Κεντρική Εύβοια: Ο προορισμός όλων των εποχών

nea-artaki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Κάναμε οδοιπορικό στην Κεντρική Εύβοια και σας προτείνουμε τα αγαπημένα μας spots, που ταιριάζουν στο καλοκαίρι, αλλά και σε κάθε εποχή του χρόνου.

Ιδανικός προορισμός για τους κατοίκους της Αττικής και της ανατολικής Στερεάς –καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση- για εκείνους που αγαπούν να επισκέπτονται μέσα σε λίγες ώρες βουνό και θάλασσα, για τους λάτρεις του καλού φαγητού και για όσους λατρεύουν να ανακαλύπτουν μυστικά δασικά μονοπάτια, φαράγγια και καταρράκτες, αποτελεί η περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας. Με λίγα λόγια, προορισμός για όλα τα γούστα, όλες τις εποχές του χρόνου!

Με αφετηρία την Χαλκίδα, την πανέμορφη πρωτεύουσα του νομού, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το ταξίδι για την καρδιά της Εύβοιας. Συνεχίζοντας θα βρεθεί στη Νέα Αρτάκη, που αποτελεί κομβικού χαρακτήρα προορισμό, αφού τέμνει τους δρόμους που καταλήγουν στη κεντρική Εύβοια, αλλά και εκείνους στη Βόρεια Εύβοια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας.

H κεντρική Παραλία της Νέας Αρτάκης μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους για μπάνιο, αλλά με τα δεκάδες καταστήματα που βρίσκονται κοντά μπορείτε να απολαύσετε καφέ, φαγητό, ούζο έχοντας απέναντί σας μία απίστευτη θέα. Στις 14-16 Ιουλίου, μάλιστα πραγματοποιήθηκε εκεί και το 3ο τριήμερο γαστρονομικό Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών.

Άλλος σταθμός, τα Πολιτικά Ευβοίας και το ξακουστό στους περιπατητές, Μονοπάτι της Ηρώς, που μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών. Η Μονή -ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής- βρίσκεται σε πευκόφυτη χαράδρα στον οικισμό των Πολιτικών. Οικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γλυπτά, εντοιχισμένα σήμερα στην πρόσοψη και στο κτιστό τέμπλο, έργα εξέχοντος εργαστηρίου που πιθανόν δούλεψε για τη μονή του οσίου Λουκά στη Βοιωτία και του Αγίου Λουκά στην Εύβοια. Στην αρχική του θέση διατηρείται τμήμα του μαρμάρινου δαπέδου όπου στο κέντρο καλύπτεται από πεντάκυκλο κόσμημα, γνωστό ως πενταόμφαλον. Εσωτερικά σώζει τοιχογραφίες. Επιγραφή του 1668 στην κόγχητης πρόθεσης αναφέρει τα ονόματα εκείνων που πιθανόν τοιχογράφησαν ή συνεισέφεραν στα έξοδα της τοιχογράφησης. Στα χρόνια της κατάληψης του νησιού από τους Φράγκους αναφέρεται ως λατινική μονή και επανδρώνεται με Βενεδικτίνους μοναχούς. Το 1582 ο Μητροπολίτης Ευρίπου Λαυρέντιος αγοράζει το συγκρότημα και το προσαρτά ως μετόχι στη μονή αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Η ιστορία της μονής αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από έριδες και διαμάχες για την κατοχή των πλούσιων κτημάτων της. Σήμερα η μονή παραμένει ζωντανή χάρη στην ύπαρξη γυναικείας μοναστικής κοινότητας. Το 2014 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του καθολικού, που είχε πληγεί από το σεισμό του 2003 και συντήρησης των τοιχογραφιών.

Στο κέντρο του χωριού Πολιτικά, δίπλα στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, διατηρείται ο μεσαιωνικός πύργος, έδρα του φεουδάρχη της περιοχής και οικονομικό κέντρο. Το ογκώδες, αμυντικό κτίσμα, έχει την τυπική για την περίοδο της Λατινοκρατίας μορφή. Ο τετραγωνικός πύργος διαρθρώνεται σε τέσσερις ορόφους. Ο κατεξοχήν χώρος διαμονής διαμορφώνεται στον τρίτο όροφο με μεγάλα παράθυρα και τζάκι. Η κύρια είσοδος του πύργου, στην οποία έφθανε κανείς από εξωτερική ανασυρόμενη ξύλινη σκάλα, ανοίγεται στον δεύτερο όροφο, ενώ η σημερινή είσοδος του ισογείου ανοίχτηκε σε μεταγενέστερη εποχή, το 1973. Ο πύργος σήμερα είναι επισκέψιμος έπειτα από τις εργασίες αποκατάστασής του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2011-2014). Στους χώρους του λειτουργεί φωτογραφική έκθεση τόσο για τις αναστηλωτικές εργασίες όσο και για την ζωή των ανθρώπων την περίοδο της Λατινοκρατίας.

Άλλος σταθμός, η Κοινότητα Νεροτριβιάς, 26 χιλιόμετρα δυτικά των Ψαχνών, που είναι ονομαστή για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Άφθονα τρεχούμενα νερά σχηματίζουν ποτάμια και ρυάκια, ένα καταπράσινο τοπίο. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 540 κάτοικοι.

Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε το Πολεμικό Μουσείο της Χαλκίδας, που στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτήριο της ιστορικής Σχολής Πεζικού και προβάλλει τη στρατιωτική ιστορία των Ελλήνων. Στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται μοναδικά και σπάνια κειμήλια, από την Eνετοκρατία και την Επανάσταση του 1821 έως τη σύγχρονη ιστορία, μέσα από συλλογές όπλων, στρατιωτικές στολές, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, πίνακες, έργα τέχνης, καθώς και διοράματα σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Aποτελεί έναν δυναμικό χώρο «ζωντανής ιστορίας», που αποδίδει φόρο τιμής στους πολεμιστέςπρογόνους μας και σεβασμό στις θυσίες τους. Το Μουσείο στεγάζει τη ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΙΑΣΚΟΥ.

Νέα Λάμψακος και Μπούρτζι
Η Νέα Λάμψακος είναι κωμόπολη με αξιόλογη εμπορική κίνηση ιδρύθηκε από πρόσφυγες της μικρασιατικής Λαμψάκου (περιοχή Δαρδανελίων). Κοντά στην παραλία της Νέας Λαμψάκου βρίσκεται το Μπούρτζι, οικισμός με ψαροταβέρνες. Η Νέα Λάμψακος έχει 1.944 κατοίκους και απέχει 7 χλμ. ΝΑ από τη Χαλκίδα.

«ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ»
H διάσημη μονάδα «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ» ανήκει στους δύο γεωπόνους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην μυκητολογία και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο των μανιταριών από το 1995. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το Μάρτη του 2004, με την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων και την δημιουργία του πρώτου δορυφορικού συστήματος καλλιέργειας μανιταριών στην Ελλάδα, ενώ το 2006 εισήλθε στην παραγωγή μανιταριών Πλευρώτους και Λεντινούλα.

Στο μεταξύ, η ευβοιώτικη κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα. Η Στενή Ευβοίας είναι ο τόπος που φημίζεται ιδιαίτερα για το καλό φαγητό της και κατακλύζεται κάθε Σαββατοκύριακο από χιλιάδες επισκέπτες. Αγαπημένος χειμερινός προορισμός των Αθηναίων –και όχι μόνο- αλλά και σημείο που μπορεί να βρει κάποιος δροσιά το καλοκαίρι και να αντικρύσει μοναδικά τοπία τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]