Διακοπές στη Σίφνο: Κυκλάδες σε «βολική συσκευασία»

sifnos-xrusopigi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Περάσαμε 5 ημέρες στη Σίφνο και ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν αυτό που νομίζαμε τόσα χρόνια.

Κάπου ανάμεσα στη Σέριφο και την Κίμωλο, η Σίφνος είχε μείνει εκτός ατζέντας διακοπών τόσα χρόνια, χωρίς κάποιον πολύ συγκεκριμένο λόγο, απλώς λόγω αίσθησης ότι έχει μια κοσμοπολίτικη εσάνς παραπάνω από αυτή που αναζητάμε στη διακοπές. Λάθος. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο γεγονός ότι την επισκεφτήκαμε μέσα Ιούλιου κι όχι μέσα στον πυρετό του Αυγούστου, αλλά η Σίφνος είναι ακριβώς αυτό που ταυτίζουμε με τις διακοπές: χαλαρότητα, κοντινές αποστάσεις, εναλλαγές και κρυστάλλινα κυκλαδίτικα νερά.

Ένα τσιγάρο δρόμος
Στις διακοπές σίγουρα δεν θέλουμε να περνάμε πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο και να έχουμε να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις μέσα στο λιοπύρι για να πάμε για μπάνιο. Η Σίφνος είναι ένα από τα νησιά που δεν θα σας ταλαιπωρήσει σε αυτό, καθώς δεν χρειαστεί να οδηγήσετε πάνω από 20-30 λεπτά κι αυτό για τις μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια βολική τοποθεσία να μείνετε, με μεγάλη παραλία με κρυστάλλινα νερά, μαγαζιά κατά μήκος της, είτε για ψώνια, είτε για καφέ, είτε για φαγητό και αρκετή άπλα. Ορμητήριό σας, αν θέλετε να μπείτε στα ενδότερα, μπορεί να αποτελέσει και η πρωτεύουσα η Απολλωνία, αλλά και ο Αρτεμώνας ακριβώς δίπλα, ο οποίος, μάλιστα, για τους περισσότερους ντόπιους αποτελεί τη… χειμερινή τους οικεία. Μην σας τρομάζει, όμως, αυτό. Από τον Πλατύ Γιαλό απέχει μόλις 15 λεπτά οδικώς. 

Αρμυρίκια και μακροβούτια
Τα κρυστάλλινα νερά των Κυκλάδων -που φέτος ήταν και σχετικά ζεστά- περιβάλλουν το νησί των 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα τα βρείτε όπου κι αν επιλέξετε να κάνετε το μπάνιο σας. Να πούμε πως σχεδόν όλες οι παραλίες στη Σίφνο κινούνται στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή κόλπος με άμμο, κρυστάλλινα νερά, αρμυρίκια και κάποια ταβέρνα πάνω στο κύμα. Εξαίρεση αποτελούν οι Επτά Μάρτυρες στα νοτιοανατολικά, δίπλα στον οικισμό του Κάστρου (απέχει περίπου 10 λεπτά), η οποία είναι βραχώδης και θα σας θυμίσει τα παιδικά σας χρόνια κάνοντας βουτιές από τα βράχια της, ακριβώς κάτω από το εκκλησάκι. Γενικότερα, στη Σίφνο δεν θα σας πιάσει μεγάλο άγχος να τα δείτε όλα, γιατί οι παραλίες της είναι σχετικά κοντινές κι όχι πάρα πολλές. Ψάθα θα στρώσετε στον δημοφιλή Πλατύ Γιαλό, στο Βαθύ με το χαλαρό beach bar, στον Φάρο στο Γλυφό, στην Χρυσοπηγή, στη Φασολού, στην Χερρόνησο στα βόρεια, η οποία είναι πιο οικογενειακή, στα Βρουλίδια στα βορειοδυτικά με λείο και χοντρό βότσαλο και κάπου εκεί θα τις έχετε δει σχεδόν όλες –ή τουλάχιστον θα έχετε καταλάβει το μοτίβο παραλίας του νησιού. Κι αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ, οι Καμάρες στο λιμάνι δεν θα σας απογοητεύσουν, αν και θα σας συνιστούσαμε να το ψάξετε λίγο παραπάνω, μιας και οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μικρές. Κι επειδή οι περισσότερες ενδεχομένως να έχουν αρκετό κόσμο τον Αύγουστο, καθώς διαθέτουν και ταβέρνα και μίνι μάρκετ και κάποιες ομπρέλες, αν θέλετε την ησυχία σας θα πάτε στα ανατολικά, στην Πουλάτη. Εδώ μπορείτε να φτάσετε είτε με πεζοπορία με μονοπάτι που ξεκινά από το Κάστρο, είτε με σκάφος, είτε με αυτοκίνητο και 5 λεπτά μονοπάτι. Η ακτή είναι μικρή, βραχώδης και υπόσχεται να σας χαλαρώσει, ενώ εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας Πουλάτης.

Ξωκλήσια παντού
Στα πρώτα λεπτά που θα βρεθείτε στο νησί, θα παρατηρήσετε ότι κάθε δευτερόλεπτο ξεπετάγεται μπροστά σας κι ένα λευκό εκκλησάκι, όπου κι αν είστε. Λογικό, αν σκεφτούμε ότι λέγεται ότι στη Σίφνο υπάρχουν 365 εκκλησίες και μοναστήρια. Άλλοι μιλούν για περισσότερες, άλλοι για λιγότερες, γύρω στις 235, πολλές πάντως με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και ιστορική σημασία. Ένας από τους λόγους που χτίστηκαν σε τέτοιο βαθμό, ήταν για να κάνουν οι Σίφνιοι φανερή τη χριστιανική τους πίστη ενάντια στον καθολικισμό και τον παπισμό και στους κατακτητές. Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής κοντά στον Πλατύ Γιαλό είναι από τα πιο δημοφιλή για όσους ενδιαφέρεστε για θρησκευτικό τουρισμό, ενώ από εκκλησίες, η Παναγιά η Ουρανοφόρα στην Απολλωνία, η Παναγιά η Πουλάτη, η Εκκλησία των Επτά Μαρτύρων είναι μερικές μόνο από αυτές που μπορείτε να βάλετε στη λίστα σας.

Στάση στο Κάστρο
Ο ωραιότερος και ο πιο ιδιαίτερος οικισμός του νησιού, χτισμένος πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το Κάστρο είναι αυτό για το οποίο θα σας μιλήσουν όλοι, μόλις τους πείτε να ότι θα επισκεφτείτε τη Σίφνο. Στενά σοκάκια, γραφικά δρομάκια, πλακόστρωτα, καμάρες, αυλές και φυσικά υπέροχη θέα για ρομαντζάδα, σε ένα φρουριακής αρχιτεκτονικής περιβάλλον. Εκεί που υπάρχει θέα, υπάρχει και η δυνατότητα να καθίσετε για ποτό, με must στάση τον «Κουβανό» (Kavos Sunrise), όπου θα μπλεχτείτε κάπου ανάμεσα σε Κούβα και Σίφνο, με κουβανέζικα tunes, ρούμι να ρέει σε οικονομικές τιμές και τον ιδιοκτήτη να τραβάει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό του μαγαζιού με τις μαεστρίες του.

Βόλτα στην Απολλωνία και τον Αρτεμώνα
Από το 1836 κι έπειτα, το Κάστρο έδωσε τη Σκυτάλη στην Απολλωνία, που πήρε το όνομά της από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του νησιού μόλις πέσει ο ήλιος –όπως κάθε «Χώρα» άλλωστε. Αναζητήστε το περίφημο «Στενό», όπου θα βρείτε τα 3-4 μπαρ του νησιού, θα κάνετε τη βόλτα σας, θα δείτε κόσμο κι αν είστε και party animals, θα καταλήξετε στο Grado, το club της Σίφνου. Σημειώστε ότι η Σίφνος φημίζεται για την αγγειοπλαστική και τα παραδοσιακά κεραμικά της, τα οποία θα βρείτε σε αφθονία στην Απολλωνία. Λίγο πιο πάνω, ο Αρτεμώνας είναι κάτι σαν μια μίνι Χώρα, με έναν κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, όπου θα βρείτε κι εκεί κάποιες επιλογές για ποτό, φαγητό και γλυκό, σε πιο χαλαρή φάση. Οι foodies εκεί έξω σημειώστε και το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο στην κεντρική Πλατεία του Αρτεμώνα, μιας και ο αρχιμάγειρας είχε καταγωγή από την Σίφνο. Γενικότερα περπατήστε το μέρος, καθώς εκεί θα βρείτε μερικά από τα πιο όμορφα αρχοντικά του νησιού.  

Πού να φάτε
Η σιφνέικη κουζίνα έχει πολλά signatures που σίγουρα θα δοκιμάσετε αν βρεθείτε στο νησί, με πρώτη και καλύτερη τη σιφνέικη ρεβιθάδα (ρεβίθια στη γάστρα με κρεμμύδια), που μαγειρεύεται κάθε Κυριακή (κάποιες ταβέρνες τη σερβίρουν, μάλιστα, μόνο αυτή την ημέρα). Καππαροσαλάτα (κάππαρη και κρεμμύδι σε ξίδι και λάδι), ρεβιθοκεφτέδες, πασχαλιάτικο μαστέλο (αρνί στη γάστρα), μελόπιτα (γλυκό με τοπική μυζήθρα και μέλι) είναι μερικά από τα βασικά πιάτα της τοπικής κουζίνας που θα τα βρείτε σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες της Σίφνου. Περάστε οπωσδήποτε από το «Στέκι» στον Πλατύ Γιαλό, την Ταβέρνα το «Μεράκι του Μανώλη» στο Βαθύ που έχει βραβευτεί και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, όπου και στις δύο θα απολαύσετε το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα πάνω από τη θάλασσα. Στο Κάστρο, το «Άστρο» σερβίρει επίσης εκλεκτό σπιτικό φαγητό, ενώ στο Τρουλάκι, γυρνώντας από τη Χερρόνησο, θα κάνετε μια στάση στην ταβέρνα «Ηλιοβασίλεμα», όπου θα δείτε και τον ήλιο να δύει καθώς θα απολαμβάνετε τους ρεβιθοκεφτέδες σας. Στο Βαθύ, πριν τη βουτιά σας, κάντε και μια στάση στο Grigoris Café για χυμό καρπούζι, πρωινό και μια καλοκαιρινή παρτίδα τάβλι με γαλάζιο φόντο αρμύρας.

Πού να μείνετε
Σε αντίθεση με το φαγητό, που όπου κι αν φάγαμε, οι τιμές ήταν «τσιμπημένες», αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, στη διαμονή σταθήκαμε πιο τυχεροί. Στον Πλατύ Γιαλό βρήκαμε υπέροχα και οικονομικά για την εποχή δωμάτια (65 ευρώ), σε πολύ φιλόξενους ανθρώπους. Στο Aimilina σας περιμένει ο κύριος Στέλιος -με τον οποίο θα καταλήξετε να γίνετε φίλοι και θα σας πει αμέτρητες ιστορίες- με ευρύχωρα δωμάτια με άνετες αυλές και μπαλκόνια. Ακριβώς απέναντι, στο Rita Rooms (70 ευρώ) θα έχετε και κουζινάκι, αν σας ενδιαφέρει να μαγειρέψετε στο δωμάτιο, με την επίσης φιλόξενη κυρία Μαργαρίτα να φροντίζει για την απόλυτη καθαριότητα των στούντιο.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]