«Dreamland»: Ο Κωστής Γεωργίου μας μεταφέρει σε έναν τόπο ονειρικό

kostis-georgioy
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Μετά τη μεγαλειώδη αναδρομική έκθεση του Κωστή Γεωργίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης επιστρέφει στην καρδιά της Αθήνας με την έκθεσή του, η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Κολωνάκι (Σκουφά 5), στις 21 Νοεμβρίου, παρουσία του ίδιου.

Στην παρούσα έκθεση, ο Κωστής Γεωργίου μας μεταφέρει με τη γεμάτη δυναμισμό, πληθωρική έκφρασή του σε έναν ονειρικό τόπο, μια DREAMLAND, όπου αποθεώνει τα χρώματα, σε όλες τις εκφάνσεις τους. Χρώματα ορμητικά, χειμαρρώδη, αισθαντικά που ξεφεύγουν από τις διαστάσεις του έργου και πλημμυρίζουν τον χώρο και τη ζωή μας. Οι ανθρώπινες φιγούρες, τα ιδιόμορφα ζώα, οι μαγικοί καλοκαιρινοί τόποι, οι λουόμενοί του, γίνονται πρωταγωνιστές αυτής της Dreamland, στην οποία όλοι θέλουμε να βρεθούμε. Στον κόσμο που πλάθει με μαεστρία και μοναδικό τρόπο ο δημιουργός, προσδίδει σε κάθε έργο μια ανεπανάληπτη  εμπειρία επαφής και επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο Κωστής Γεωργίου, παρουσιάζει μια σειρά σύγχρονων έργων ζωγραφικής, των τελευταίων ετών, κάποια από τα οποία συνθέτουν πολύπτυχες δημιουργίες, κάθε μέρος της οποίας διατηρεί τη δική του αυτόνομη οντότητα. Επίσης μοναδικά, εντυπωσιακά έργα  γλυπτικής, στα οποία έχει προσθέσει νέα στοιχεία, γοητευτικούς, ριψοκίνδυνους, μεταλλικούς ακροβάτες, που διεκδικούν επικίνδυνες ισορροπίες.

Όπως έχει γράψει ο αείμνηστος τεχνοκριτικός, σημειολόγος Χάρης Καμπουρίδης:

«Εφ’ όλης της ύλης», εικαστικής και αισθητικής, εκτείνεται το καλλιτεχνικό έργο του Κωστή Γεωργίου. Είναι ζωγραφική, που ξεκινά από ατομική έκφραση δυναμική, με χρώμα και σχήματα που φτάνουν να έχουν μείζονες πολιτισμικούς και κοινωνικούς συμβολισμούς. Είναι όμως και πλαστικές συνθέσεις που προεκτείνουν τις δυο διαστάσεις του πίνακα στον τρισδιάστατο χώρο, και την «πλαστική χειρονομία» ως παράγωγο εμπράγματων φυσικών υποστάσεων. Είναι «εγκαταστάσεις» (installations) που διεκδικούν όλον τον διαθέσιμο χώρο, εκθεσιακό και ευρύτερο, ως αισθητικό κεκτημένο. Είναι επίσης και γλυπτική καθώς αναδεικνύουν τις φόρμες αυτές ως σύμβολα με προεκτάσεις νοητικές, ως εμβλήματα.»

Ο Κωστής Γεωργίου είναι ζωγράφος και γλύπτης με δράση διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Τα γλυπτά του, μνημειακών διαστάσεων, είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall , Yia Yuan Gardens etc), στην Αθήνα (Υπουργείο Εσωτερικών, Greek riviera, Βουλιαγμένη, Βούλα, Π. Φάληρο), στη Θεσσαλονίκη (παραλία), στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι κλπ. Έργα του επίσης βρίσκονται σε  μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και Τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις  (Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ).

Έργα του Κωστή Γεωργίου έχουν πλειστηριαστεί από τους οίκους: SOTHEBY’S - BONHAM’S - CHRISTIE’S στο Λονδίνο.

Info
Kapopoulos Fine Arts – Σκουφά
Εγκαίνια 21 Νοεμβρίου
Εγκαίνια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου 2023, 18:00 - 21:30
Διάρκεια έκθεσης:21 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2023.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο:10:30 π.μ.–5:30 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή:10:30 π.μ.–8:30 μ.μ.
Σκουφά 5, Κολωνάκι, 10673, Αθήνα,  τηλ. 210 3637 652