Ανακαλύπτοντας το ξεχωριστής ομορφιάς Μεσολόγγι

mesologgi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Ο Φάνης Ζώης ταξίδεψε μέχρι το Μεσολόγγι και επιλέγει όλα αυτά που δεν πρέπει να χάσουμε στην επόμενη εξόρμησή μας εκεί.

Μοναδικές –αν και σε πολλούς άγνωστες- ομορφιές, που σαγηνεύουν τους επισκέπτες της, κρύβει η ιερά πόλη του Μεσολογγίου. Τα διαφορετικά χρώματα της λιμνοθάλασσας, τα εκατοντάδες πουλιά που βρίσκουν εκεί καταφύγιο, οι βόλτες με ποδήλατο στα ατελείωτα μονοπάτια στις όχθες, οι μοναδικές ψαρόβαρκες χωρίς καρίνα που διασχίζουν τα νερά, οι ψαροκαλύβες πάνω στους πασσάλους που μαγνητίζουν τα βλέμματα, οι αλυκές που λαμπυρίζουν στο φώς, τα ιστορικά μνημεία στην καρδιά της πόλης… Όλα συνθέτουν ένα σπάνιο σκηνικό, που μαγεύει όσους τολμήσουν να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν το ξεχωριστό Μεσολόγγι.

Προορισμός για μοναδικές βιωματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες
Το Μεσολόγγι αποτελεί μνημείο της ιστορίας και του πολιτισμού, σύμβολο της ελευθερίας της Ελλάδας. Μια πόλη ηρώων, πηγή έμπνευσης για τον διάσημο Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα και τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας Διονύσιο Σολωμό.

Πρόκειται για επίπεδη πόλη -ιδανική για περπάτημα και ποδήλατο- που βρίσκεται ανάμεσα στη μεγαλύτερη ενιαία λιμνοθάλασσα της Ελλάδας. Συνδυάζει δραστηριότητες στο βουνό και τη θάλασσα σε πολύ κοντινές αποστάσεις και με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας. Έχει ιδιαίτερα γαστρονομικά χαρακτηριστικά, ενδείκνυται για οικογενειακές αποδράσεις και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από μεγάλες πόλεις, με εύκολη πρόσβαση.

Η ηρωϊκή έξοδος των πολιορκημένων αμάχων και πολεμιστών τον Απρίλιο του 1826, που αποτέλεσε σταθμό στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, έγινε αιτία να ανακηρυχθεί η πόλη «Ιερή», με διάταγμα του 1937.

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Μεσογείου. Δημιουργήθηκε τα τελευταία 10.000 χρόνια και εκτείνεται από τους πρόποδες της Βαράσοβας μέχρι τον κόλπο του Αστακού, σε ένα παραλιακό μέτωπο 50 χλμ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, καθώς πάνω από 200 είδη πουλιών βρίσκουν εδώ καταφύγιο.

«Χαράσσοντας τη ζωή του ψαρά»
O οργανισμός Messolonghi by Locals δημιουργήθηκε ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018, με σκοπό την ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου, μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πόλης, αλλά και μέσα από τη δημιουργία και προώθηση πολιτιστικών δράσεων.

Μία σημαντική πρόκληση –όπως τόνισαν στελέχη του οργανισμού- είναι η φυγή των νέων από την πόλη λόγω έλλειψης ευκαιριών. Ο οργανισμός μέσα από τις δράσεις και το έργο, επιδιώκει να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος ώστε οι νέοι να έχουν λόγο να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους στο Μεσολόγγι. Περισσότερα εδώ.

Ο Κήπος των Ηρώων
Ο κήπος των Ηρώων βρίσκεται στην είσοδο της βόρειας πλευράς της πόλης. Πρόκειται για μία έκταση σχεδόν δεκατεσσάρων στρεμμάτων στην οποία κατά την διάρκεια της μάχης για ανεξαρτησία αγωνίστηκαν και θάφτηκαν οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Στο κέντρο του Κήπου των Ηρώων δεσπόζουν το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, αντίγραφο του Γεωργίου Μπονάκου, από τον Γάλλο γλύπτη David d’Angers και ο ανδριάντας του Άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα έργο του Γεωργίου Βιτάλη.

Σήμερα στον Κήπο των Ηρώων –όπως μας διευκρίνισε ο εξαίρετος ξεναγός Γεώργιος Αποστολάκος- βρίσκονται περίπου 70 μνημεία Ελλήνων και Φιλελλήνων καθώς και σταυροί, προτομές και ανδριάντες πεσόντων υπέρ της ανεξαρτησίας του Μεσολογγίου. Τα μνημεία του Κήπου αποτελούν ιστορικά και καλλιτεχνικά έργα μεγάλης σημασίας.

Η περιήγηση στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας είναι μία μοναδική εμπειρία. Με ξεναγό την γεωλόγο-περιβαλλοντολόγο και συνεργάτη του Messolonghi by Locals, κ. Σισία Ρούσση, γνωρίσαμε το σπάνιο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας. Επιβιβαστήκαμε στη βάρκα χωρίς καρίνα που έρχεται από τα βάθη του χρόνου, ταξιδέψαμε ανάμεσα στους αργυροπελεκάνους, μάθαμε για την ιστορία και ζήσαμε τη μαγεία της πόλης που γεννήθηκε από το νερό. Στο Λιμάνι Μεσολογγίου μας ενημέρωσε η οικογένεια Καπουρδέλη για την δραστηριότητα αλιευτικού τουρισμού πάνω σε σκάφος, μία μοναδική βιωματική εμπειρία. Το αλιευτικό σκάφος «ΛΑΜΠΡΙΝΗ» της οικογένειας αποτελεί ένα από τα λίγα που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ψαρέματος και μαγειρέματος της ψαριάς πάνω σε σκάφος.

Vasarchit/wikipedia
Επίσκεψη στην Πλευρώνα
Η αρχαία Πλευρώνα με το εντυπωσιακό τείχος της αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις. Σε ξεχωριστή θέση και σε επαφή με το τείχος βρίσκεται το μικρό θέατρο, το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως βουλευτήριο. Η πανοραμική θέα προς τη λιμνοθάλασσα, τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και τις εκβολές του Αχελώου είναι μοναδική.

Το σκηνικό οικοδόμημα σε επαφή με το τείχος και τον αμυντικό πύργο, που χρησιμοποιούνταν και ως αποδυτήρια των ηθοποιών, προσδίδει μία επιπλέον σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα. Πρόσφατα αποκαταστάθηκε το αρχαίο θέατρο και έγιναν τα εγκαίνια στις 31 Αυγούστου 2023. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί το επιστέγασμα των μακροχρόνιων και εκτεταμένων εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Πλευρώνας, από το 2002 μέχρι σήμερα, μέσω διαδοχικών συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ), που έχουν καταστήσει την αρχαία πόλη έναν από τους πλέον οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην περιοχή κατασκευάστηκε πρόσφατα το SOCRATES ORGANIC VILLAGE WILD OLIVE σε ένα βιολογικό αγρόκτημα με ελιές, στην περιοχή Αγριλιά Μεσολογγίου και σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός λόφου, περιτριγυρισμένο από τις κατάφυτες βουνοπλαγιές του Αράκυνθου, με μία υπέροχη πανοραμική θέα στους γύρω λόφους & στην μοναδική Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Πληροφορίες εδώ.

Το Μουσείο Άλατος
Η επίσκεψη στο Μουσείο Άλατος και η ξενάγηση από τη διευθύντρια κ. Δέσποινα Κανελλή ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του ταξιδιού. Στην απέραντη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου –εδώ και εκατοντάδες χρόνια- λειτουργούν δύο αλυκές, που παράγουν το 65% του ελληνικού αλατιού. Η πιο μεγάλη, η λεγόμενη Άσπρη Αλυκή, έχει έκταση 12.500 στρ. και είναι δημοσίου συμφέροντος. Η μικρότερη, η λεγόμενη Αλυκή Τουρλίδος έχει έκταση 1.750 στρ. και ανήκει στο δήμο της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου. Τo Mουσείο Άλατος είναι ένα θεματικό μουσείο στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι, από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας. Περισσότερα εδώ

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]