Το μουσείο του Λούβρου «πολιτικοποιείται» και τα βάζει με τη Λεπέν

mouseio-tou-loubrou JULIEN DE ROSA
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Το 2022 είναι μια μεταβατική χρονιά για τη Γαλλία, καθώς τον Απρίλιο πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Εμανουέλ Μακρόν- χωρίς να έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την υποψηφιότητά του- θα κληθεί να υπερασπιστεί τη θέση του.

Η προεκλογική κούρσα εξελίσσεται σκληρή, με «δυνατά» ονόματα να έχουν μπει στη μάχη, ενώ παραμένει πάντα η ανησυχία για τους ακροδεξιούς υποψήφιους και το ενδεχόμενο συσπείρωσης της εκλογικής τους βάσης. Για την ώρα, ωστόσο, ο Μακρόν προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις. 

Καθώς όμως πλησιάζει ο καιρός, στη χώρα «ανάβουν» τα εκλογικά αίματα. Μάλιστα ως και το μουσείο του Λούβρου κατέληξε να μπλεχτεί στην προεκλογική διαμάχη. Το μουσείο διαμαρτυρήθηκε το Σάββατο για βίντεο που γυρίστηκε χωρίς την άδεια του στις εγκαταστάσεις του από την εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν.

Το βίντεο που γυρίστηκε για την προεκλογική της εκστρατεία έχει τον τίτλο «Η Διακήρυξη του Λούβρου», προβλήθηκε το Σάββατο και πλέον είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του κόμματός της. Δείχνει τη Λεπέν μπροστά από το μουσείο να περπατά γύρω από τη γυάλινη πυραμίδα του, στοιχείο που αποτελεί αναφορά στη νικητήρια ομιλία του Μακρόν το 2017 η οποία είχε λάβει χώρα εκεί. 

AFP / -

Το βίντεο γυρίστηκε στις 11 Ιανουαρίου «χωρίς καμία εξουσιοδότηση, κατά παράβαση των κανόνων δικαίου που ισχύουν για τον δημόσιο τομέα και την πνευματική ιδιοκτησία», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου στο Bloomberg, με τους εκπροσώπους της Λεπέν να υποστηρίζουν από την άλλη ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του Λούβρου, δεν απαιτείται εξουσιοδότηση όταν ένα βίντεο δεν γυρίζεται για εμπορικούς σκοπούς.

Η Λεπέν και τα μέλη της ομάδας της ενημερώθηκαν από τους διευθυντές του μουσείου ενώ βρίσκονταν στο Λούβρο ότι τα γυρίσματα απαιτούσαν προηγούμενη συμφωνία, αναφέρει η δήλωση του μουσείου, με το Λούβρο να δηλώνει ότι αξιολογεί τη «συνέχεια που θα μπορούσε να δοθεί σχετικά με τις συνθήκες γυρισμάτων και διανομής αυτού του βίντεο».

Στα πλάνα η Λεπέν αναφέρεται στο Λούβρο ως ένα «αρχιτεκτονικό κόσμημα» που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς Γάλλων βασιλιάδων όπως ο Ερρίκος Δ΄, ένα «μυθικό μέρος» που αποτελεί παράδειγμα «συνέχειας» για τη χώρα. Στη συνέχεια, αρχίζει να κατακρίνει τον «παράλογο χειρισμό των αδιάκοπων κρίσεων» από τον Μακρόν και δεσμεύτηκε να κυβερνήσει με σταθερό χέρι εάν εκλεγεί και να κλείσει την «παρένθεση ενός μακρονισμού που ήταν τοξικός για τη χώρα και ξεκίνησε από εδώ».