Ταξίδι στις 5 καλύτερες πόλεις του κόσμου

biktoria-kanadas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Οι αναγνώστες του cntraveler ταξίδεψαν και επέλεξαν τις πόλεις που κερδίζουν τις εντυπώσεις, από αξιοθέατα μέχρι τοπική τέχνη και από γαστρονομία μέχρι παραλίες.

Βικτώρια, Καναδάς
Στην κορυφή της λίστας, η Βικτώρια του Καναδά αποτελεί μια συνηθισμένη εκδρομή από το Βανκούβερ, καθώς η πρωτεύουσα της Βρετανικής Κολομβίας έχει πολλά να δώσει. Εκεί θα φτάσετε μέσω μιας από τις πιο γραφικές διαδρομές με φέρι στον κόσμο μέσω του Swartz Bay και σας περιμένει μια ευρεία γκάμα επιλογών για φαγητό, αλλά και διαμονή –αν επιθυμείτε κάτι μεγαλόπρεπο, το Fairmont Empress είναι από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές. Η Βικτώρια έχει τη φήμη της πιο βρετανικής πόλης του Καναδά, ενώ από εκεί μπορείτε να κάνετε και εξόρμηση στα αρχαία δάση του Vancouver Island που προσφέρεται για road trip.  

Σαν Σεμπασιάν, Ισπανία
Το Σαν Σεμπαστιάν είναι το παραθαλάσσιο θέρετρο που θα ικανοποιήσει στο έπακρο όσους αναζητούν παραλία, σεφ και πολλές επιλογές για φαγητό. Τα bar με pinxto είναι συνηθισμένα στη χώρα των Βάσκων, ειδικά στην Παλιά Πόλη (Parte Vieja) όπου θα τα βρείτε σε πληθώρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατευθυνθείτε προς την Playa de la Concha για να χαλαρώσετε στην παραλία ή να παρακολουθήσετε τους σέρφερ στο Gros και μην παραλείψετε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από την κορυφή του Monte Igueldo. Σημειώστε ότι το Σαν Σεμπαστιάν αποτελούσε αγαπημένο σημείο διακοπών της βασίλισσας Μαρίας-Χριστίνας στα τέλη του 1800 κι έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος της μεγαλοπρέπειάς του.

San Miguel de Allende, Μεξικό
Περίπου στις 4 ώρες βορειοδυτικά της Πόλης του Μεξικού το Σαν Μιγκέλ ντε Αλιέντε, έχει τη δική του θέση στη λίστα εδώ και 4 χρόνια. Κόμβος για τους ομογενείς καλλιτέχνες, αυτή η ορεινή πόλη είναι γνωστή για την ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική και τις πολύχρωμες προσόψεις της. Γκαλερί, pop-up καταστήματα στο Fábrica La Aurora, ένα πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που τώρα φιλοξενεί ντόπιους τεχνίτες, και πολλά ακόμη περιμένουν τους επισκέπτες του. Για διαμονή, οι αναγνώστες συστήνουν του Rosewood San Miguel de Allende με μεγαλοπρεπή δωμάτια με χειροποίητα σκαλιστά έπιπλα και θέα 360 μοιρών στον ορίζοντα από τον τελευταίο όροφο. Για δείπνο, κλείστε chef’s table στο Aperi για μια από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες στην πόλη.

Πουέρτο Βαγιάρτα, Μεξικό
Το Πουέρτο Βαγιάρτα στο Μεξικό έχει συνδέσει το όνομά του με κρουαζιερόπλοια, πολυσύχναστες παραλίες και μπαρ με νεολαία που περνά εκεί το spring break, αλλά ευτυχώς δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Η όμορφη πόλη στην ακτή του Ειρηνικού έχει την Παλιά της Πόλη με δαιδαλώδη πλακόστρωτα δρομάκια με μπουκαμβίλιες, με τους περισσότερους θησαυρούς της να περιμένουν μόλις απομακρυνθείτε από το τουριστικό μονοπάτι. Το Ocean Grill, ένα υπαίθριο, μόνο με κρατήσεις, εστιατόριο χτισμένο σε έναν βραχώδη όρμο με ψητό αστακό είναι must για τους αναγνώστες, όπως επίσης και η παραλία Yelapa Beach, προσβάσιμη μόνο με βάρκα, όπου ο κόσμος χαλαρώνει σε αιώρα ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο.

Antigua de Guatemala, Γουατεμάλα
Κρυμμένη ανάμεσα σε ερείπια των Μάγια και ηφαίστεια που καπνίζουν, η Αντίγκουα είναι ένα μέρος όπου το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Η πόλη προστατεύεται από την UNESCO και υπήρξε πρωτεύουσα της Γουατεμάλας για αρκετούς αιώνες, ενώ ακόμη και σήμερα μπορεί να νιώσει κάποιος τη σημασία της στα πλακόστρωτα δρομάκια της και στις πολύχρωμες αποικιακές προσόψεις της - για να μην αναφέρουμε την εμβληματική κίτρινη αψίδα Santa Catalina. Ακολουθήστε τους ντόπιους και τους ομογενείς της πόλης καθώς πίνουν matcha lattes και mezcal στα καφέ ή περιηγηθείτε στην τελευταία έκθεση σύγχρονης τέχνης στο La Nueva Fábrica. Φροντίστε, επίσης, να κάνετε κράτηση στη Villa Bokéh, έναν από τους νικητές της Hot List του 2022, που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης.