Ταξιδεύοντας στην Συρία του σήμερα: Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

lifeissmallworldisbig-suria
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Μολονότι το ταξίδι στη Συρία μπορεί να ακούγεται παράξενο ή ακόμα και τρελό σε μερικούς ανθρώπους, η χώρα έχει αναδειχθεί σε έναν εξέχοντα ταξιδιωτικό προορισμό τα τελευταία χρόνια, που αξίζει να ανακαλύψετε. Δείτε την εμπειρία του travel blogger Νικόλα Ραχιώτη, όπως την κατέγραψε ο ίδιος, και μάθετε όλα τα απαραίτητα για ένα τόσο μοναδικό ταξίδι.

Η Συρία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά. Το διαμάντι αυτό της Μέσης Ανατολής σε καλεί να εξερευνήσεις το παρελθόν του, μέσα από τα πολυάριθμα ιστορικά και πολιτισμικά του κέντρα. Ο travel blogger Νικόλας Ραχιώτης του https://lifessmallworldsbig.com είχε το προνόμιο να περάσει 6 ημέρες εξερευνώντας αυτή την υπέροχη χώρα και λέει πλέον με σιγουριά πως το ταξίδι στη Συρία ήταν μια εμπειρία που του άλλαξε τη ζωή. Ό,τι μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις, το μοιράζεται με το clickatlife. 

Ένα μικρό μάθημα ιστορίας
Η Συρία έχει μια μακρά ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Ήδη από την αρχαιότητα αποτέλεσε λίκνο πολλών σημαντικών πολιτισμών της παγκόσμιας ιστορίας όπως των Φοινίκων, των Ασσύριων και των Ρωμαίων. Παράλληλα, έχει υπάρξει κρίσιμο κέντρο τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ (Εντυπωσιακό;). Με το πέρασμα των αιώνων, η Συρία έγινε μέρος πολλών μεγάλων αυτοκρατοριών, όπως την Βυζαντινή και την Οθωμανική. Το σύγχρονο συριακό κράτος απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1946.

Ιστορικό Fun Fact: Το 1958, η Συρία και η Αίγυπτος ενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα κράτος που ονομάστηκε Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Gamal Abdel Nasser, οραματιζόταν να ενώσει τις αραβικές χώρες απέναντι στην επιρροή των ξένων κρατών. Μάλιστα, η ένωση των δυο χωρών ανακοινώθηκε από το μπαλκόνι ενός ιστορικού ξενοδοχείου στο Χαλέπι. Ωστόσο, δεν κράτησε πολύ. Διαφορές στην κουλτούρα, την πολιτική και την οικονομία οδήγησαν στην διάλυση της το 1961. Πιθανότατα, ωστόσο, να έχετε ακούσει για τη Συρία λόγω της πιο πρόσφατης και - ας είμαστε ειλικρινείς - ταραγμένης ιστορίας της.

Σημάδια πολέμου

Πώς είναι η τωρινή κατάσταση στη Συρία;
Η συριακή κρίση αποτελεί ένα πολύ περίπλοκο θέμα που εμπλέκει πολλές διαφορετικές μαχόμενες πλευρές. Θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο από μία παράγραφος για να καλυφθεί πλήρως. Έτσι, για να εξοικονομήσω χρόνο και ενέργεια, δεν θα εμβαθύνω πολύ σε αυτό. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές πηγές για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, κάτι που σίγουρα θα συνιστούσα να κάνετε πριν ταξιδέψετε στη Συρία. Ακόμα και να μην αποφασίσετε να ταξιδέψετε εκεί όμως, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος της ανθρώπινης ιστορίας για το οποίο αξίζει να μάθετε. Πολύ συνοπτικά (πάρα πολύ, πιστέψτε με), η συριακή κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών της χώρας και η σύγκρουση έχει εισέλθει σε μια περίοδο «σταθεροποίησης». Θα μπορούσαμε σταδιακά να αρχίσουμε να μιλάμε και για το τέλος του πολέμου, καθώς πολλοί ήδη θεωρούν την κυβέρνηση νικήτρια.

Είναι εφικτό το ταξίδι στην Συρία;
Τα τελευταία χρόνια, η Συρία έχει ανοίξει τα σύνορά της σε ξένους επισκέπτες. Μάλιστα, το 2023, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ξένοι επισκέπτες και 1,2 εκατομμύρια Σύριοι από το εξωτερικό επέλεξαν τη χώρα της Μέσης Ανατολής για τις διακοπές τους. Αυτή ήταν επίσης η πρώτη χρονιά που η χώρα υποδέχτηκε αμερικανούς τουρίστες. Οι Αμερικανοί είχαν αποκλειστεί από το να ταξιδεύουν στη Συρία τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό βρίσκεται πλέον στο παρελθόν. Οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν πλέον να επισκέπτονται τη χώρα ως τουρίστες.

Η Δαμασκός είναι μια πολύ ζωντανή πόλη

Είναι το ταξίδι στην Συρία ασφαλές το 2023;
Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δεχόμουν από όσους γνώριζαν για το ταξίδι μου στη Συρία. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι μάλλον περίπλοκη. Μολονότι η συριακή κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των εδαφών της χώρας, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές περιοχές που καταλαμβάνονται από ομάδες ανταρτών. Ωστόσο, τα μόνα μέρη που επιτρέπεται να επισκεφτείτε ως τουρίστες είναι αυτά που ανήκουν στην κυβέρνηση. Αυτά τα μέρη έχουν απαλλαχθεί από τη σύγκρουση εδώ και αρκετό καιρό και είναι ασφαλή για έναν επισκέπτη. Καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μου στη Συρία, ένιωθα τόσο ασφαλής όσο οπουδήποτε αλλού έχω πάει. Για μένα, στο κομμάτι της ασφάλειας η Συρία δεν διέφερε από καμία άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής. Όσο είστε με τον οδηγό σας και ακούτε ό,τι σας συμβουλεύουν, θα είστε εντάξει. Θα περάσετε πολλά checkpoints και θα δείτε πολλούς στρατιώτες τριγύρω, αλλά είναι εκεί για να σας προστατεύσουν. Θα σας υποδέχονται πάντα με ένα χαμόγελο και ένα θερμό «Καλώς ήρθατε». Υπήρξαν μερικές στιγμές έντασης τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανέστελλε πάντα τις εγκρίσεις Visa όποτε θεωρούσε ότι η χώρα δεν ήταν ασφαλής για τους επισκέπτες. Προφανώς, δεν μπορώ να εγγυηθώ την ασφάλεια κανενός που ταξιδεύει στη Συρία. Ταξιδεύετε πάντα με δική σας ευθύνη. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι δεν υπήρχε μέρος στη χώρα όπου να ένιωθα ανασφάλεια, έστω και λίγο.

Είναι το ταξίδι στην Συρία ηθικό;
Τώρα, ας πάμε στο δύσκολο κομμάτι. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν το ταξίδι στη Συρία (ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια) είναι ηθικό ή όχι. Ακόμη και εγώ, για πολύ καιρό αφότου αποφάσισα να σχεδιάσω το συγκεκριμένο ταξίδι, είχα μόνο μια ερώτηση στο μυαλό μου: «Κάνω το σωστό;». Πολλοί άνθρωποι με ρώτησαν αν το είχα σκεφτεί καλά, ενώ πολλοί άλλοι καταδίκαζαν αυτό το ταξίδι, θεωρώντας το λάθος ή ανεύθυνο πριν καν ξεκινήσει. Έχοντας περάσει μερικές μέρες σε αυτή τη φανταστική χώρα και αποκτώντας την ευκαιρία να μιλήσω με λίγους ανθρώπους εκεί, νομίζω πως πλέον έχω την απάντησή μου. Η αλήθεια είναι ότι οι Σύριοι θέλουν τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα τους. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Πρώτον, ο τουρισμός αποτελεί απόδειξη πως η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά σε κανονικούς ρυθμούς μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών. Πως ο άλλοτε ανεπτυγμένος τουριστικός τομέας της χώρας αρχίζει να πατάει ξανά στα πόδια του. Οι Σύριοι είναι πολύ περήφανοι άνθρωποι. Νιώθουν πολύ χαρούμενοι που κάποιος τους εμπιστεύεται επισκεπτόμενος τη χώρα τους, ειδικά μετά τα όσα έχουν συμβεί. Οι ντόπιοι είναι παραπάνω από πρόθυμοι να ανταποδώσουν αυτήν την εμπιστοσύνη πίσω σε εσάς. Θα σας πουν ιστορίες από το παρελθόν τους, χαρούμενες ή λυπημένες, αλλά πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Υπήρχαν πολλές στιγμές κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου που ένιωθα πώς λάμβανα αγάπη από παντού. Δεν έχω βρει κανέναν άλλο τρόπο να περιγράψω αυτό το συναίσθημα, μόνο αγάπη. Δεύτερον και σημαντικότερο, η Συρία έχει πληγεί σκληρά από τις συνέπειες του πολέμου. Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν επιβαρύνει σοβαρά τους Σύριους, οι οποίοι βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται κάθε μέρα. Η χώρα δεν μπορεί να εξάγει τα αγαθά της και να φέρει ξένα μετρητά στη χώρα, γεγονός που οδηγεί σε μια ανακυκλωμένη οικονομία με τεράστιο πληθωρισμό. Για τους Σύριους, τα χρήματα που φέρνουν οι ξένοι τουρίστες μπορεί να είναι σωτήρια, καθώς μπορεί να είναι η μόνη πηγή εισοδήματος για τις επιχειρήσεις τους. Προφανώς, το τι θεωρείται σωστό και λάθος είναι πάντα υποκειμενικό. Μετά την εμπειρία μου στη Συρία πάντως, δεν έχω πλέον ενδοιασμούς σχετικά με το αν ήταν ηθικό ή όχι αυτό το ταξίδι. Έβλεπα μόνο ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να κάνουν τις ιστορίες τους να ακουστούν. Ανεξάρτητα από την προσωπική μου άποψη για τον πόλεμο και την κατάσταση γύρω από αυτόν, πιστεύω ότι τα οφέλη του τουρισμού για τους ανθρώπους είναι πολύ περισσότερα από τα ηθικά «γκρίζα» σημεία του ταξιδιού αυτού. Το μποϊκοτάρισμα του τουρισμού για «ηθικούς λόγους» μπορεί να βλάψει τους ντόπιους περισσότερο από αυτούς για τους οποίους προοριζόταν. Ακούγεται και αυτό λίγο ανήθικο, έτσι δεν είναι;

Πώς να ταξιδέψετε στην Συρία το 2023
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το ταξίδι στη Συρία είναι ότι, από το 2018 και έπειτα, πρέπει να οργανώσετε το ταξίδι σας με ένα τοπικό τουριστικό πρακτορείο. Εμείς επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι μας με το Golden Team Syria. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόπιστα ταξιδιωτικά γραφεία στη χώρα. Είχαν φροντίσει τα πάντα για εμάς πριν καν φτάσουμε εκεί. Ήταν εξαιρετικοί επαγγελματίες και προσπάθησαν να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα που ενδεχομένως να είχαμε. Ένας Tour Guide και ένας οδηγός είχαν ανατεθεί αποκλειστικά για το ταξίδι μας, αλλά από ένα σημείο και μετά έγιναν πολύτιμοι φίλοι μας. Σίγουρα θα επέλεγα ξανά το Golden Team και την επόμενη φορά που θα ταξίδευα στη Συρία και θα τους συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τα μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε και τις ημέρες που έχετε διαθέσιμες και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα για εσάς.

Χρειάζομαι Visa για να ταξιδέψω στην Συρία;
Οι περισσότερες εθνικότητες χρειάζονται Visa για να ταξιδέψουν στη Συρία. Το ταξιδιωτικό γραφείο της επιλογής σας θα αναλάβει και πάλι όλη τη διαδικασία για εσάς. Το κόστος της Visa ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα προέλευσής σας. Το κόστος της ελληνικής Visa ήταν 60 ευρώ, το οποίο πληρώσαμε κατά την άφιξη στα σύνορα. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και δεν θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος προτού λάβετε την σφραγίδα στο διαβατήριό σας.

Τι άλλο χρειάζομαι προτού ταξιδέψω στην Συρία;
Προτού επισκεφθείτε τη Συρία θα πρέπει επίσης να λάβετε το security clearance. Αυτό πρακτικά είναι ένα έγγραφο που πιστοποιεί ότι είστε τουρίστας και θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη στα checkpoints κ.λπ. Είναι υποχρεωτικό να έχετε το συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά το ταξιδιωτικό γραφείο θα το φροντίσει και αυτό για εσάς. Το κόστος του περιλαμβάνεται τις περισσότερες φορές στο πακέτο που σας προσφέρεται. Θα χρειαστεί απλώς ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας και πληροφορίες για το επάγγελμά σας. Αυτό το έγγραφο θα κάνει επίσης πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία έκδοσης Visa. Θα παραλάβετε όλα τα έγγραφα σας κατά την άφιξη σας στα σύνορα. Το security clearance θα κρατείται από τους οδηγούς σας καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού σας. Θα το δείχνουν αυτοί στις αρχές όταν απαιτείται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μπορώ να ταξιδέψω μόνος στην Συρία;
Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο είναι αντικρουόμενες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Μολονότι, κατά γενικό κανόνα, το ταξίδι στη Συρία με ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο είναι υποχρεωτικό, υπάρχουν άνθρωποι στο διαδίκτυο που λένε ότι μπορείτε να λάβετε Visa για να ταξιδέψετε μόνοι σας από την πρεσβεία που καλύπτει τη χώρα σας. Πράγματι, υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι που κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Συρία ανεξάρτητα. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να αποκτήσετε Visa. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, επικοινωνήστε με την πρεσβεία της Συρίας που εξυπηρετεί την χώρα σας. Με κάποια επιφύλαξη, τα ελληνικά διαβατήρια εξυπηρετούνται από τη Συριακή πρεσβεία στη Σόφια (Βουλγαρία). Από την εμπειρία μου, το ταξίδι στη Συρία χωρίς ταξιδιωτικό πρακτορείο θα είναι αρκετά πιο δύσκολο, λόγω της έλλειψης γνώσης Αγγλικών στα σημεία ελέγχου, αλλά και του όγκου των εγγράφων που πρέπει να προετοιμάσετε και να έχετε μαζί σας. Ένα πρακτορείο θα κάνει αυτή τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη για εσάς.

Πώς να μπείτε στη χώρα
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμη επαναφέρει τις απευθείας εμπορικές πτήσεις προς τη Δαμασκό. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι την ίδια μέρα που ταξιδεύαμε, υπήρχε όντως απευθείας πτήση από την Αθήνα. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση πριν επιβιβαστούμε στη δική μας πτήση για τη Βηρυτό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ταξιδέψετε στη Συρία είναι μέσω της Βηρυτού. Μόλις η πτήση σας φτάσει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, θα σας υποδεχτεί ένας οδηγός (που θα έχει σταλεί από το πρακτορείο σας) ο οποίος θα σας μεταφέρει στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας. Το ταξίδι μέχρι τα σύνορα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, αλλά μπορεί και περισσότερο ανάλογα με την κίνηση. Στη συνέχεια, θα περάσετε από το τελωνείο. Αυτή η διαδικασία είναι εύκολη και απλή. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, ο οδηγός σας θα μιλήσει και θα φροντίσει για τη διαδικασία για εσάς. Μόλις πληρώσετε το κόστος της Visa από τη συριακή πλευρά και το διαβατήριό σας σφραγιστεί, ένας άλλος οδηγός θα σας περιμένει για να σας μεταφέρει στη Δαμασκό. Θα χρειαστείτε περίπου 45 λεπτά για να φτάσετε στην πρωτεύουσα της Συρίας. Και πάλι, όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, ανάλογα με το πόσα άτομα περιμένουν στα σύνορα και την κίνηση στο δρόμο. Λάβετε υπόψη ως γενικό κανόνα ότι το ταξίδι από τη Βηρυτό μπορεί να διαρκέσει από 2,5 έως 4 ώρες.

Ποιο είναι το νόμισμα;
Το νόμισμα που χρησιμοποιείται στη Συρία ονομάζεται συριακή λίρα (SYP). Έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και εισήχθη για πρώτη φορά ως εθνικό νόμισμα. Όλες οι συναλλαγές εντός της χώρας πρέπει να γίνονται στο τοπικό νόμισμα. Γενικά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δολάρια ή ευρώ όταν ταξιδεύετε στη Συρία, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Η συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα, ακόμη και σε λίγες μέρες. Όταν ταξιδέψαμε τον Αύγουστο του 2023, η τιμή ήταν 1 USD = 15.000 λίρες Συρίας.

150 δολάρια σε συριακές λίρες δείχνουν κάπως έτσι

Είναι ακριβή χώρα;
Η Συρία είναι πραγματικά μια πολύ φθηνή χώρα. Είναι σίγουρα η φθηνότερη χώρα που έχω επισκεφθεί έως τώρα. Ένα πλήρες τοπικό γεύμα για 3-4 άτομα σε ένα καλό εστιατόριο θα σας κοστίσει περίπου 15-20 ευρώ συνολικά. Ένα σάντουιτς θα κοστίζει περίπου 1-2 ευρώ και ένα αναψυκτικό λιγότερο από ένα ευρώ. Μικρά souvenir όπως μπρελόκ κ.λπ., κοστίζουν περίπου 0,5 ευρώ ανά τεμάχιο. Όπως μπορείτε να δείτε, το να ταξιδέψετε στη Συρία οικονομικά μπορεί να είναι πολύ εύκολο. Ωστόσο, υπάρχουν πιο ακριβές και high-end επιλογές αν σας αρέσει η πολυτέλεια.

Είναι καλό το συριακό φαγητό;
Είμαι απολύτως ειλικρινής όταν λέω ότι το συριακό φαγητό είναι το καλύτερο που έχω φάει ποτέ σε ταξίδι. Η συριακή κουζίνα είναι παρόμοια με τη λιβανέζικη. Είναι ένα γευστικό μείγμα με επιρροές από τη Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο, που αντικατοπτρίζει την πλούσια ιστορία της χώρας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά πιάτα που επιβάλλεται να δοκιμάσετε! Τα πιο δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν shawarma, falafel και kibbeh, ενώ το Hummus και το tabbouleh είναι τα πιο συνηθισμένα ορεκτικά. Τα συριακά γεύματα είναι ακόμα καλύτερα όταν συνδυάζονται με αραβικό καφέ ή τσάι. Η κουζίνα περιλαμβάνει φρέσκα υλικά όπως ελαιόλαδο, βότανα και μπαχαρικά, που συχνά συνδυάζονται με πλιγούρι, ρύζι και ψητά κρέατα όπως αρνί και κοτόπουλο. Από το street food μέχρι το πιο ακριβό πιάτο, όλα ήταν πάντα φρέσκα και εξαιρετικά νόστιμα. Το φαγητό είναι σίγουρα είναι ένα από τα πράγματα που μου λείπουν περισσότερο όταν αναπολώ αυτό το ταξίδι.

Τι γίνεται με το νερό;
Ήμουν πολύ έκπληκτος (και πιστεύω ότι θα είστε και εσείς) όταν ανακάλυψα ότι το νερό της βρύσης στη Συρία είναι πόσιμο. Το νερό προέρχεται από φυσικές πηγές και είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση. Μάλιστα, κάποιος εκεί μας είπε ότι στην Συρία είναι παράνομο να εμφιαλώνεται νερό και να πωλείται ανεξάρτητα. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι απολύτως αλήθεια, αλλά είναι αυτό που μας είπαν οι ντόπιοι.

Το μεσαιωνικό κάστρο Krak des chevaliers

Χρήσιμες συμβουλές πριν ταξιδέψετε στην Συρία
Προτού ολοκληρώσω το συγκεκριμένο άρθρο, θα ήθελα να δώσω μερικές συμβουλές που ενδεχομένως θα σας διευκολύνουν να οργανώσετε το ταξίδι σας. Μερικά από αυτά θα ήθελα να τα γνώριζα και εγώ από πριν, οπότε ελπίζω να βοηθήσουν και εσάς.

1. Κάντε την έρευνά σας
Θα σας συμβούλευα να κάνετε μια εκτενή έρευνα για τα μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε. Μάθετε για την ιστορία τους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μη διστάσετε να διαβάσετε για τις επιπτώσεις του πολέμου πάνω τους. Έτσι, θα εκτιμήσετε πολύ περισσότερο το πόσο τυχεροί είστε που μπορείτε να βρεθείτε εκεί. Αφιερώστε χρόνο να βρείτε το κατάλληλο ταξιδιωτικό γραφείο (Το Golden Team εξακολουθεί να είναι η πρότασή μου), διαβάστε κριτικές και μην φοβάστε να ρωτήσετε ανθρώπους που έχουν κάνει το ταξίδι προτού επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Η σωστή επιλογή γραφείου θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετοι και σίγουροι για το ταξίδι σας.

2. Να ακούτε πάντα τους Guides σας
Οι Guides στη Συρία είναι όλοι πιστοποιημένοι, κατάλληλα εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν καλύτερα όταν πρόκειται για την ασφάλειά σας. Θα πρέπει πάντα να τους σέβεστε και να δέχεστε όταν σας λένε ότι κάτι δεν είναι εφικτό. Μην τους αμφισβητείτε και να θυμάστε πάντα ότι κάνουν τη δουλειά τους. Θέλουν απλώς να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ταξίδι σας.

3. Αποκτήστε ταξιδιωτική ασφάλιση
Αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο σε οποιοδήποτε ταξίδι γενικά. Οι περισσότερες εταιρείες ταξιδιωτικής ασφάλισης, για ευνόητους λόγους, δεν καλύπτουν ταξίδια στη Συρία. Χρησιμοποιήσαμε την IATI insurance για το ταξίδι μας. Δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες τους, αλλά οι κριτικές ήταν καλές και οι τιμές τους προσιτές. Ένα άλλο χρήσιμο πράγμα θα ήταν να έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών και τα απαραίτητα φάρμακα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορέσετε να βρείτε την αγωγή που χρειάζεστε στη Συρία.

4. Πάρτε αρκετά μετρητά μαζί σας
Λόγω των διεθνών κυρώσεων, το τραπεζικό σύστημα της Συρίας δεν είναι συνδεδεμένο με αυτό του υπόλοιπου κόσμου. Η Συρία είναι μια κοινωνία που βασίζεται σε μετρητά. Λάβετε υπόψη σας, όπως ανέφερα παραπάνω, ότι το μόνο αποδεκτό νόμισμα είναι η λίρα Συρίας. Το αμερικανικό δολάριο έχει γενικά πολύ, πολύ καλύτερη ισοτιμία από το ευρώ. Οπότε, αν είστε από την Ευρώπη, ανταλλάξτε τα χρήματά σας σε δολάρια προτού φτάσετε στον Λίβανο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο στην Ελλάδα. Θα βρείτε εύκολα ανταλλακτήρια για να ανταλλάξετε τα δολάριά σας σε λίρες Συρίας. Ο οδηγός μας, μας είπε ότι θα βρίσκαμε καλύτερη τιμή στον Λίβανο, αλλά πάντα να συμβουλεύεστε το πρακτορείο σας. Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να λάβετε χρήματα από το εξωτερικό, έχετε πάντα περισσότερα μετρητά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν χρειάζεται να τα ανταλλάξετε όλα σε λίρες Συρίας αμέσως, οπότε κρατήστε μερικά επιπλέον δολάρια μαζί σας.

5. Να έχετε πάντα επίγνωση του πού βρίσκεστε
Ταξιδεύετε στη Συρία, μια χώρα που προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από πολλά χρόνια πολέμου. Οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι της χώρας δεν επιτρέπουν να υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτρικό ρεύμα όλη την ημέρα. Το ξενοδοχείο σας πιθανότατα θα έχει μια γεννήτρια για όταν συμβαίνουν διακοπές ρεύματος (πολλές φορές την ημέρα), αλλά μόνο οι βασικές συσκευές θα συνδέονται σε αυτήν. Σκεφτείτε, δεν μπορούσαμε να πάρουμε κάρτα SIM επειδή έγινε διακοπή και το σύστημα αδυνατούσε να επεξεργαστεί την παραγγελία μας. Αυτά μπορεί να συμβούν σε τέτοια μέρη, γι' αυτό να είστε προετοιμασμένοι. Προσπαθήστε είστε υπομονετικοί και να μην θυμώνετε όταν παρουσιαστούν τέτοιες δυσκολίες.

6. Αποκτήστε μια κάρτα SIM
Το internet στη Συρία είναι πολύ αργό και δεν είναι πάντα εγγυημένο ότι θα λειτουργεί όταν συμβαίνουν διακοπές ρεύματος. Γι' αυτό μια κάρτα SIM με δεδομένα μπορεί να είναι σωτήρια. Δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε μια, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά σίγουρα θα σας συνιστούσα να προσπαθήσετε να πάρετε. Ρωτήστε τον Guide σας για τον καλύτερο διαθέσιμο πάροχο. Το κόστος δεν θα είναι πρόβλημα, καθώς το internet στη Συρία είναι πολύ προσιτό.

7. Να έχετε μαζί σας ένα Power Bank
Όπως είπα και πριν, οι γεννήτριες δίνουν ρεύμα μόνο στις απαραίτητες συσκευές κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος. Αυτό δεν περιλαμβάνει πάντα τις πρίζες. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να έχετε ένα power bank όταν ταξιδεύετε στη Συρία. Το power bank μου είχε χωρητικότητα 20.000 maH, που αποδείχθηκε υπεραρκετή για ένα ταξίδι 6 ημερών στη χώρα. Πραγματικά, δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτό.

8. Συζητήστε με τους ντόπιους, αλλά σεβαστείτε τα όριά τους
Οι Σύριοι είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και είναι πρόθυμοι να σας καλωσορίσουν και να σας πουν τις ιστορίες τους. Υπήρχαν πάρα πολλοί ντόπιοι που μας πλησίαζαν για να μιλήσουμε. Ήθελαν πάρα πολύ να μας μεταφέρουν τις ιστορίες τους. Πολλές από αυτές ήταν τραγικές, τρομακτικές και πολύ συναισθηματικές. Πρέπει πάντα να αξιολογείτε τι είναι διατεθειμένος να μοιραστεί κάποιος μαζί σας, καθώς μπορεί να έχει τραυματικό παρελθόν. Μην τους πιέζετε και να είστε πάντα σεβαστικοί. Ρωτήστε μόνο αυτά που πιστεύετε ότι είναι κατάλληλα και σας εγγυώμαι ότι θα γνωρίσετε πολλούς καταπληκτικούς ανθρώπους.

9. Μην τραβάτε φωτογραφίες από checkpoints
Αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να έχετε υπόψιν σας πριν ταξιδέψετε στη Συρία. Γενικά, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες από τα πάντα εκτός από στρατιωτικά κτίρια και checkpoints. Θα πρέπει πάντα να σέβεστε αυτόν τον κανόνα. Δεν θέλετε να μπείτε σε περιττά προβλήματα. Φυσικά, μπορείτε να ρωτήσετε τον Guide σας εάν δεν είστε σίγουροι για ένα μέρος.

10. Ξοδέψτε χρήματα, αλήθεια
Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ακούστε με. Η συριακή οικονομία είναι μια οικονομία ανακύκλωσης λόγω των κυρώσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα ξένα μετρητά χρειάζονται πολύ. Οι Σύριοι είναι πολύ περήφανοι άνθρωποι. Είναι πολύ πιθανό να μην δεχτούν χρήματα από εσάς επειδή δεν θέλουν να νιώθουν ότι τους λυπούνται. Αν δεν αγοράσετε κάτι από την επιχείρηση τους, πιθανότατα δεν θα δεχθούν χρήματα. Γι' αυτό θα σας συμβούλευα να αγοράζετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από πολλά διαφορετικά καταστήματα, εστιατόρια ή πάγκους street food. Η Συρία είναι πολύ φθηνή και υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα για να φέρετε πίσω από το ταξίδι σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τους Σύριους, ξοδεύοντας χρήματα σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.

11. Να δίνετε φιλοδώρημα
Όπως κάθε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής, η κουλτούρα των φιλοδωρημάτων στη Συρία είναι βαθιά ριζωμένη. Πρέπει πάντα να δίνετε φιλοδώρημα όταν βρίσκεστε σε καφετέριες ή εστιατόρια. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο και θα εκτιμάται πάντα. Και πάλι, θα βοηθάτε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

12. Μην διαπραγματεύεστε
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι Σύριοι δεν υπερφουσκώνουν τις τιμές τους στους ξένους. Γι' αυτό δεν θα χρειαστεί να παζαρέψετε όταν ταξιδεύετε στη Συρία. Οι τιμές θα είναι, τις περισσότερες φορές, ειλικρινείς και προσιτές. Τέλειο, έτσι δεν είναι;

13. Μην φοβάστε, απολαύστε το ταξίδι σας
Πιθανότατα κάνατε ένα μεγάλο άλμα όταν αποφασίσατε να σχεδιάσετε το ταξίδι σας στη Συρία. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε το αίσθημα φόβου που μπορεί να σας διακατέχει πριν ξεκινήσετε. Η χώρα είναι όμορφη, οι άνθρωποι καταπληκτικοί και το φαγητό μοναδικό. Θα περάσετε φανταστικά, αλλά πρέπει να έχετε πάντα ανοιχτό μυαλό. Είναι ένα ταξίδι ζωής, οπότε φροντίστε να το απολαύσετε. Θα επιστρέψετε έχοντας εκπληκτικές ιστορίες να πείτε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Κάποιες τελευταίες σκέψεις
Ένα ταξίδι στη Συρία του σήμερα μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Μολονότι οι πληγές του πολέμου είναι ακόμα ορατές, η χώρα προσπαθεί να ανοικοδομηθεί και να αφήσει πίσω της το παρελθόν. Αυτή είναι η αίσθηση που μου άφησαν 6 ημέρες σε αυτή την υπέροχη χώρα. Ο τουρισμός μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ντόπιων. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν να δουν τη ζωή τους να επιστρέφει στο φυσιολογικό. Πρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη και να έχουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Το να τους επισκεφτείτε, να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις τους και να τους αφήσετε να μοιραστούν τις ιστορίες τους μαζί σας μπορεί να είναι ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.