Το Ρέθυμνο προωθεί τον οικοτουρισμό και τον εθελοντισμό

oikotourismos-ethelontismos-futeusi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ένα ενδιαφέρον εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το προηγούμενο διάστημα, δείχνοντας μια διαφορετική όψη του τουριστικού προϊόντος.

Δύο μεγάλες, παράλληλες οικοτουριστικές δράσεις στην φύση γύρω από το χωριό Μέρωνας του Δημοτικού διαμερίσματος Αμαρίου της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, δίνοντας το μήνυμα του οικοτουρισμού και του εθελοντισμού. Οι δράσεις αφορούσαν το φύτεμα ποικίλων καρποφόρων δένδρων, αρωματικών βοτάνων και κλιμάτων αμπέλου, σε δύο αγρούς που διατέθηκαν από την Κοινότητα του Μέρωνα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού, αλλά και στην σήμανση δεκάδων χιλιομέτρων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών πάνω σε μονοπάτια και χωματόδρομους ανάμεσα στον Μέρωνα και το Αμάρι. Στις δράσεις συμμετείχαν 260 σύμβουλοι μεγάλης γαλλικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα του καθαρισμού με οικολογικά προϊόντα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες των 130 ατόμων και μικρότερες υποομάδες με διαφορετικό αντικείμενο δράσης, προσφέροντας τις εθελοντικές υπηρεσίες τους.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Τσακαλάκης, διευθυντής της Οικοτουριστικής Επιχείρησης "Wild Nature", στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού στην σημασία του οικοτουρισμού σε μία αγροτική περιοχή, η δύναμη της συλλογικής δράσης και του εθελοντισμού, αλλά κυρίως ο παραδειγματισμός προς συγκράτηση των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο μέσω εναλλακτικών, αειφόρων μορφών τουριστικών εγχειρημάτων.

Ο δήμος Αμαρίου συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όπως επίσης ο διευθυντής του ΕΟΤ Ηρακλείου Στρατάκης Αριστείδης, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και της τοπικής εκκλησίας. Τουρίστες εθελοντές μαζί με κάτοικους του Μέρωνα και του Αμαρίου όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών δράσης, συνολικά φύτευσαν 90 κλίματα αμπέλου, 120 καρποφόρα δένδρα και 150 αρωματικά φυτά, ενώ σηματοδοτήθηκαν 10 διαφορετικές διαδρομές φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, αναπτυσσόμενες συνολικά σε 62 χιλιόμετρα μονοπατιών και χωματόδρομων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ