Τριήμερο στην Κωνσταντινούπολη: Πόση γαστρονομία, πολιτισμό και μόδα μπορεί να χωρέσει;

kadikoy-konstantinoupoli
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η ανατολίτισσα γειτόνισσα δεν ξεχωρίζει μόνο για το κεμπάπ και τους αμανέδες. Μαζί με την παράδοσή της, τις προσευχές, τα τζαμιά και τον kofte, ενδείκνυται για αποδράσεις με επίκεντρο τη μόδα και τα ψώνια, για high-end κουζίνα και για τον πλούσιο πολιτισμό της, που εκφράζεται με πιο γυαλιστερό περιτύλιγμα στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ataturk. Εμείς την επισκεφτήκαμε για 3 ημέρες, μπλέκοντας περίτεχνα το παρελθόν με το μέλλον, την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό, τη μυρωδιά της Ευρώπης με την αύρα της Ασίας.

Ο ορίζοντας με τους μιναρέδες να προεξέχουν «τρυπώντας» τον ουρανό είναι το πιο χαρακτηριστικό και όμορφο θέαμα της Κωνσταντινούπολης όταν τη χαζεύεις από μακριά. Είναι το σήμα κατατεθέν της, μαζί με τις προσευχές που ακούγονται από τα μεγάφωνα και τη μυρωδιά από τα μπαχάρια της πολίτικης κουζίνας. Αυτή η σύνδεση με παραδόσεις που αφήνουν την Ανατολή να κυριαρχεί, παραχωρώντας ωστόσο όλο και περισσότερο χώρο στη Δύση, είναι που κάνει ένα ταξίδι στην Πόλη μοναδικό, με το δικό του άρωμα και με μια «επίγευση» που διαφέρει από αυτή που έχουμε μετά τα ταξίδια σε άλλες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Σε αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων, βρεθήκαμε για 3 ημέρες, διαπιστώνοντας ότι η Κωνσταντινούπολη που είχαμε γνωρίσει πριν πάνω από μια δεκαετία, αλλάζει, προσαρμόζεται, εκσυγχρονίζεται, διατηρώντας μέχρι στιγμής τον παραδοσιακό της πυρήνα, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλοιωθεί.

Η εμπειρία ξεκινά από το αχανές και υπερσύγχρονο νέο αεροδρόμιο Atatürk που από το 2018 δίνει μια διαφορετική πρώτη αίσθηση στον τουρίστα που αποβιβάζεται στην Κωνσταντινούπολη. Μόλις καταφέραμε να περάσουμε όλους τους ελέγχους και να το διασχίσουμε σαν escape room, πράγμα που παίρνει αρκετό χρόνο, ήμασταν πλέον έτοιμοι να συναντηθούμε με μια πόλη, που ήταν καιρός να μας ξανασυστηθεί.

Μια βραδιά στο AKM
Στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στο Beyoğlu, ανατολικά της πλατείας Taksim κι αφού κάνετε τη βόλτα σας στην Istiklal με τα μαγαζιά και το vintage τραμ, το Κέντρο Πολιτισμού Atatürk είναι η απαραίτητη στάση που πρέπει να κάνετε για λίγο πολιτισμό στο ταξίδι σας. Θα το δείτε υπερσύγχρονο, αντίστοιχο του δικού μας ΚΠΙΣΝ, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Murat Tabanlıoğlu, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει από το 1969, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα πολιτισμού στον κόσμο, το οποίο όμως πέρασε πολλά με αρκετό διάστημα να μη λειτουργεί (το ’70 έπιασε φωτιά, άνοιξε ξανά το ’78, το 2008 υπογράφηκε η ανακαίνισή του και τις πόρτες του με το νέο του πρόσωπο άνοιξε ξανά το 2021). Αφού βγάλετε τις ινσταγκραμικές φωτογραφίες σας στην εντυπωσιακή σφαίρα του στο εσωτερικό του, μια σφαίρα που δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον κεραμίστα Sadi Diren από το παλιό κτίριο του AKM, με 15000 κεραμικά πλακίδια που φτιάχτηκαν από άνεργες γυναίκες, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε τη Συμφωνική Ορχήστρα που παίζει κάθε Παρασκευή με πολύ οικονομικό εισιτήριο (5 με 8 ευρώ) με διαφορετικό μαέστρο και σολίστα κάθε φορά – εμείς είχαμε την τύχη να ακούσουμε τον υπέροχο γερμανό βιολοντσελίστα Daniel Müller-Schott, υπό το κούνημα της μπαγκέτας του Alessandro Cedrone. Εκτός από την Όπερα 2040 θέσεων, το νέο κτίριο περιλαμβάνει αίθουσα θεάτρου 781 θέσεων, Πινακοθήκη 410 τετραγωνικών μέτρων, Κέντρο Παιδικής Τέχνης, Στούντιο Ηχογράφησης, δύο βιβλιοθήκες με 12.000 βιβλία και μουσείο μουσικό οργάνων.

Shopping therapy στα τούρκικα
Αν το AKM είναι κάτι σαν το ΚΠΙΣΝ, το Bebek που βρεθήκαμε την επόμενη ημέρα είναι το αντίστοιχο της Γλυφάδας και το Nişantaşı κάτι σαν το... Κολωνάκι. Για θέα θάλασσα, λοιπόν, θα πάτε στο Bebek (στα τούρκικα σημαίνει «μωρό»), λίγο πιο έξω από το κέντρο, στο Beşiktaş, όπου θα περπατήσετε στη θάλασσα περνώντας από τη μαρίνα και τους ψαράδες και θα χαζέψετε τα παραλιακά σπίτια αξίας μερικών εκατομμυρίων, προτού κάνετε window ή κανονικό shopping στα designer stores που θα βρείτε στην περιοχή. Εκεί θα δείτε και το Bebek Mosque, το Yılanlı Yalı που χτίστηκε στα 1700 και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχοντικά κλασικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης, όπως και το αρχοντικό Kavafyan, το παλιότερο παραδοσιακό σπίτι της πόλης. Το Ρουμελί Χισάρ «Κάστρο της Ρούμελης» στο στενότερο σημείο του Βοσπόρου, θα σας θυμίσει τον Λευκό Πύργο, που σήμερα φιλοξενεί παραστάσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης. Να σημειώσουμε ότι το κομμάτι του Βοσπόρου ανάμεσα στις 2 γέφυρες είναι και το πιο όμορφο.

Ο πραγματικός, όμως, παράδεισος του shopper είναι το Nişantaşı στην περιοχή Şişli, αν αναζητάτε πολυτελή brand. Στην Abdi İpekçi Caddesi, η οποία πήρε το όνομά της από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Milliyet που δολοφονήθηκε εκεί το 1979, θα βρείτε καταστήματα όπως το GIZIA, Anne Klein New York, Tod's, DKNY Jeans, Louis Vuitton, Gucci, Prada, Hugo Boss και πολλά ακόμη και το πιο ιδιαίτερο κοσμηματοπωλείο Begum Khan, με κοσμήματα εμπνευσμένα από τη φύση και από τα έντομα. Σημειώστε επίσης ότι η οδός Abdi İpekçi συγκαταλέγεται στους δρόμους με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης ακινήτων όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Nişantaşı θα βρείτε επίσης bar και nightclub, όπως και γκαλερί, όπου καλλιτέχνες από Τουρκία και όλο τον κόσμο εκθέτουν τα έργα τους.

Break on through to the other side
Η Κωνσταντινούπολη είναι το μέρος που θα σας δώσει την ευκαιρία να πατήσετε το πόδι σας και στην ασιατική ήπειρο, μέσα σε μερικά λεπτά, βλέποντας μια ομολογουμένως διαφορετική πλευρά της πόλης. Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο ανατολίτικα όσον αφορά τη θρησκεία -γι’ αυτό και δεν θα βρείτε αλκοόλ στα εστιατόρια και τις ταβέρνες- και κάπως λιγότερο «λαμπερά» σε σχέση με τη δυτική πλευρά της πόλης. Αν θέλετε, ωστόσο, να πάρετε μια γεύση από την Ανατολία, μια βόλτα στην άλλη πλευρά πρέπει να μπει στην ατζέντα σας.
Μπορείτε να πάτε οδικώς ή με καραβάκι που κάνει περίπου 30 λεπτά από το λιμάνι του Γαλατά και να αφιερώσετε χρόνο στο Kadıköy και την αγορά του, για να δοκιμάσετε και να ψωνίσετε μοβ ελιές που έχουν πάρει το χρώμα τους από μύρτιλα, τοπικά τυριά στο Ecevit Charcuterie, λουκούμια, μπακλαβάδες πασπαλισμένους με φιστίκι Αιγίνης (στο Cafer Erol Candy Shop θα βρείτε τους πιο λαχταριστούς) και όλες τις νοστιμιές της Πόλης σε μια γύρα.
Απόλυτο must, το πέρασμα από την αγορά παλιών βιβλίων και δίσκων Akmar Pasaji, όπου θα πάτε ένα ταξίδι στο παρελθόν, μέσα από κασέτες για ραδιόφωνο, παλιά βιβλία, περιοδικά και δίσκους που θα σας κάνουν να μικρύνετε μερικές δεκαετίες και να συναντήσετε τον παλιό σας εαυτό. Οι φανατικοί του shopping, θα περάσουν οπωσδήποτε από την Bagdat caddesi (το αντίστοιχο της Istiklal στην ασιατική πλευρά) για μεγάλα καταστήματα, café κ.ο.κ. μεταξύ των οποίων θα δείτε και τον Ηρακλή, τον γνωστό μυθικό ήρωα με… Adidas. Παραμένοντας στην πλευρά της Ασίας, κάντε τη βόλτα σας και στην πιο μποέμικη συνοικία Yeldeğirmeni στα βόρεια, ενώ η Moda στα νότια συμπληρώνει την τριάδα μαζί με το Bebek και το Nişantaşı, για μόδα, τέχνη και καλή ζωή.

Πού θα φάτε (σ)την Πόλη
Χουνκιάρ μπεγιεντί, κεμπάπ, σουτζουκάκια, ατζέμ πιλάφι, ντολμάδες, μπακλαβάς με φιστίκι… Είναι η στιγμή να τα δοκιμάσετε όλα από την πηγή, ανακαλύπτοντας την αυθεντική πολίτικη κουζίνα όπως της αρμόζει. Ακόμη, όμως, κι αν το αρνί και τα μπαχάρια δεν είναι το καλύτερό σας, οι επιλογές για φαγητό με αέρα Δύσης είναι πάμπολλες και μάλιστα στις περισσότερες θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μίξη των δύο. Θα σας συνιστούσαμε να ξεκινήσετε οπωσδήποτε μια μέρα με παραδοσιακό τούρκικο πρωινό στο Bebek με θέα τη θάλασσα, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα για τους Τούρκους. Στη Divan Brasserie στο Bebek θα το γευτείτε με όλη του τη μεγαλοπρέπεια και θέα θάλασσα. Δοκιμάστε menemen που είναι ο αντίστοιχος καγιανάς με αυγά, ντομάτα, πιπεριές και μπαχαρικά, τυριά, αλλαντικά, borek (μπουρέκι) με σπανάκι, τυριά, κρεμμύδια και μπαχαρικά, ελιές, αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς, μέλι με kaymak (κρέμα) και φυσικά simit (κουλούρι), το οποίο είναι το πιο δημοφιλές τους street food. Εστιατόριο Divan θα βρείτε και στο Πολιτιστικό Κέντρο AKM, όπου σας συστήνουμε να κλείσετε τραπέζι στο roof top με θέα τον Βόσπορο και τα φώτα της Πόλης, με πιο ευρωπαϊκές, μεσογειακές γεύσεις, με πολίτικο twist σε ορισμένα πιάτα, ξεκινώντας οπωσδήποτε με μια ζεστή σούπα, όπως αυτή με το σπανάκι και το κολοκύθι.
Για πιο παραδοσιακή τούρκικη κουζίνα, κάντε μια στάση στο Hünkâr στο Nişantaşı για χουνκιάρ μπεγιεντί για το οποίο φημίζεται, μαντί (ζυμαρικά με γέμιση κιμά), ιμάμ, μπάμιες, γεμιστή αγκινάρα, σαλάτα εσμέ με ντομάτα και μαϊντανό, ντολμάδες, haslama (βραστό αρνί με λαχανικά) και λαχταριστά επιδόρπια όπως σιμιγδαλένιο χαλβά, σεκερπαρέ (σιροπιαστά μπισκότα) και σιροπιαστό κυδώνι με κρέμα. Στην ασιατική πλευρά, σας προτείνουμε το Ciya στο Kadıköy, το οποίο θα το βρείτε 3 φορές στον ίδιο δρόμο (τα 2 είναι για κεμπάπ), αλλά εσείς θα καθίσετε στο Ciya Sofrasi για να απολαύσετε τούρκικη κουζίνα του διεθνούς φήμης μάγειρα Musa Dagdeviren, μέσα από πιάτα που οι ντόπιοι λένε ότι δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στην Κωνσταντινούπολη. Λαχανοντολμάδες από τη Μαύρη Θάλασσα, τούρκικο ψωμί, τζατζίκι, πόριτζ κυδώνι με αρνί, ιτσλί κεφτέ (πλιγουροκεφτέδες με γέμιση κιμά), ζεστή σαλάτα με μανιτάρια τρομπέτες, ρόδι και κάστανο είναι μερικά μόνο από τα πιάτα του, που θα απολαύσετε με ένα ποτήρι Ayran (αριάνι, ρόφημα γιαουρτιού ελαφρώς αλμυρό που θυμίζει ξινόγαλο).
Κι αν θέλετε να ζήσετε μια πιο high-end και ταυτόχρονα νομαδική γαστρονομική βραδιά, θα πάτε στο Alaf στο Kuruçeşme για fine dining σε ένα περιβάλλον νεανικό, comfort και πολύ δημοφιλές απ’ ό,τι διαπιστώσαμε, που έχει μπει και στις προτάσεις του οδηγού Michelin, φτάνοντας κοντά στο αστέρι -στην Κωνσταντινούπολη θα βρείτε συνολικά 7 εστιατόρια με αστέρια Michelin και 2 με Green Star. Εδώ θα βρείτε και αποκλειστικά χορτοφαγικό μενού σε περίπτωση που δεν καταναλώνετε κρέας, όπως και αποκλειστικά ψαροφαγικό, ενώ η κουζίνα του είναι τούρκικη με ένα εκλεπτυσμένο twist. Ανάμεσα στα πιάτα του θα βρείτε λαβράκι με σάλτσα ταραμά, σαλάτα με φασόλια από την Αττάλεια, φασολάκια με φιστίκια Αιγίνης από το Fethiye, κιμά με μυρωδικά που τον τυλίγουν σε ένα φύλλο μαρουλιού και πολλά ακόμη, που θα ταιριάξετε με τούρκικο κρασί. Εδώ η… λυπητερή θα είναι λίγο τσιμπημένη, καθώς το κόστος ανέρχεται στα 140 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί και 205 με wine pairing. Για πιο budget-friendly κατάσταση, μπορείτε να παραμείνετε στο ισόγειο, για περιποιημένα tapas. Kι αν τα tapas είναι η αδυναμία σας, κλείστε τραπέζι και στο Muutto Anatolian Tapas Bar στο λιμάνι του Γαλατά, για παρεΐστική κατάσταση με tapas με τούρκικο φινίρισμα, όπως Çiğ Köfte με Tenderloin, πληγούρι, αφρό λεμονιού, αβοκάντο και φρέσκα βότανα, Mücver (pancake με κολοκύθι), nazuktan (ορεκτικό με μελιτζάνα, δυόσμο και αμύγδαλα), πεϊνιρλί με σουτζούκι και πολλά ακόμη μικρά πιάτα. Tip: Ό,τι κι αν κάνετε, μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα σας με τούρκικο τσάι στο χαρακτηριστικό γυάλινο ποτήρι σε σχήμα τουλίπας, πάντα διάφανο για να φαίνεται η ποιότητά του. Επιβάλλεται.

Βόλτα στο νέο λιμάνι του Γαλατά
Το μέρος με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που αντιληφθήκαμε στο ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολη είναι σίγουρα το νέο λιμάνι του Γαλατά, το οποίο (συνεχίζοντας τον παραλληλισμό με περιοχές της Αθήνας) θα σας θυμίσει κάτι από Φλοίσβο. Στην καρδιά της πόλης, το λιμάνι αυτό έφερε ζωή από τα τέλη του 2021 στην περιοχή που για σχεδόν 200 χρόνια ήταν κλειστή στους επισκέπτες, εκτείνεται σε 1,2 χιλιόμετρα στην ακτή του Βοσπόρου και αποτελεί ένα μέρος να δει κανείς τη funky πλευρά του Karaköy, σε μια νέα γειτονιά με μουσεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, café και όλα τα καλά. Το Paket Postanesi (The Post Office Fashion Galleria) είναι το παλαιότερο κτίριο στην προβλήτα, με περισσότερα από 70 καταστήματα-μπουτίκ για μια ιδιαίτερη εμπειρία αγορών σε μια ακτογραμμή 180 μέτρων. Το λιμάνι έχει σύνδεση με καραβάκι και με την ασιατική πλευρά, οπότε μόλις επιστρέψετε από τη βόλτα σας εκεί, μπορείτε να καθίσετε για τσάι ή μια ζεστή σοκολάτα στο Vakko, πολυτελές τούρκικο brand, με καταστήματα τόσο με ρούχα, αξεσουάρ, νυφικά, όσο και με καφέ και γλυκά. Fun fact(s): Το λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 3 κρουαζιερόπλοια και ένα μέσο όρο 15 χιλιάδων επιβατών την ημέρα. Είναι, επίσης, ο πρώτος υπόγειος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας στον κόσμο με ένα ιδιαίτερο σύστημα που διαχωρίζει τους χώρους τελωνείου και ασφάλειας όταν δεν υπάρχει πλοίο στο λιμάνι, διατηρώντας τον παραλιακό δρόμο ανοιχτό.

Χρήσιμα budget tips

  • Σημειώστε ότι 1 ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 30 λίρες, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρτα και ευρώ στα περισσότερα μαγαζιά.
  • Προσέξτε ιδιαιτέρως το roaming, καθώς οι χρεώσεις κυμαίνονται αναλόγως τον πάροχο από 7 έως 14 ευρώ την ημέρα για κλήσεις, μηνύματα και GB.

Highlights 

  • Το κτίριο Arif Paşa στην περιοχή Şişli είναι μια πολύ όμορφη στάση που μπορείτε να κάνετε, καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα αρχοντικά που μετατράπηκαν σε διαμερίσματα. Το κτίριο έχει τέσσερις κύριες εισόδους και εκτείνεται σε επτά ορόφους και εκεί θα συναντήσετε το ατελιέ της κεραμίστριας Touline (Tulin Bozuyuk), το οποίο υπήρξε το ατελιέ της πρώτης σύγχρονης κεραμίστριας στην Τουρκία Füreya Koral, με υπέροχα κεραμικά. Παραδίπλα θα βρείτε και το Alkimia, ένα πολύ συμπαθητικό μαγαζί με αιθέρια έλαια, workshop για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, βότανα, όλα σε ένα χώρο παραμυθένιο.
  • Η Αγιά Σοφιά είναι σίγουρα στη ψηλά στη λίστα όσων επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη. To 2020 μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, ο 2ος όροφος, όμως, λειτουργεί και πάλι ως μουσείο.
  • Η βόλτα στο Arnavutköy μεταξύ Kuruçeşme και Bebek σχεδόν επιβάλλεται στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Είναι διάσημο για τα ιστορικά ξύλινα αρχοντικά με θέα θάλασσα που θα σαρώσουν το Instagram σας και κατά μήκος της ακτής θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες για φρέσκα θαλασσινά.
  • Tο Ortaköy είναι για τους πιο... ζωηρούς, καθώς φημίζεται για τις επιλογές του για διασκέδαση και θεωρείται μια από τις πιο cool και σικ γειτονιές, με ατμοσφαιρικά café, bistro και trendy μπουτίκ
  • Το Φανάρι στην περιφέρεια του Φατίχ που αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο, με τις νοσταλγικές γειτονιές, τα παιδιά που παίζουν στους δρόμους, τα παλιά παντοπωλεία, τους γείτονες που κάθονται στο πεζοδρόμιο. Από το 1601 εδρεύει εκεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
  • Το Grand Bazaar και το Spice Bazaar όπου θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο για βόλτα, όπως επίσης και λίγο χώρο στη βαλίτσα σας για ψώνια. Σε απολύτως πολίτικη ατμόσφαιρα, θα βρείτε ατελείωτη ποικιλία προϊόντων για όλα τα γούστα, όπως πολύτιμα υφάσματα, κοσμήματα, αντικείμενα αντίκες, χαλιά, λιχουδιές, μπαχαρικά και γλυκά, για να φέρετε λίγο άρωμα Κωνσταντινούπολης πίσω στην Ελλάδα και να δώσετε άλλο νόημα στη φράση «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλα».

Ευχαριστούμε το Γραφείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας στην Ελλάδα για την πρόσκληση, το Radisson Blu Istanbul Pera για τη φιλοξενία και την υπέροχη ξεναγό μας Ayşem Erginoğlu για τη fun ξενάγηση.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]