Ανακαλύπτουμε τη Βόρεια Ελλάδα με 3 στάσεις

agios-nikolaos-naousa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Βάζουμε πρώτη για τα βόρεια της χώρας και σταματάμε σε 3 πανέμορφες πόλεις και χωριά, που αξίζει να βάλετε στην ατζέντα σας το επόμενο διάστημα.

Στη Νάουσα και τις φυσικές ομορφιές της
Δεσπόζει πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας, στην αγκαλιά του Βερμίου και παρά τα 510 χιλιόμετρα που βρίσκεται μακριά από την Αθήνα, σίγουρα αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε. Πρώτη στάση θα κάνετε σίγουρα στο πάρκο της Νάουσας, ένα περιποιημένο πάρκο με λίμνη με κύκνους, πάπιες και ψάρια και επιβλητική θέα στον κάμπο της Ημαθίας. Το πράσινο δεν λείπει από τη Νάουσα και μια καλή επόμενη στάση είναι το άλσος Αγίου Νικολάου με τα τεράστια πλατάνια, τις βελανιδιές, τις πηγές και τις λιμνούλες που σχηματίζονται. Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν, επίσης, ξενοδοχεία, αλλά και ταβέρνες, café κ.λπ, για να πάρετε τις απαραίτητες δυνάμεις. Περπατώντας στη Νάουσα θα βρείτε κάποια διώροφα παραδοσιακά κτίρια μακεδονικού ρυθμού, σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Μικρές, λαϊκές κατοικίες θα βρείτε στα Αλώνια, ενώ γενικά στην πόλη θα δείτε βιομηχανικά κτίρια που λειτουργούσαν κάποτε κυρίως ως κλωστοϋφαντουργεία. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ντόπιο κόκκινο κρασί Νάουσα, το οποίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις.

Στην Καβάλα, για παράδοση με φόντο τη θάλασσα
Μια πόλη ιδιαίτερη πόλη στα βόρεια, στις πλαγιές της οροσειράς Σύμβολο, η Καβάλα έχει την εκπληκτική χάρη του να συνδυάζει τη σύγχρονη ζωή, με τις επιλογές διασκέδασης και χαλάρωσης, με την παράδοση κι όλα αυτά σε ένα ξεχωριστό σκηνικό με φόντο τη θάλασσα. Στη βόλτα σας στην Παλιά Πόλη θα γνωρίσετε τα μνημεία της όπως το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο ισλαμικό κομψοτέχνημα που χτίστηκε το 1817 από τον Μεχμέτ Αλή. Ανεβείτε ως την κορυφή της, για να συναντήσετε το Φρούριο του 15ου αιώνα και να δείτε τη θέα. Αν σας ανοίξει η όρεξη, στην οδό Πουλίδου θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια, ενώ στο τέλος της θα δείτε και τον παλιό φάρο. Συνεχίστε το sightseeing στην πλατεία Μεχμέτ Αλή όπου θα βρείτε και το σπίτι του, αλλά και στη Νέα Πόλη, για να δείτε τα υπέροχα νεοκλασικά της, τις καπναποθήκες, το Μουσείο Καπνού και φυσικά να ξαποστάσετε και πάλι για καφέ στον πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, για χειμώνα σε υψόμετρο
Αν θέλετε να το φτάσετε στα… άκρα, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος σας περιμένει σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν (του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας) και βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδας. Το χωριό αυτό έχει τη δική του ιστορία, καθώς τη δεκαετία του ‘80 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους που μεταφέρθηκαν στο νέο οικισμό του Αγίου Αθανασίου που δημιουργήθηκε πολύ κοντά –εξού και η ονομασία του «Παλαιός». Ισχύει, όμως, κι εδώ το «ο παλιός είναι αλλιώς», καθώς λόγω της ομορφιάς του, αλλά και του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, έχει ξαναζωντανέψει και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος. Ονομάζεται, μάλιστα, και «πέτρινο χωριό» λόγω της μακεδονικής αρχιτεκτονικής του με βασικά χαρακτηριστικά την πέτρα, το ξύλο και πολύ λιγότερο το μέταλλο και την ακανόνιστη γεωμετρική οργάνωση του χώρου. Μοντέρνες ταβέρνες με μακεδονίτικες γεύσεις, εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα και ντόπια κρέατα, καφετέριες και σύγχρονοι ξενώνες δεν λείπουν από την περιοχή κι αν θέλετε να επιδοθείτε σε δραστηριότητες, δοκιμάστε πεζοπορία, σκι στο χιονοδρομικό, ιππασία, ορειβασία, αλλά και κωπηλασία στη λίμνη Βεγορίτιδα.