαίσια αρχοντικά που την κοσμούν, δείγματα της οικονομικής ευρωστίας του παρελθόντος. Τα περισσότερα απ’ αυτά χτίστηκαν στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα από πλούσιους αστούς εμπόρους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την καίρια εμπορική θέση του νησιού μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συσσώρευαν αρκετό πλούτο από τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Επίσκεψη στο Μανταμάδο
Το γοητευτικό χωριό Μανταμάδος βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού σε μια κοιλάδα, μη ορατή από τη θάλασσα, 37 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση αρκετών παραθαλάσσιων χωριών της περιοχής, ως αποτέλεσμα επανειλημμένων επιδρομών από πειρατές κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Ο Μανταμάδος είναι γνωστός για τα εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του, καθώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί (λαδοτύρι, γραβιέρα, φρέσκια μυζήθρα και φέτα) και το γιαούρτι, φτιαγμένο με τον αυθεντικό τρόπο μέσα στα παραδοσιακά πήλινα δοχεία, τις λεγόμενες «γραγούδες». Επιπλέον, είναι ένα φημισμένο κέντρο κεραμικής και λαϊκής τέχνης. Περπατώντας στους δρόμους του Μανταμάδου, ανακαλύψαμε παραδοσιακά καταστήματα κεραμικής με αγγειοπλάστες να εργάζονται στους τροχούς τους δημιουργώντας ή ζωγραφίζοντας τα νέα έργα τέχνης, στα περίφημα εργαστήριά τους.

Στάση στη Μονή Αγίου Ραφαήλ
Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόφο των Καρυών, η Μονή του Αγίου Ραφαήλ είναι ένας από τους πιο γνωστούς τόπους λατρείας. Το σημερινό μοναστήρι χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 στα θεμέλια παλαιότερου μοναστηριού που λειτούργησε σε δύο διαφορετικές περιόδους της βυζαντινής εποχής και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Οθωμανούς το 1463.

Μοναστήρι Ταξιάρχη
Στην συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Μοναστήρι του Ταξιάρχη, όπου ο θρύλος λέει ότι το παλιό μοναστήρι λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές, προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Όλοι οι μοναχοί σφαγιάστηκαν, εκτός από έναν, το δόκιμο καλογεροπαίδι, Γαβριήλ. Καθώς οι πειρατές έφευγαν, ο δόκιμος σκαρφάλωσε στην σκεπή του μοναστηριού για να βεβαιωθεί ότι οι πειρατές είχαν φύγει. Το είδαν όμως από μακριά και επέστρεψαν για να τον σκοτώσουν. Σε αυτό το σημείο της ιστορίας ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κάνει το θαύμα του! Η σκεπή του ναού μετατράπηκε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και το σπαθί του Αρχαγγέλου έβγαζε φωτιές, ενώ η μορφή του ήταν αγριωπή! Η αναπάντεχη εμφάνισή του μπροστά στους Σαρακηνούς, τους ανάγκασε να υποχωρήσουν με τρόμο. Χάρη σε αυτό το θαύμα από τον Αρχάγγελο, ο μοναχός επέζησε. Από βαθύ σεβασμό, που είδε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ «Ταξιάρχη», ο δόκιμος καλόγερος μάζεψε το χώμα που ήταν βουτηγμένο στο αίμα των μαρτύρων αδελφών του, έφτιαξε πηλό και σχημάτισε μια ανάγλυφη εικόνα που απεικόνιζε τη γλυκιά μορφή του Αρχαγγέλου της οποίας το σκούρο αιμάτινο χρώμα της, μέχρι και σήμερα, παραμένει αναλλοίωτο και ζωντανό, μακριά από τον νόμο της φθοράς και του χρόνου, όπως την βλέπουμε να εκτίθεται σήμερα μέσα στην εκκλησία! Ο καφές και οι λουκουμάδες στο προαύλιο του Μοναστηριού του Ταξιάρχη πραγματικά έδωσε τις απαραίτητες ανάσες για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας στο νησί.

Γεύμα στη Σκάλα Συκαμιάς, στην παραδοσιακή Αρεθούσα
Μετά από 40 λεπτά βρεθήκαμε στη Συκαμιά, ένα γραφικό οικισμό 12 χλμ. από τον Μόλυβο. Είναι ένας ονειρικός και ήσυχος οικισμός και η πατρίδα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη. Το όνομα Συκαμιά προέρχεται από τις πολλές μουριές που υπάρχουν εκεί. Η Σκάλα Συκαμιάς είναι το επίνειο του ορεινού οικισμού και ο βορειότερος οικισμός του νησιού. Απέναντί του βλέπουμε τα παράλια της Τουρκίας και συγκεκριμένα τον οικισμό Άσσος. Στη Σκάλα Συκαμιάς βρίσκεται και η περίφημη εκκλησία, Παναγιά η Γοργόνα χτισμένη στην άκρη του βράχου. Δοκιμάσαμε καταπληκτικά τυροπιτάρια, μελιτζάνα φούρνου, σουβλάκι ξιφία, λακέρδα, σκουμπρί καπνιστό, παστό μπακαλιάρο συνοδεία τοπικού ούζου, το ποτό που απογειώνει και τις 5 αισθήσεις.

Ξενάγηση στην Πέτρα
Την επόμενη ημέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στη Πέτρα, χωριό περίπου 5 χλμ. μετά τον Μόλυβο, με κατεύθυνση προς την Καλλονή. Το χωριό έχει απίστευτη αμμουδιά και τον επιβλητικό ηφαιστειακό βράχο ύψους σχεδόν 40 μέτρων, που ορθώνεται στο μέσον σχεδόν του οικισμού, όπου πάνω του δεσπόζει η πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, με θέα το Αιγαίο. Η Πέτρα οφείλει την ονομασία της στον ογκώδη αυτό βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένος ο ναός. Εκατό δεκατέσσερα λαξευμένα σκαλοπάτια οδηγούν στην όμορφη εκκλησία, δικαιώνοντας όλους όσους κάνουν την ανάβαση, για δυο λόγους αφού έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης στην κορυφή του Ιερού βράχου, αλλά και να θαυμάσουν την πιο εκπληκτική θέα του χωριού, της γύρω φύσης και της θάλασσας. Την ώρα που ο ήλιος δύει και η μέρα φεύγει, είναι η πιο ωραία στιγμή για να επισκεφθείτε το προσκύνημα! Ο θρύλος λέει ότι μια φορά κι έναν καιρό, πολύ καιρό πριν, μια καταιγίδα έφερε έναν καπετάνιο σε αυτή την ακτή καθώς έψαχνε την εικόνα του, που είχε πάντα μαζί του, αλλά είχε χαθεί. Η εικόνα του, ήταν εκείνη της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Έψαχνε παντού, μην μπορώντας να την εντοπίσει μέχρι που ένα βράδυ είδε ένα παράξενο φως μεταξύ γης και ουρανού πάνω από τον ηφαιστειακό βράχο 40 μέτρων. Έτσι, ήρθε στην ακτή και ανέβηκε στην κορυφή του βράχου, όπου βρήκε ως εκ θαύματος την εικόνα του μπροστά σε ένα αναμμένο καντήλι. Σαστισμένος, πήρε αμέσως την εικόνα πίσω στο πλοίο του, αλλά για άλλη μια φορά προς απογοήτευσή του, εξαφανίστηκε, για να τη βρει ξανά στην κορυφή του βράχου. Τότε λοιπόν, αποφάσισε να χτίσει ένα εκκλησάκι σε αυτό ακριβώς το σημείο μιας και του ήταν φανερό ότι αυτή ήταν η επιθυμία της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή και προσελκύει πολλούς θρησκευτικούς προσκυνητές κάθε χρόνο.

Άφιξη στη Βατούσα και ξενάγηση στο χωριό
Η Βατούσα ήταν η επόμενη στάση μας. Ένα από τα χωριά της Λέσβου που προστατεύεται από το νόμο ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς διαθέτει υπέροχα αρχιτεκτονικά και σπίτια από πέτρα με την τέχνη του «ροδότοιχου» και κεραμοσκεπές. Χάρη στην άριστη τεχνική οικοδόμησης και των υλικών, δημιουργήθηκαν κατοικίες με φυσικό κλιματισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Οι δρόμοι του οικισμού είναι πλακόστρωτοι με πελεκητές πέτρες της περιοχής δεμένες μεταξύ τους με απαράμιλλη τεχνική. Τη Βατούσα δεν την έχει αγγίξει ο χρόνος και έχει διατηρήσει την αγροτική, αυθεντική της γοητεία. Το χωριό χτίστηκε στο κέντρο του κρατήρα ενός μεγάλου ηφαιστείου που ήταν ενεργό πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στη Βατούσα, βρίσκεται το «Αρχοντικό Γώγου», ένα νεοκλασικό κτίσμα, χτισμένο τον 19ο αιώνα. Σήμερα έχει γίνει ένα μικρό μουσείο που αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και φιλοξενεί έκθεση γεωργικών εργαλείων και λαογραφική συλλογή, ενώ εκτίθεται σειρά ενδυμάτων κυρίως γυναικείας αμφίεσης, που παρουσιάζει τις ενδυματολογικές επιλογές της αστικής τάξης των αρχών του 19ου αιώνα.

Άντισσα για καφέ και γλυκό κουταλιού στην πλατεία
Η Άντισσα είναι ένα ημιορεινό παραδοσιακό χωριό στα δυτικά του νησιού, περιτριγυρισμένο από πεύκα, ελιές και δάση βελανιδιάς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα ανήκε σε μια από τις πέντε κόρες του Βασιλιά Μάκαρα. Η Άντισσα και η Ερεσός είχαν μεγάλη δύναμη στην αρχαιότητα και κυβέρνησαν τη δυτική Λέσβο. Αυτό το όμορφο και παραδοσιακό χωριό ήταν η γενέτειρα του Τέρπανδρου που ήταν μουσικός, ποιητής αλλά και εφευρέτης της επτάχορδης λύρας.

Επόμενος σταθμός το Σίγρι
Το Σίγρι είναι ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να επισκεφθεί κανείς τη Λέσβο καθώς εκεί βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος! Αυτό το φυσικό μνημείο είναι μοναδικό καθώς υπάρχουν μόνο δύο απολιθωμένα δάση σε ολόκληρο τον κόσμο, με το δεύτερο να βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ! Πριν από 20.000.000 χρόνια, υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια στη Λέσβο. Οι εκρήξεις αυτών των ηφαιστείων δημιούργησαν το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι. Εκείνη την εποχή φύτρωναν όλα τα είδη των δέντρων, μεταξύ των οποίων φοίνικες, πλατάνια και πεύκα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρήγαγε τεράστιες ποσότητες λάβας, τέφρας και άλλων ηφαιστειακών υλικών είχε ως αποτέλεσμα την τέλεια απολίθωση φυτών και οποιονδήποτε άλλων ζωντανών πλασμάτων που περιφέρονταν στη γη εκείνη την εποχή. Εντυπωσιακοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δέντρων έχουν αποκαλυφθεί, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος έχει μήκος πάνω από 20 μέτρα και διάμετρο έως και 3 μέτρα. Ο ψηλότερος από τους ιστάμενους κορμούς φτάνει τα 7 μέτρα. Επιπλέον, υπάρχει και υποθαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους κοντά στη νησίδα Νησιώπη.

Στο Σίγρι, βρίσκεται  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς. Η έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επιχειρεί να αναδείξει την αξία του μοναδικού φυσικού μνημείου του Αιγαίου παρουσιάζοντας σπάνια απολιθώματα της συλλογής των απολιθωμένων φυτών και ζώων που προέρχονται από την έρευνα στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου.

Η Ερεσός και η Σκάλα Ερεσού είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Λέσβου, για άπειρους λόγους!
Αυτός ο εντυπωσιακός οικισμός συνδυάζει ηφαιστειακά τοπία, ιστορικά μνημεία, παλιά μοναστήρια, ατελείωτες αμμουδιές γεμάτες καφέ-μπαρ, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα με σουβενίρ, ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Αυτή η περιοχή διαφέρει από το υπόλοιπο νησί, καθώς αυτό το τμήμα της Λέσβου είναι γεμάτο γυμνούς βράχους και βουνά ως αποτέλεσμα της αρχαίας ηφαιστειακής δραστηριότητας που δημιούργησε το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου.

Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου
Τον Δεκέμβριο του 1998 ιδρύεται ο Συνεταιρισμός, μέσα από την συνεργασία της Κοινωνικής παρέμβασης Μεσοτόπου, εικοσιπέντε γυναικών και της Γεωργικής υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. Με πολύ μεράκι και όρεξη για δημιουργία τα μέλη ρίχτηκαν στην δουλειά, παρασκευάζοντας γλυκά κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδες, λικέρ, χειροποίητα ζυμαρικά και άλλα εδέσματα.

Σκάλα Kαλλονής
Στο κεντρικό τμήμα της Λέσβου, βρίσκεται η Καλλονή, η πρωτεύουσα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Αυτό για το οποίο φημίζεται η Σκάλα Καλλονής είναι η παραγωγή σαρδέλας ή «Παπαλίνα», όπως ονομάζεται τοπικά. Οι σαρδέλες Καλλονής αλιεύονται απευθείας από τον κόλπο της Καλλονής και αποτελούν κορυφαίο θαλασσινό μεζέ για τη συνοδεία του ούζου. Κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό πανηγύρι, «Η Γιορτή της Σαρδέλας της Σκάλας Καλλονής», πραγματοποιείται εδώ το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, με την σαρδέλα να προσφέρεται είτε ψητή, είτε τηγανητή, είτε φτιαγμένη «πλακί» με ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και φρέσκο μαϊντανό στο φούρνο, αφού έχει διατηρηθεί αρκετές ώρες σε αλάτι, το δικό μας τοπικό σούσι!

Περιήγηση στις Αλυκές Καλλονής
Ο υγρότοπος της Καλλονής, ο οποίος περιλαμβάνει ολόκληρη την παράκτια περιοχή του κόλπου, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης με περίπου 1500 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων ορχιδεών και 311 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, πολλά μεταναστευτικά πουλιά φωλιάζουν εδώ, πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται ως σπάνια είδη, προσελκύοντας πολλούς παρατηρητές πουλιών σε αυτήν την περιοχή. Λέγεται ότι η γέννηση της Βιολογίας έγινε εδώ τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ο Αριστοτέλης, ο Έλληνας φιλόσοφος, ταξίδεψε στη Λέσβο. Ο κόλπος της Καλλονής ήταν για τον Αριστοτέλη η βασική επιστημονική πηγή δεδομένων, αφού περνούσε το χρόνο του μελετώντας ζώα και φυτά. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο κόλπος έγινε γνωστός ως «Η Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη».

Ξενάγηση στις ιαματικές πηγές Πολιχνίτου
Οι Θερμές Πηγές Πολιχνίτου είναι από τις θερμότερες στην Ευρώπη, χλωριονατριούχες και με θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 62ο C και 86ο C και βρίσκονται 1χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης Πολιχνίτου, με δύο πισίνες και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Οι θερμές πηγές Πολιχνίτου βρίσκονται στη φάση αναβίωσης και σχεδιάζεται να λειτουργήσουν μέσα στο 2023. Το έργο αλλά και την διαχείριση, έχει αναλάβει η εταιρεία OPTIMUM TARGET- Θεόδωρος Γ. Κούσκος & Συνεργάτες ΕΠΕ- Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Στόχος της εν λόγω επένδυσης είναι η αναβίωση του ιαματικού τουρισμού της Λέσβου και η προσέλκυση τουρισμού υγείας και ευεξίας.

Μυτιλήνη, τελευταίος σταθμός πριν την αναχώρηση
Επισκεφθήκαμε το νέο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, Mythical Coast, Welness retreat. Ένα κόσμημα στο Βόρειο Αιγαίο, ιδιοκτησίας της OPTIMUM TARGET, που βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ειδυλλιακό, εκεί που η θάλασσα συναντά το βουνό. Το ξενοδοχείο προσφέρει παροχές υψηλής ποιότητας και αισθητικής που ικανοποιούν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Δωμάτια μοντέρνα, άνετα και πολυτελή, θέα το απέραντο μπλε του Αιγαίου, χώροι ευεξίας και χαλάρωσης για μία απολαυστική διαμονή. Διαθέτει 91 πολυτελή δωμάτια, πισίνες, εσωτερική και εξωτερική, κέντρο ευεξίας, εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήριο, συνεδριακό κέντρο, εκκλησία, μπουτίκ, χώρο στάθμευσης, δωμάτια ΑΜΕΑ.

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας της Λέσβου ΠΙΟΠ από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, κα Αφροδίτη Βατή, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]