Φινλανδία: Πέντε πράγματα που πρέπει να μάθετε, πέρα από τα πρωτεία στην ευτυχία

redsmallfinnishwoodensaunalogcabinonislandin
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Οι Φινλανδοί αντιμετωπίζουν δύσκολους χειμώνες, πίνουν πολύ καφέ και έχουν στο λεξιλόγιό τους κάποιες μοναδικά περίεργες λέξεις.

Μετά από έξι συνεχόμενες νίκες, το έχουμε πια εμπεδώσει. Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Όχι μόνο προσφέρει χαρά και ικανοποίηση στους πολίτες, αλλά διοργάνωσε τα σεμινάρια «Masterclass of Happiness» για να διδάξει στους συμμετέχοντες πώς να είναι ευτυχισμένοι όπως οι Φινλανδοί.

Τι είναι όμως η Φινλανδία πέρα από τη γη της ευτυχίας; Προσφάτως έγινε το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μία από τις ομορφότερες χώρες της Ευρώπης, έχει κερδίσει την μάχη για την καταγωγή του Άη Βασίλη, την φωτίζει το Βόρειο Σέλας.

Όσον αφορά το μέγεθός της, είναι μία αραιοκατοικημένη χώρα που έχει έκταση παρόμοια με του Νέου Μεξικού, αλλά πληθυσμό λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου δηλαδή 3 εκατομμύρια λιγότερο από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Έχει επίσης βαρύ χειμώνα Φινλανδοί, είναι γνωστή για τις σάουνες και το ισχυρό κράτος πρόνοιας και έχει πολλές ασυνήθιστες παραδόσεις και κοινωνικά πρότυπα.

Πάμε να δούμε ορισμένα από αυτά; Το Business Insider συνοψίζει πέντε:

1. Οι κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα βασίζονται στο εισόδημα του πολίτη.

Στη Φινλανδία, τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα είναι ανάλογα του εισοδήματος του κάθε κατοίκου. Βέβαια το πόσα χρήματα βγάζει κανείς δεν είναι το μοναδικό κριτήριο που διαμορφώνει το πρόστιμο. Βαρύτητα έχει επίσης η ταχύτητα με την οποία έτρεχε.

Συγκεκριμένα, η Φινλανδία έχει ένα σύστημα «ημερήσιου προστίμου», το οποίο υπολογίζεται από το ημερήσιο διαθέσιμο εισόδημα του παραβάτη και το πόσο υπερέβαινε το όριο ταχύτητας. Το σύστημα αυτό έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλά πρόστιμα.

Για παράδειγμα, νωρίτερα φέτος, επιβλήθηκε σε ένα Φινλανδός πολυεκατομμυριούχο πρόστιμο 121.000 ευρώ, ή 129.400 δολάρια, επειδή υπερέβη το όριο ταχύτητας.

2. Για κάθε άτομο αντιστοιχεί περίπου μισή σάουνα

H τουριστική αρχή της χώρας Visit Finland υπολογίζει ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια σάουνες στη Φινλανδία, αριθμούς που «μεταφράζεται» σε λίγο πάνω από μισή σάουνα για κάθε ένα Φινλανδό.

Η συνήθεια της σάουνας αποτελεί σημαντικό μέρος της φινλανδικής καθημερινής ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και μπορεί κανείς να βρει σάουνα σε πολυκατοικίες, σπίτια, εστιατόρια, ακόμη και κυβερνητικά κτίρια.

3. Η φινλανδική κυβέρνηση δίνει σε όλες τις νέες οικογένειες ένα «baby box»

Το πακέτο για τις μητέρες στη Φινλανδία, γνωστό ως äitiyspakkaus ή «baby box» είναι ένα κιτ που αποστέλλεται από την κυβέρνηση στους γονείς των νεογέννητων παιδιών.

Το κουτί περιέχει είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, σαλιάρες, πάνες και προϊόντα μπάνιου, κά. Το ίδιο το κουτί, που είναι από χαρτόνι, χρησιμεύει ως κρεβατάκι για τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού. Γι’ αυτό και είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα μικρό στρώμα και ένα σεντόνι.

Αυτού του είδους τα κουτιά έχουν αποδειχθεί δημοφιλή σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Φινλανδία, οι γονείς στις ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν για το κουτί.

4. Υπάρχει ένα περίεργο άθλημα που αποκαλείται «wife carrying» (σηκώνω τη σύζυγό μου)

Το wife carrying  είναι πλέον διεθνές άθλημα, αλλά το παγκόσμιο πρωτάθλημα εξακολουθεί να διεξάγεται στο Sonkajärvi της Φινλανδίας.

Πώς διεξάγεται αυτή το άθλημα όμως; Χρειάζεται ένα άνδρα να κουβαλήσει στην πλάτη τη γυναίκα του ενώ παράλληλα περνάει από μια διαδρομή με εμπόδια.

Οι κανόνες έχουν εξελιχθεί ελαφρώς με τα χρόνια και οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν χρειάζεται να κουβαλούν τις πραγματικές τους συζύγους. Ωστόσο, η «σύζυγος» πρέπει να είναι τουλάχιστον 17 ετών και να ζυγίζει τουλάχιστον 49 κιλά. Εάν η γυναίκα είναι πιο ελαφριά, θα βαρύνει κρατώντας ένα σακίδιο.

5. Έχουν λέξη για την κατάσταση του μένω στο σπίτι και πίνω μόνος με τα εσώρουχά μου.

Το «Kalsarikännit» μεταφράζεται ως μένος στο σπίτι πίνοντας μόνος, με τα εσώρουχά μου.

Άλλες δύσκολα μεταφράσιμες φινλανδικές λέξεις είναι το «vahingonilo», που σημαίνει να απολαμβάνεις την ατυχία κάποιου άλλου, και το «sisu», που είναι ένα είδος στωικής αποφασιστικότητας ή επιμονή για την εκλπήρωση ενός σκοπού.