Αυτά τα ξέρατε για την Ελλάδα;

ellada-thalassa-nisia-santorini
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Πόσα νησιά έχει, πόσοι τουρίστες την επισκέπτονται και τι έχει σε πληθώρα που δεν φανταζόσασταν;

Η Ελλάδα έχει χιλιάδες νησιά
Εκτιμάται ότι η χώρα μας έχει περίπου 6 χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, αλλά μόνο τα 227 από αυτά κατοικούνται.

Έχει 18 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO
Ανάμεσά τους συναντάμε φυσικά την Ακρόπολη των Αθηνών, τον Ναό του Απόλλωνα, τα Μετέωρα, την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, οι Δελφοί, το Άγιο Όρος, τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμη.

Το 80% της χώρας είναι ορεινός όγκος
Μπορεί η Ελλάδα να είναι παγκοσμίως γνωστή για τις παραλίες και τα νησιά της, αλλά στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας είναι ορεινός όγκος. Για την ακρίβεια, είναι μια από τις πιο ορεινές χώρες της Ευρώπης.

Κανένα σημείο της δεν απέχει πάνω από 137 χιλιόμετρα από τη θάλασσα
Μπορεί το 80% της Ελλάδας να είναι βουνά, αλλά η πανέμορφη μεσογειακή ακτογραμμή της φτάνει τα 16 χιλιάδες χιλιόμετρα και είναι η 10η μεγαλύτερη στον κόσμο. Με τόση θάλασσα γύρω της, λοιπόν, κανένα μέρος της δεν απέχει περισσότερα από 137 χιλιόμετρα από μια ακτή.

Έχει πλούσια άγρια ζωή
Με τόσες ορεινές, αλλά και θαλάσσιες επιφάνειες, δεν αποτελεί έκπληξη που φιλοξενεί μερικά από τα πιο ξεχωριστά άγρια ζώα. Κάποια βρίσκονται μόνο σε συγκεκριμένα νησιά, όπως η μεσογειακή φώκια, οι χελώνες Caretta Caretta, το κρι-κρι κ.ο.κ., ενώ υπάρχουν 240 είδη πτηνών στη χώρα.

Την επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι τουρίστες από τον πληθυσμό της
Η Ελλάδα προσέλκυσε 31,1 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, 33 εκατομμύρια το 2018, 30,1 εκατομμύρια το 2017 και πάνω από 24 εκατομμύρια το 2015, αποτελώντας μία από τις πιο επισκέψιμες χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο και συμβάλλοντας σχεδόν κατά 25% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια από τις λίγες χώρες με αριθμό τουριστών που ξεπερνά τον πληθυσμό της, μαζί με τη Μάλτα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο. 

Είναι τρίτη στην παραγωγή ελιάς
Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 120 εκατομμύρια ελιές και παράγει 2.2 εκατομμύρια τόνους ελιάς κάθε χρόνο. Αυτό την κατατάσσει στην 3η θέση παραγωγής ελιάς, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Κάτι, όμως, που παραμένει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένες από τις ελιές της, παρ’ όλο που φυτεύτηκαν τον 130 αιώνα, συνεχίζουν να δίνουν καρπούς.

Η Αθήνα έχει τα περισσότερα θέατρα από οποιαδήποτε άλλη πόλη
Με 148 θεατρικές σκηνές, η Αθήνα «νικάει» ακόμη και το West End του Λονδίνου και το Broadway της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν περισσότεροι από 4 χιλιάδες παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί
Ο χορός δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη χώρα, με τοπικούς, παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της, τόσους ώστε να φτάνουν τις 4 χιλιάδες.

Είναι ένα από τα πιο ηλιόλουστα μέρη του πλανήτη
Με περισσότερες από 250 μέρες ηλιοφάνειας –αντίστοιχα 3 χιλιάδες ώρες με ήλιο- η Ελλάδα βρίσκεται επάξια ανάμεσα στις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη. Κάποια νησιά, μάλιστα, μετρούν 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, που σημαίνει ότι σίγουρα το αντιηλιακό είναι απαραίτητο.

Τα ελληνικά είναι μια από τις αρχαιότερες γλώσσες που χρησιμοποιούνται σήμερα
Με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, θεωρείται ότι τα ελληνικά χρησιμοποιούνται συνεχόμενα εδώ και περισσότερα από 5 χιλιάδες χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε, και διαπιστώνουμε μεγάλη επιρροή στα αγγλικά και άλλες λατινογενείς γλώσσες.