Ποιες ταξιδιωτικές τάσεις αναμένουμε φέτος

taksidi-fusi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Το ταξίδι πέρασε δύσκολα τα τελευταία δυο χρόνια. Μέσα στο 2022, ωστόσο, τουλάχιστον οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρόκειται να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε περισσότερα μέρη και τα ταξίδια να κερδίσουν και πάλι τον φόβο. Κάποια πράγματα, όμως, ενδεχομένως να είναι λίγο διαφορετικά, με τις τάσεις να διαμορφώνουν φέτος το ταξίδι αλλιώς. Τι θα ισχύσει, λοιπόν;

Αποδράσεις προσωπικής εξέλιξης
Μετά τα σκοτεινά δυο χρόνια που διανύσαμε παγκοσμίως, πολλοί θα αρπάξουν την ευκαιρία να επενδύσουν στην αυτοβελτίωση. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αφήνουν τις δουλειές τους, αναζητούν νέα μονοπάτια καριέρας και σε πολλές περιπτώσεις κινούνται επιχειρηματικά, κάτι που αποτελεί τάση της εποχής. Με αυτά υπ’ όψιν, οι αποδράσεις προσωπικής εξέλιξης και αυτοβελτίωσης πρόκειται να κυριαρχήσουν με διάφορες μορφές. Σεμινάρια, yoga retreats, ταξίδια χαλάρωσης, όλα θα είναι στο επίκεντρο.

Extreme ταξίδια
Μετά τα lockdown και τους περιορισμούς, οι φυσικές προκλήσεις σίγουρα θα είναι στην κορυφή της ατζέντας για πολύ κόσμο που βαρέθηκε κλεισμένος στους 4 τοίχους. Οι ταξιδιωτικές εταιρίες, λοιπόν, το γνωρίζουν αυτό και λανσάρουν διάφορα περιπετειώδη ταξίδια, από τρέκινγκ στο Αφγανιστάν μέχρι ραπέλ στη Βενεζουέλα, καταδύσεις και πολλά ακόμη, για όσους «βράζει» το αίμα τους.  

All-inclusive πολυτέλεια
Το διάστημα αυτό το ταξίδι κοστίζει κάτι παραπάνω και περιπλέκεται αρκετά λόγω των covid test και της γραφειοκρατίας. Γι’ αυτό και πολλοί θα προτιμήσουν να κλείσουν σε κάποιο all-inclusive resort, προκειμένου να ανακουφιστούν από το έξτρα στρες του προγραμματισμού διαφόρων παραμέτρων ενός ταξιδιού.

Διακοπές με δουλειά
Τώρα που η τηλεργασία έχει πλέον καθιερωθεί σε πολλές εταιρίες, πολλά από τα ταξίδια που θα κάνουμε θα είναι κάτι σαν… workation, δηλαδή μια μίξη διακοπών και εργασίας. Ναι μεν, μπορούμε να ταξιδέψουμε, αλλά αφού μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, οι διακοπές θα είναι πολλές φορές συνδυαστικές με τη δουλειά και το πρόγραμμα ανάλογο. Αυτό, ωστόσο, θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να εξερευνήσουν περισσότερα μέρη σε σχέση με παλιότερα, αφού θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για απόδραση,

Ταξίδια με το τρένο
Influencer του εξωτερικού θεωρούν ότι τα ταξίδια με τρένο πρόκειται να αποτελέσουν μεγάλη τάση, κάτι που ξεκίνησε ήδη από το 2021. Οι άνθρωποι ψάχνουν ήδη εναλλακτικούς τρόπους ταξιδιού, τώρα που η πανδημία πάτησε ένα reset στη ζωή μας και το τρένο μοιάζει να είναι ένας από αυτούς, ειδικά γι’ αυτούς που μπορούν να συνδυάσουν δουλειά και απόδραση.

Βιώσιμα ταξίδια
Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι πιο ορατή από ποτέ, τα πιο «πράσινα» ταξίδια θα αποτελέσουν στόχο των πιο ευαισθητοποιημένων με το περιβάλλον και τον πλανήτη. Τι σημαίνει βιώσιμο ταξίδι; Επιλογή προορισμών με επίκεντρο τη Φύση, αλλά και προορισμών που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές, στήριξη της τοπικής οικονομίας και της τοπικής γαστρονομίας σε οικογενειακά εστιατόρια, εθελοντισμός και άλλες πρακτικές που επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον πλανήτη.