Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο παγκόσμιος τουρισμός;

tourismos-taksidi
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Οι περιορισμοί που χαλάρωσαν το προηγούμενο διάστημα και η πρόοδος των εμβολιασμών ωφέλησε τον παγκόσμιο τουρισμό το καλοκαίρι. Είναι, όμως, ικανοποιητικά τα νούμερα;

Όπως ήταν αναμενόμενο, το καλοκαίρι ο παγκόσμιος τουρισμός σημείωσε ανάκαμψη, κάτι που ήρθε ως αποτέλεσμα της προόδου των εμβολιασμών και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Κινήθηκε, όμως, σε ικανοποιητικά επίπεδα;

Η αλήθεια είναι πως ακόμη απέχει αρκετά από τα επίπεδα που σημείωσε το 2019, πριν την πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, τον φετινό Ιούλιο καταγράφηκαν 54 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, που σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 και τους 34 εκατομμύρια τουρίστες παρουσιάζει αύξηση 58%, αλλά σε σχέση με τα 164 εκατομμύρια τουριστών του Ιουλίου του 2019, η διαφορά παραμένει μεγάλη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Οργανισμού, το 2021 παραμένει μια δύσκολη χρονιά, αφού οι αφίξεις είναι κατά 80% μειωμένες σε σχέση με το 2019 για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται σε Ασία-Ειρηνικό (-95%). Η Ευρώπη και η Αφρική παρουσίασαν πτώση 77%, η Μέση Ανατολή 82% και η Αμερική 68%.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα έρθει μέσα στο 2022, αλλά η επιστροφή στα πρότερα επίπεδα προ πανδημίας, πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2024, καθώς αναμένεται σταδιακά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στα ταξίδια με μια καλύτερη συνοχή κανόνων και καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού.