Δυο ευρωπαϊκές πόλεις ξεχώρισαν στα ετήσια βραβεία καινοτομίας

ntortmount-germania
ΤΡΙΤΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας απένειμε μεταξύ άλλων και το βραβείο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας, σε πόλεις που αποτελούν πιλοτικά πεδία στο θέμα της καινοτομίας.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, το οποίο ανακοίνωσε τους νικητές των ετήσιων βραβείων καινοτομίας του θεσμού. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις πόλεις Ντόρτμουντ και Βάνταα, με το Ντόρτμουντ στη Γερμανία να βραβεύεται ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2021, με χρηματικό έπαθλο  ύψους 1.000.000 ευρώ και την πόλη Βάνταα στη Φινλανδία να λαμβάνει βραβείο στη νέα κατηγορία European Rising Innovative City, με έπαθλο 500.000 ευρώ.

Η Mariya Gabriel, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία δήλωσε: «Οι πόλεις που βραβεύτηκαν έχουν επιτελέσει εξαιρετικό έργο σχετικά με την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας προς όφελος των καινοτόμων και των πολιτών τους. Οι πόλεις αυτές είναι πραγματικά πιλοτικά πεδία στο θέμα της καινοτομίας. Αποτελούν το περιβάλλον στο οποίο διάφοροι εταίροι του οικοσυστήματος καινοτομίας συν-δημιουργούν αναδυόμενες πρωτοβουλίες για την επίτευξη πιο καινοτόμων και βιώσιμων αστικών αναπτύξεων.»

Τα βραβεία αναγνωρίζουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες των πόλεων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που αναπτύσσει και αγκαλιάζει την καινοτομία. Οι επιλαχούσες πόλεις για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας ήταν το Δουβλίνο (Ιρλανδία), η Μάλαγα (Ισπανία) και το Βίλνιους (Λιθουανία), ενώ το Κασκάις (Πορτογαλία) και το Τρόντχαϊμ (Νορβηγία) κατατάχθηκαν δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα στην κατηγορία European Rising Innovative City.

Το ΕΣΚ ιδρύθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ Horizon Europe. Έχει προϋπολογισμό 10,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη ρηξικέλευθων καινοτομιών καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, από την έρευνα σε πρώιμο στάδιο έως την επικύρωση της ιδέας, τη μεταφορά τεχνολογίας και τη χρηματοδότηση και την μετεξέλιξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.