Ξύλινο πέδιλο σκι τουλάχιστον 1.300 ετών βρέθηκε στη Νορβηγία

proistoriko-pedilo-ski
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε αρχαιολόγους στη Νορβηγία στη διάρκεια έρευνας.

Χωμένο μέσα στους πάγους ενός βουνούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα ξύλινο πέδιλο σκι τουλάχιστον 1.300 ετών. Πρόκειται για το δεύτερο πέδιλο σκι που έρχεται στην επιφάνεια, μετά το πρώτο που είχε εντοπισθεί το 2014. Έτσι πλέον συμπληρώθηκε το αρχαιότερο και πιο καλοδιατηρημένο ζευγάρι σκι στον κόσμο. 

Το πέδιλο έχει μήκος 187 εκατοστών και πλάτος 17 εκατοστών, είναι δηλαδή 17 εκατοστά μακρύτερο και δύο εκατοστά πλατύτερο από το πρώτο και βρέθηκε σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από το σημείο που είχε ανακαλυφθεί το πρώτο επτά χρόνια πριν. Η ανακάλυψη συνέβη στο όρος Ντιγκερβάρντεν, στο εθνικό πάρκο Ραινχάιμεν στο Νόρντμπεργκ, μια περιοχή πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα.

Απομεινάρια από πέδιλα σκι και βραχογραφίες παρέχουν ενδείξεις ότι σκι χρησιμοποιούνταν ήδη πριν από 8.000 χρόνια. Εκτιμάται ότι τα προϊστορικά σκι χρησιμοποιούνταν για τις μετακινήσεις τον χειμώνα και τα ίχνη συχνών επισκευών που φέρουν, δηλώνουν πως μάλλον θεωρούνταν ιδιαιτέρως πολύτιμα, επομένως δεν αντικαθίσταντο με ευκολία.