Σαββατοκύριακο στην Κάρυστο: Ανακαλύψαμε τα highlights ενός αυθεντικού τόπου στη Νότια Εύβοια

karustos-euboia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Μπορεί να αποτελέσει προορισμό απόδρασης 365 ημέρες τον χρόνο και υπόσχεται να σας δώσει άπειρες επιλογές για εξερεύνηση, αλλά και για ξεκούραση.

Ένας  τόπος αυθεντικός, με καλά κρυμμένες τις ομορφιές του –καθώς ο τουρισμός δεν υπήρξε ποτέ το δυνατό του «χαρτί»- βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Είναι η Nότια Εύβοια και ειδικότερα τα χωριά του δήμου Καρύστου, που τα τελευταία χρόνια δέχονται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

 «Ο Δήμος μας με την απίστευτη φυσική ομορφιά, τις εξαιρετικές γεύσεις και τους φιλόξενους ανθρώπους, μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του και για αυτό αγωνιζόμαστε μέσα από πρωτοβουλίες να το κάνουμε γνωστό εντός και εκτός συνόρων», τόνισε ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος.

Σημείο αναφοράς για την περιοχή αποτελούν τα περίφημα Δρακόσπιτα, που ο μύθος θέλει να έχτισαν οι Δρύοπες, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή μετά τον διωγμό τους από την Στερεά Ελλάδα, από τον Ηρακλή. Σύμφωνα με μία από τις πολύ επιστημονικές θεωρήσεις αποτελούσαν Ιερά του Δία και της Ήρας.

Λίγο έξω από την Κάρυστο, περίπου 4 χλμ, δεσπόζει το Castello Rosso στους πρόποδες της Όχης. Το όνομά του προέρχεται από τους κοκκινωπούς σχιστόλιθους της περιοχής που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Κτίστηκε το 1205 από Λατίνους μετά την άλωση της Εύβοιας απ’ αυτούς, στο σημείο που παλαιότερα υπήρχε η αρχαία ακρόπολη της Καρύστου. Το κάστρο προσφέρεται για φυσιολατρική περιήγηση. Αγναντεύει από ψηλά τον κόλπο της Καρύστου και στα ερειπωμένα τείχη του φύονται σπάνια φυτά και φωλιάζει πλήθος πτηνών.

Το Κτήμα Μοντοφώλι είναι ένα ακόμη αξιόλογο σημείο της Καρυστίας Νότιας Εύβοιας. Βρίσκεται στο μέσον του λιμανιού και του ενετικού φρουρίου «Castello Rosso» στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Έχει πανοραμική θέα στον κόλπο και προσφέρει μια χαριτωμένη ισορροπία μεταξύ της ευμάρειας από την πλούσια γη του και της κυριαρχίας πάνω στην κοιλάδα. Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί ηγεμόνες έχουν αναδείξει αυτό το ορόσημο σε όλη την ιστορία του και έχουν επισημάνει τη διαχρονικότητα και την εξαιρετική του ενέργεια. Εδώ, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο και παράγεται με παραδοσιακό τρόπο το λιαστό γλυκό κρασί «Κτήμα Μοντοφώλι», ενώ από τα εσπεριδοειδή που βρίσκονται μέσα στο κτήμα παρασκευάζονται μαρμελάδες.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Λαογραφικό Σπίτι του Συλλόγου Γυναικών Κοινότητας Μαρμαρίου, με πολλά παλιά εκθέματα από τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Εκεί οι γυναίκες του Συλλόγου σας περιμένουν, να σας καλωσορίσουν μ’ ένα τσίπουρο ή ένα γλυκό που οι ίδιες έχουν φτιάξει. Τα μέλη του Συλλόγου θα σας ξεναγήσουν στο χώρο του Μουσείου παρουσιάζοντας σας τα διάφορα εκθέματα, όπως τα ρούχα που φορούσε ο τσοπάνης για να μην κρυώνει στο βουνό της Όχης το χειμώνα, τα τσαρούχια - παπούτσια της εποχής εκείνης, τα πήλινα πιάτα που χρησιμοποιούσαν παλιά τρώγοντας καθισμένοι μπροστά στο τζάκι, το σοφρά. Θα σας μιλήσουν για τις εργασίες που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής πριν από 80 χρόνια, στα χρόνια της κατοχής, για να επιβιώσουν και τώρα η Ε.Ε. τις έχει καταργήσει, για τα κότερα που έρχονταν εκδρομές στο Μαρμάρι από τους Πεταλιούς, για τη μεγάλη άμμο που ανάλογα τον καιρό, αλλάζει μορφές, για την παραλία που κολυμπούσε ο βασιλιάς και για πολλά ακόμα. Όλες αυτές οι αναμνήσεις, 100 περίπου χρόνων, είναι συγκεντρωμένα στο σπίτι του Συλλόγου Γυναικών – Λαογραφικό Μουσείο.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου υπάρχουν εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκτίθενται ευρήματα από τα Δρακόσπιτα Καρύστου και Στύρων, την αρχαία Γεραιστό (ασημένιο Καστρί) και κυρίως από την Παλαιοχώρα.

Μέσα σ΄ ένα μαγευτικό περιβάλλον στη Μεγάλη Βρύση στα Στύρα στην Νότιο Εύβοια, βρίσκεται ένα μέρος για ποιοτικό φαγητό, καλή παρέα, συζήτηση, παραδοσιακά ακούσματα.  

Στα παραδοσιακά κονάκια της Όχης, η παραδοσιακή συνταγή για την παρασκευή φρέσκιας μυζήθρας, ανθότυρου, πικάντικου τουλουμίσιου τυριού και κεφαλογραβιέρας περνάει από γενιά σε γενιά. Τα νόστιμα κρέατα της Καρυστίας (αρνιά, κατσίκια, βετούλι, γίδα και προβατίνα) από ζώα μεγαλωμένα στις βουνοπλαγιές της Όχης, μοσχοβολούν άγρια βότανα. Μέλι από θυμάρι, κισσούρι από τα άνθη των ρεικιών, το ξακουστό ροδόμελο, όλα είναι δείγματα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Και στον κάμπο, η παράδοση της αμπελουργίας, με κυρίαρχο καλλιεργούμενο είδος το σαββατιανό σταφύλι, αλλά και το βιολογικό κρασί, καλά κρατεί. Εσπεριδοειδή, το γνωστό μελιτζανί κρεμμύδι, το καλαμπόκι, η ορεινή πατάτα, η ντομάτα και τα κεράσια κυρίως από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου αποτελούν εκλεκτά προϊόντα της περιοχής.

Ελαιοτριβεία με παράδοση ετών παράγουν τόνους αγνού ελαιόλαδου, ενώ την εποχή της ελαιοπαραγωγής, το φρέσκο λάδι πάνω σε ζεστό ψωμί και οι λουκουμάδες σφραγίζουν με μοναδικές γευστικές εμπειρίες την νέα σοδειά. Εκλεκτό ζυμαρικό της περιοχής τα κουρκουμπίνια, μικρά κομμάτια από ζυμάρι που αρχικά στρίβονται με τα δάχτυλα πάνω στον πλάστη, βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι.

Στην περιοχή, τα θαλασσινά εδέσματα είναι πιο νόστιμα από αλλού. Κι αυτό γιατί τα τρέφει το «βοτάνι». Πράγματι, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή του Κάβο Ντόρο, μεταναστευτική οδός των ψαριών της Μεσογείου, οξυγονώνουν και εμπλουτίζουν τα νερά της θάλασσας με θρεπτικές ουσίες, το αντίστοιχο «βοτάνι» της λαϊκής παράδοσης. Οι διαδρομές της γεύσης είναι ποικίλες, πλούσιες και μοναδικές, καθώς σε καλούν σε ένα αξέχαστο ταξίδι γαστρονομικής απόλαυσης.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]