Οδοιπορικό στην Πρέβεζα: κάστρα, παραλίες, φύση, ούζο και κανέλα

prebeza-poli
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Ενετικά κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, όμορφα τοπία λες και η φύση φιλοτεχνεί για εμάς μέρα τη μέρα εικόνες άπειρης ομορφιάς, έχει να επιδείξει η πόλη της Πρέβεζας.

Η πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου και στο μέσον περίπου της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Ελλάδας. Είναι κτισμένη πάνω στο σημείο που ο Αμβρακικός κόλπος συναντά το Ιόνιο πέλαγος και που μαζί με το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, καθώς και ένα σύστημα λιμνοθαλασσών, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα που προστατεύεται με τη συνθήκη RAMSAR. 

Τα τρία ενετικά κάστρα, του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου, εντυπωσιάζουν με την επιβλητική τους όψη και την αρχιτεκτονική τους, καθώς και η πανοραμική θέα της πόλης απ’ εκεί δεν αφήνει κανέναν παραπονούμενο.

H Πρέβεζα είναι χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Βερενίκης, την οποία ίδρυσε ο βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, το 290 π.Χ. Η πόλη δημιουργήθηκε στα τέλη του 11ου αι., μετά την ερήμωση της αρχαίας Νικόπολης. Στην ιστορία της γνώρισε πολλούς κατακτητές, μέχρι την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος το 1912.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας και Υπεύθυνος Τουρισμού Λεωνίδας Αργυρός αναφέρθηκε στην αυξημένη ροή τουριστών, αλλά και στην αλιεία που αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ κάποια είδη κάνουν την Πρέβεζα γνωστή.

Η Πρέβεζα, είπε, ξεχωρίζει για τη σαρδέλα του Αμβρακικού κόλπου αλλά και τη γαρίδα του γάμπαρη. Ερωτηθείς για την ονομασία της γαρίδας γάμπαρη και από που αυτή προέρχεται, ο κ. Αργυρός σημείωσε πως προέρχεται από το ιταλικό gambero, αφού η Πρέβεζα ήταν υπό την ενετική κυριαρχία για πολλούς αιώνες και έχει πολλές λέξεις που έχουν μείνει από την ιταλική γλώσσα.

Η αλιεία δεν είναι ο μόνος τομέας οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η Πρέβεζα είναι και τουριστικός προορισμός. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει προβεί σε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και φέτος η θερινή σεζόν αναμένεται να είναι ικανοποιητική, ενώ το το 2022 είχε ποσοστό επισκεψιμότητας 160% σε σχέση με το 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ και ορόσημο για όλη την Ελλάδα.

Ανάμεσα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της είναι το γεγονός ότι επτά παραλίες του Δήμου έχουν εξασφαλίσει τον τίτλο της Γαλάζιας σημαίας. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως οι τουρίστες κατά κύριο λόγο είναι Βρετανοί, Ιταλοί και Γερμανοί.

Το ηλιοβασίλεμα στο Μονολίθι 
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στην περιοχή είναι το Μονολίθι. Ακόμα πιο εντυπωσιακό κατά το ηλιοβασίλεμα και τυχερή η αποστολή που το επισκέφθηκε. Το Μονολίθι είναι μεγάλη παραλία αμμουδιάς στα δυτικά του Νομού Πρεβέζας, μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων. Εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες παραλίες αμμουδιάς στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Τουρισμού του Δ. Πρεβέζης Λεωνίδα Αργυρό, το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) έλαβε η παραλία από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή, με μέγεθος 10Χ10m περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1m περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το έτος 1943 οπότε, όπως αναφέρθηκε στην αποστολή, Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους τον βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων. Κατά τους αρχαίους χρόνους η τοποθεσία αυτή έφερε την ονομασία "κουμαριές” που υπάρχουν και σήμερα και που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν από την αρχαιότητα, σε όλες τις πλαγιές ανατολικά του μεγάλου και ανοιχτού αυτού κόλπου. Η ονομασία αυτή έφτασε ως το σύγχρονο χρόνο σχεδόν αναλλοίωτη ως "Γκόμαρος". Οι στρατιωτικοί χάρτες της περιοχής μέχρι και το 1920 τον αναφέρουν ως "Κόλπος Γκόμαρος" ή "Κόλπος Γόμαρος". Επιπρόσθετα η ονομασία "Μονολίθι" πρωτοεμφανίζεται στις αρχές τους 19ου αιώνα σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage και προέρχεται από τον μοναδικό μεγάλο λίθο που υπήρχε, κοντά στην ακτή, ως σκόπελος, με ύψος περί τα τρία (3) μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Ούζο και κανέλα
Ενετικά κάστρα, παραλίες, τουρισμός αλλά και… ούζο και κανέλα. Η Πρέβεζα είναι διάσημη για το ούζο της και με ευχαρίστηση η αποστολή έκανε… ασκήσεις γευσιγνωσίας. Η οικογένεια Ρούμπου, από το 1949 και μέχρι σήμερα, παράγει στην καρδιά της Πρέβεζας, με την ίδια παραδοσιακή συνταγή, με αγνά υλικά και με πολύ μεράκι, το ποτό της συντροφιάς και του πάθους, το γνήσιο ελληνικό ούζο. Η Άννα Ρούμπου, εκ των ιδιοκτητών της μικρής και παραδοσιακής επιχείρησης της Πρέβεζας και παρασκευάστρια, αποκαλύπτει ότι το μυστικό είναι η απόσταξη. Στο δικό τους παρασκευαστήριο χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι η καύση γίνεται με ξύλα. «Δεν χρησιμοποιούμε γκάζι ή άλλα υλικά που επιταχύνουν, αλλά ξύλα ελιάς και μετά από 8 με 9 ώρες έχουμε το αποτέλεσμα του αποστάγματος». Αυτό που προσπαθούν, σημείωσε, είναι, «να εξεύρουμε γλυκάνισο βιολογικό για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και μια καλύτερη αίσθηση». Επίσης, παρασκευάζουν δύο λικέρ κανέλας και τσέρι. Ο Άρης Ζάχος εκ των ιδιοκτητών ανέφερε πως ακόμα πρέπει να υπάρχουν καμμιά εξηνταριά παραδοσιακές οικογενειακές ποτοποιίες στην Ελλάδα, οι οποίες «δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για προβολή των προϊόντων τους και την παραγωγή τους σε ένα τοπίο δύσκολο». Δυστυχώς, παρατήρησε, «δεν έχουμε πρόσβαση στα μεγάλα κανάλια διανομής».

Ξενάγηση στο Σαϊτάν Παζάρ
Ακολούθησε η ξενάγηση της κυπριακής αποστολής των δημοσιογράφων στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Πρέβεζας, στο Σαϊτάν Παζάρ, στον Ενετικό Πύργο, και στον Άγιο Χαράλαμπος. Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους του 18ου αιώνα εντυπωσιάζει εξωτερικά με τον επιβλητικό πύργο του ρολογιού του και εσωτερικά με τον εντυπωσιακό του διάκοσμο. Το ιστορικό κέντρο χαρακτηρίζεται ιδανικό για περιηγήσεις και παραλιακό πεζόδρομο, καφενείο και πλακόστρωτα δρομάκια. Το ποδήλατο εξάλλου είναι ένα από το χαρακτηριστικό μέσο της περιοχής. Οι βόλτες με ποδήλατο είναι πολύ δημοφιλείς στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους.

Ο Δήμος Πρεβέζης στον… αέρα
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός ανέφερε πως η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας λειτουργεί από το 1992 και αποτελεί επιχείρηση του Δήμου Πρέβεζας. Επίσης ανήκει στην Ένωση Τοπικών Ελληνικών Ραδιοφώνων. Πέρσι μάλιστα διοργανώθηκε στην Πρέβεζα το Πανελλήνιο Συνέδριο Ραδιοφώνων με αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τοπικά ραδιόφωνα. Την προεδρία φέτος την έχει η Θεσσαλονίκη, συμπλήρωσε. Μέχρι και σήμερα, όπως είπε, αυτό εκπέμπει σε εικοσιτετράωρη βάση, στη συχνότητα 87,9 και καλύπτει τις περιοχές Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας και Λευκάδας.

Υποδομές και για πολιτισμό
Επιπρόσθετα, ο κ. Αργυρός σημείωσε πως ο Δήμος Πρέβεζας διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό υποδομών/χώρων αφιερωμένων στον πολιτισμό. Βιβλιοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη, θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος, Μουσεία, πολιτιστικά και εκθεσιακά κέντρα, αποτελούν ορισμένες από τις υποδομές που έχουν δημιουργήσει και τοποθετούν την Πρέβεζα στον πολιτιστικό χάρτη και συμβάλλοντας στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για κάθε έκφραση, μορφή τέχνης στον Δήμο. Αυτές τις μέρες που ταξιδεύουμε και εμείς στην Πρέβεζα, λαμβάνει χώρα και μια ξεχωριστή εκδήλωση. Το Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας φιλοξενεί την κεντρική εκδήλωση του διημέρου Φυσικών Επιστημών, με συμμετοχή παιδιών και θέμα "Στα μονοπάτια του εγκεφάλου της Φυσικής και της Χημείας" με συνδιοργανωτές τον Δήμο, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Πρέβεζας.

Περιήγηση σε Αμβρακικό κόλπο, κάστρο Βόνιτσας και μουσείο Νικόπολης
Περιήγηση στον Αμβρακικό κόλπο, στον οποίο συναντά κανείς δελφίνια, χελώνες caretta – caretta, σαλάχια και ερωδιούς, το κάστρο της Βόνιτσας και το αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης έκανε αποστολή δημοσιογράφων από την Κύπρο που επισκέπτεται την περιοχή αυτές τις ημέρες. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, μέρος της οποίας έγινε με καΐκι, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής αλλά και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η θέση και το σχήμα του Αμβρακικού κόλπου δημιουργούν μια μεγάλη 400 τ. χλμ και προστατευμένη θάλασσα με πλούσια και ποικίλη παράκτια ζώνη. Ο φυσικός αυτός πλούτος παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην επιβίωση όσο και στην κουλτούρα των κατοίκων του Αμβρακικού. Στη διαδρομή με το καΐκι ο επισκέπτης συναντά τις μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες, τα δελφίνια, τα φοινικόπτερα και τους ερωδιούς. Βλέπει επίσης και το Νταλιάνι, έναν τρόπο ψαρέματος που ήρθε από την Μικρά Ασία, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεβέζης και Υπεύθυνος Τουρισμού Λεωνίδα Αργυρός. «Έχει πύργους ψηλούς με ξύλα, περνούν τα ψάρια από μέσα και όταν οι έμπειροι ψαράδες δουν ότι πέρασαν αρκετά δίνουν το σινιάλο από τον πύργο για να τραβηχτούν τα δίχτυα με σκοπό να παγιδέψουν τα ψάρια εκεί», είπε. Ο Αμβρακικός Κόλπος, είπε ο Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Πρεβέζης, «είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας και αποτελεί ένα από τα εθνικά πάρκα της Ελλάδας λόγω της οικολογικής σημασίας του και των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχεται». Τα νερά του βρέχουν τις βόρειες ακτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τις νότιες ακτές των νομών Άρτας και Πρέβεζας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας.

Στον μυχό του Αμβρακικού είναι κτισμένη η Αμφιλοχία, ενώ εκεί κοντά είναι και το ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργεί φάρος. Η Βόνιτσα είναι επίσης μια άλλη σημαντική κωμόπολη στην πλευρά του δρόμου από Αμφιλοχία προς Πρέβεζα και Λευκάδα. Στον κόλπο και ιδιαίτερα στον λιμένα της Αμφιλοχίας παρουσιάζεται κατά τους θερινούς μήνες - ιδιαίτερα τον Αύγουστο - το φαινόμενο φωσφορισμού της θάλασσας, το οποίο οφείλεται σε συσσώρευση μικροοργανισμών. Όλος ο κόλπος, συνέχισε ο κ. Αργυρός, διαθέτει φυσικές λιμνοθάλασσες που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαιοτάτους χρόνους, από τους Ρωμαίους και σίγουρα πριν από τους Έλληνες.

Η συνάντηση με τις θαλάσσιες χελώνες, τα δελφίνια και τα σαλάχια είχε άλλη μαγεία. Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί και σημαντικό μέρος για τα πτηνά καθώς στο βόρειο τμήμα του παρατηρούνται σε πολύ μεγάλη πυκνότητα, συνέχισε ο κ. Αργυρός. Επίσης σημείωσε ο Αμβρακικός Κόλπος είναι γνωστός και για την γαρίδα του. Αναφέρθηκε και στα χέλια που διαθέτει ο κόλπος, σημειώνοντας πως αφού γεννηθούν στην Καραϊβική φτάνουν στον Αμβρακικό, όπου μεγαλώνουν και επιστρέφουν ξανά στον τόπο προέλευσής τους για να ζευγαρώσουν.

Δυστυχώς, σημείωσε, τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται μια υποβάθμιση της ποιότητας των νερών του κόλπου. Πάνω από το 50% της έκτασής του καλύπτεται από μάζες νερού φτωχές σε οξυγόνο, υποξικές ή ανοξικές. Κάτω από τα 20m βάθος η συγκέντρωση του οξυγόνου είναι τόσο χαμηλή που δύσκολα συντηρεί ζωντανούς οργανισμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις η άνοδος των νερών αυτών στην επιφάνεια προκαλεί μαζικούς θανάτους ψαριών.

Ο Αμβρακικός, είπε, εντάσσεται πλέον στην ταχύτατα αυξανόμενη λίστα των «νεκρών» θαλάσσιων ζωνών του πλανήτη επηρεάζοντας άμεσα την αλιευτική δραστηριότητα και κατά συνέπεια τις παράλληλες δραστηριότητες και συνολικά την κουλτούρα της περιοχής.

Αρχαιολογικό μουσείο και χώρος Νικόπολης
Περισσότερα από 10.000 αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει στο φως από τις έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και της υπαίθρου της, από το 1913 μέχρι και σήμερα αριθμεί η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείο Νικόπολης. Περιλαμβάνει μαρμάρινα αγάλματα και προτομές, σαρκοφάγους, βωμούς και επιγραφές, πλήθος αρχιτεκτονικών μελών, κοσμήματα, πήλινα αγγεία, εργαλεία, νομίσματα. Η ποικιλία και ο πλούτος των ευρημάτων αναδεικνύουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τον αστικό χαρακτήρα της Νικόπολης. Μικρό μέρος της συλλογής, 1.100 περίπου αντικειμένων, συνθέτει τη μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, ο οποίος βρίσκεται σε έκταση 9.000 στρεμμάτων, περίπου 5χλμ βόρεια της Πρέβεζας, αποτελεί πνεύμονα πολιτισμού και ευρημάτων σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας. Στην Αρχαία Νικόπολη τον 31ου αιώνα π.Χ. έγινε η ναυμαχία του Ακτίου μεταξύ των στόλων του Οκταβίου και της Κλεοπάτρας, στην οποία επικράτησε ο Οκτάβιος. Εκεί βρίσκεται το Μουσείο της Νικοπόλεως, το Νυμφαίο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, το θέατρο, το ωδείο. Στον χώρο της Νικόπολης βρίσκονται ακόμη 6 βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηρισθεί στη βάση νομοθεσίας ως «αρχαιολογική ζώνη Α». Ακόμη το «Ρωμαϊκό Ωδείο» της Νικόπολης (30-27 π.Χ.) βρίσκεται δυτικά της σειράς των παλαιοχριστιανικών τειχών επί της επαρχιακής οδού Πρέβεζας – Άρτας, στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης, το οποίο συνδέεται με τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, ξεναγήθηκε από τον κ. Αργυρού το απόγευμα της Παρασκευής η αποστολή των Κυπρίων δημοσιογράφων μετά από πρόσκληση του ΕΟΤ Κύπρου και του Δήμου Πρεβέζης. Στο Μουσείο προβάλλεται η μεγαλοπρεπής ρωμαϊκή Νικόπολη, ως η πόλη-σύμβολο μιας μεγαλειώδους νίκης, που ιδρύθηκε για να επιδείξει την ισχύ του Οκταβιανού Αυγούστου. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η παλαιοχριστιανική πόλη, που μεταβάλλεται με την κατάρρευση των ρωμαϊκών συνόρων, τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας από τη Δύση στην Ανατολή και την επικράτηση του Χριστιανισμού. Η έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται μέσω ενός τριμερούς σχήματος, όπως την Ναυμαχία του Ακτίου και το Μνημείο της Νίκης του Αυγούστου. Τη Ρωμαϊκή Πόλη και τις Υποδομές της και μετάβαση στην Παλαιοχριστιανική Πόλη.

Ακόμη στο μουσείο προβάλλονται οι πρώιμοι βυζαντινοί χρόνοι, με το συνοικισμό της Νικόπολης, τη νομισματοκοπία, τα δημόσια κτίρια, τη λατρεία, το δημόσιο βίο, τη μετάβαση στη νέα εποχή, το θρησκευτικό βίο και τις Βασιλικές της Νικόπολης. Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί επίσης για τους επιμέρους τομείς και εκφάνσεις του βίου των κατοίκων της Νικόπολης, όπως για την εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα, την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των ανθρώπων, καθώς και τη στάση τους απέναντι στο θάνατο.

Εκτίθενται αμφορείς, πλίνθοι, αγγεία καθημερινής χρήσης και οικοσκευή, κοσμήματα και σκεύη καλλωπισμού, εργαλεία, παιχνίδια καθώς και ταφικά σύνολα με σαρκοφάγους και τεφροδόχα γυάλινα και πήλινα αγγεία. Στο Μουσείο φιλοξενούνται Μαυσωλεία οικογενειακοί τάφοι πλουσίων ιδιωτών και τεφροδόχα γυάλινα και πήλινα αγγεία, σκεύη καλλωπισμού, πλίνθοι, και παιχνίδια.

Θεσμός για 60 χρόνια το καρναβάλι γυναικών Πρεβέζης
Θεσμός έχει καταστεί το καρναβάλι γυναικών Πρεβέζης, σύμφωνα με την Γιώτα Γεωργάκου σύμβουλο στον Δήμο Πρέβεζας, που ξεκίνησε να διοργανώνεται πριν από περίπου 60 χρόνια, με μοναδική διακοπή την περίοδο του κορωνοϊού. Σε δηλώσεις της η κ. Γεωργάκου είπε ότι το καρναβάλι ξεκίνησε πριν 60 χρόνια όταν μια ομάδα γυναικών τότε με πρωτεργάτρια την κ. Λούλα Αργυρού αποφάσισαν να μεταμφιεστούν και να επισκεφτούν τα σπίτια φίλων τους. Οι γυναίκες σήμερα της Πρέβεζας προσπαθούν να διατηρήσουν το θεσμό, που είναι από τους μακροβιότερους της περιοχής. Αυτή την εποχή κάνουν έναν απολογισμό του φετινού καρναβαλιού και αρχίζει η συζήτηση για την προετοιμασία του καρναβαλιού του 2024.

Το 21ο Jazz Preveza Festival
Το 21ο Jazz Preveza Festival, το οποίο διήρκησε ένα τριήμερο είχε την ευκαιρία να απολαύσει η αποστολή Κυπρίων και Ελλήνων δημοσιογράφων . Πρόκειται για έναν καθιερωμένο θεσμό, που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας και Υπεύθυνος του Τουρισμού Λεωνίδα Αργυρός, οι συμμετοχές  ήταν πολυάριθμες και περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα, όπως τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Raphael Galazzi, τους Osma και άλλους. Στο παρελθόν, όπως ανέφερε, το παρών τους είχαν δώσει ο Βιμ Μέρτερς, η Μόνικα και πολλοί άλλοι. Άλλος επίσης θεσμός πολύ ισχυρός συνέχισε, είναι το Χορωδιακό Φεστιβάλ της Πρέβεζας με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Σε κάποια χρονιά, είπε χαρακτηριστικά, τον διαγωνισμό είχε νικήσει μια Ινδονησιακή χορωδία και αυτό πραγματοποιείται περί τα τέλη Ιουνίου. Εξάλλου, είπε ο κ. Αργυρός, στο μικρό θέατρο της Νικόπολης πραγματοποιούνταν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που συνάδουν με την αρχαιολογική μεγαλοπρέπεια του χώρου. Επιπρόσθετα ο Δήμος αγοράζει μεγάλες παραστάσεις σημειώνοντας ενδεικτικά πως πέρσι ο Δήμος Πρέβεζας έδωσε 170 χιλ. Ευρώ για αγορά παραστάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ακόμη, διοργανώνονται κάθε χρόνο τα ΑΚΤΙΑ που είναι αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση, ενώ η Πρέβεζα είναι και πόλη του καρναβαλιού με τη φετινή συμμετοχή να αγγίζει τους 6.000 καρναβαλιστές, κατέληξε.

Ο αλιευτικός βιωματικός τουρισμός μέσα από παραδοσιακό διβάρι Πωγωνίτσας
Μόνο 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Πρέβεζας λειτουργεί ένα από τα παραδοσιακά διβάρια του Αλιευτικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας που βρίσκεται σε λειτουργία από το 1938. Πρόκειται για το διβάρι Πωγωνίτσας που δίδει την ευκαιρία μιας αυθεντικής εμπειρίας. Επιλέγοντας μια ημερήσια αλιευτική ξενάγηση μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξεναγηθεί στο διβάρι και να βιώσει από κοντά την ζωή των ιβαράδων. Την κουλτούρα και τον πολιτισμό της περιοχής παίρνοντας μέρος στο καθημερινό ψάρεμα, πάντα με παραδοσιακές μεθόδους αλίευσης και εργαλεία όπως καλάμι, απόχη, δίχτυα, πυροφάνι, καθώς και πληθώρα των αλιευμάτων που φιλοξενούνται στο διβάρι. Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Κριτσιωτάκης Μιχάλης ανέφερε πως ως συνεταιρισμός διαχειρίζονται τέσσερις λιμνοθάλασσες, προσθέτοντας πως κύρια δραστηριότητα τους είναι η αλιεία. Πρόσθεσε επίσης πως πέρα απ’ αυτό έχουν ξεκινήσει την δραστηριότητα του αλιευτικού βιωματικού τουρισμού σε μια από τις τέσσερις λιμνοθάλασσες που διαχειρίζονται. Η προσπάθεια ξεκίνησε φέτος, σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του.

Oι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν τους παραδοσιακούς τρόπους αλιείας, το πως λειτουργεί η λιμνοθάλασσα και στην συνέχεια προχωρούν στην γευσιγνωσία τρώγοντας από ένα ψάρι ο καθένας, είπε. Ο κ. Κριτσιωτάκης ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως ασχολείται με το ψάρεμα από πάρα πολύ μικρός σημειώνοντας πως είναι η νέα γενιά που έχει ασχολούνται με τον συνεταιρισμό. Από τεσσάρων χρόνων ασχολούμαι με τον παππού μου και ακολούθως πέρασε σ’ εμένα και ασχολούμαι επαγγελματικά εδώ και δεκαπέντε χρόνια, πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον για ξεναγήσεις είναι έντονο στο ιδιαίτερο σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού κόλπου, Εθνικό Πάρκο από το 2008, προστατευόμενη περιοχή Νatura και μοναδικό υδροβιότοπο ψαριών, σημείωσε, αλλά και για το πως λειτουργεί το διβάρι Πωγωνίτσας. Οι επισκέπτες συνέχισε ο κ. Κριτσιωτάκης μπορούν να απολαύσουν επιτόπου σε παραδοσιακό τραπέζι, τσιπούρες, λαβράκια, σαργούς, κέφαλους, χέλια και μπλε καβούρια.

Παρέχονται επίσης, όπως είπε, σε όσους επιθυμούν εργαλεία ψαρέματος και δολώματα. Υπάρχουν κάποιοι που επισκέπτονται το διβάρι μόνο για ψάρεμα και άλλοι όλο το πακέτο. Είναι μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για όλη την οικογένεια και για τα μικρά παιδιά, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ο κ. Κριτσιωτάκης ανέφερε πως υπάρχουν δύο ειδών ιχθυοκαλλιέργειες είναι η εντατική που είναι τα κλουβιά και η εκτατική ιχθυοκαλλιέργεια χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως εξήγησε στην εκτατική ιχθυοκαλλιέργεια, τα ψάρια μπαίνουν μόνα τους και μεγαλώνουν μόνα τους, δεν τα εκτρέφουν και είναι φυσικά. Ακολούθως αναφέρθηκε στην δυσκολία του επαγγέλματος, που είναι χειμώνα, καλοκαίρι να τα προσέχουν. Μπήκαμε σε αυτή την δραστηριότητα για να αυξήσουμε το εισόδημα μας, κατέληξε.

Ο Νικόλαος Ματσούτσος αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας ανέφερε πως αυτό που έχουν ξεκινήσει στο διβάρι Πωγωνίτσας δεν είναι απλά μια δραστηριότητα αλλά αποτελεί μια εμπειρία ζωής. Όπως τα παιδιά να μάθουν να ψαρεύουν με καλάμι και να εξοικειωθούν. Να μάθουν να προστατεύουν τις θάλασσες και να σέβονται τα ψάρια, κατέληξε.

Η πολυάριθμη αποστολή Κυπρίων και Ελλήνων δημοσιογράφων, που επισκέπτεται περιοχές της Ελλάδας με πρόσκληση του Δήμου Πρέβεζας σε συνεργασία με την CK Strategies, αφίχθηκε στην Πρέβεζα το απόγευμα της Πέμπτης, από την Αθήνα διανύοντας περίπου 360 χλμ.