Τι μυστικά κρύβουν σημαντικά αρχαία μνημεία του κόσμου;

pumapunkutiwanakubolibia
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Τα μνημεία της αρχαιότητας γοητεύουν πάντα τη φαντασία, κυρίως όταν η προέλευσή τους είναι μυστηριώδης ή έχουν τέτοια μεγαλοπρέπεια που μαγνητίζει. Όλα έχουν τη δική τους ιστορία, αλλά κάποια από αυτά έχουν μυστικά που τα κάνουν ακόμη πιο ιδιαίτερα.

Pumapunku, Βολιβία
Το Pumapunku αποτελείται από αρχαία ερείπια και αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου αρχαιολογικού χώρου του Tiahuanaco  στη Βολιβία της Νότιας Αμερικής. Πιστεύεται ότι χτίστηκε γύρω στο 600 μ.Χ. από έναν αρχαίο πολιτισμό, πιθανότατα τον πολιτισμό Tiwanaku. Ο χώρος είναι γνωστός για την ακριβή πέτρινη αρχιτεκτονική του και τα περίπλοκα γλυπτά του, τα οποία έχουν οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να εικάζουν την πιθανότητα προηγμένης αρχαίας τεχνολογίας, ενώ κάποιοι μιλούν και για… εξωγήινη συμμετοχή.

Angkor Wat, Καμπότζη
Το Angkor Wat είναι ένα αρχαίο συγκρότημα ναών που χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. και είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο. Αρχικά χτίστηκε ως ινδουιστικός ναός αφιερωμένος στον θεό Βισνού και αργότερα μετατράπηκε σε βουδιστικό ναό. Ο ναός είναι γνωστός για τα περίτεχνα γλυπτά και τα λεπτομερή ανάγλυφα που καλύπτουν τους τοίχους του και απεικονίζουν ιστορίες από την ινδουιστική μυθολογία. Για άγνωστους λόγους, το συγκρότημα εγκαταλείφθηκε τον 15ο αιώνα και κατακλύστηκε από τη ζούγκλα για αιώνες, πριν ανακαλυφθεί ξανά τον 19ο αιώνα.

Πομπηία, Ιταλία
Η πόλη της Πομπηίας είναι μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη που βρίσκεται στη Nότια Ιταλία, η οποία θάφτηκε από στάχτη κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η πόλη διατηρήθηκε για αιώνες και παρέχει μια απαράμιλλη εικόνα της καθημερινής ζωής μιας ρωμαϊκής πόλης. Από τότε που ανακαλύφθηκε εκ νέου τον 18ο αιώνα, οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολλά από τα κρυμμένα μυστικά της, όπως τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και γλυπτά, αλλά πολλά μυστήρια παραμένουν θαμμένα.

Göbekli Tepe, Τουρκία
Το Göbekli Tepe είναι ένας αρχαίος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας. Εκεί βρίσκεται μια σειρά από μεγαλιθικές κατασκευές και πέτρινους κύκλους που χτίστηκαν πριν από περίπου 11.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Προ-κεραμικής Νεολιθικής Περιόδου. Αυτό καθιστά το Göbekli Tepe μία από τις παλαιότερες γνωστές ανθρώπινες θρησκευτικές δομές στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Τούρκο αρχαιολόγο Klaus Schmidt, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές εκεί μέχρι τον θάνατό του το 2014. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Göbekli Tepe ήταν ένας ιερός τόπος που χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές τελετές, που πιθανώς σχετίζονταν με τη λατρεία των προγόνων ή τη λατρεία των θεών του ουρανού. Το γεγονός ότι ένας τόσο πρώιμος πολιτισμός μπόρεσε να κατασκευάσει τέτοια μνημειακή αρχιτεκτονική αποτελεί σημαντική ανακάλυψη και αμφισβητεί παλαιότερες θεωρίες για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Μνημείο Yonaguni, Ιαπωνία
Το μνημείο Yonaguni είναι ένας βραχώδης σχηματισμός που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του ιαπωνικού νησιού Yonaguni. Πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από φυσικές διεργασίες, όπως η διάβρωση και η τεκτονική ανύψωση, αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί δομή που έχει φτιαχτεί από ανθρώπους, ενδεχομένως μια χαμένη πόλη ή ένας ναός. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το μνημείο είναι ανθρώπινο.

Σινικό Τείχος, Κίνα
Το Σινικό Τείχος είναι μια σειρά από οχυρώσεις που χτίστηκαν κατά μήκος των ιστορικών βόρειων συνόρων της Κίνας για την προστασία από εισβολές νομαδικών ομάδων. Χτιζόταν επί αιώνες, με τα παλαιότερα τμήματα να χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Παρά το τι πιστεύει πολύς κόσμος, το Σινικό Τείχος δεν είναι ένα ενιαίο συνεχές τείχος, αλλά μια σειρά από τείχη και οχυρώσεις που χτίστηκαν από διαφορετικές κινεζικές δυναστείες με την πάροδο του χρόνου. Χτίστηκε, επεκτάθηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Οι γραμμές Nazca, Περού
Οι Γραμμές της Nazca είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικώνστην ομώνυμη επαρχία του νοτίου Περού. Aποτελούνται από εκατοντάδες μεγάλα σχέδια που απεικονίζουν ζώα, φυτά και γεωμετρικά σχήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από τον πολιτισμό Nazca μεταξύ του 200 π.Χ. και του 600 μ.Χ. O ακριβής σκοπός των γραμμών αυτών δεν είναι γνωστός, αλλά πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν για θρησκευτικούς ή τελετουργικούς σκοπούς, ενδεχομένως ως μορφή επικοινωνίας με τους θεούς. Αυτό που κάνει τις Γραμμές Nazca συναρπαστικές είναι ότι φαίνονται καλύτερα από τον αέρα. Πιστεύεται ότι οι αρχαίοι άνθρωποι της Nazca δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τόσο ακριβή σχέδια χωρίς εναέρια παρατήρηση. Μέχρι σήμερα αποτελούν ένα αίνιγμα, καθώς δημιουργήθηκαν από έναν πολιτισμό χωρίς σύστημα γραφής και δεν είναι σαφές πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο ακριβή σχέδια χωρίς τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Πυραμίδες Αιγύπτου
Αν και οι πυραμίδες έχουν εξερευνηθεί και μελετηθεί από ερευνητές για πολλά χρόνια, αυτό το αρχαίο ταφικό συγκρότημα εξακολουθεί να κρύβει πολλά μυστικά και οι ειδικοί δεν παύουν να συζητούν για τα ακριβή έτη κατά τα οποία χτίστηκαν οι πυραμίδες, αλλά και το πώς χτίστηκαν. Οι ακριβείς μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των πυραμίδων, οι οποίες χτίστηκαν με τεράστιους ασβεστολιθικούς όγκους που ζύγιζαν έως και 80 τόνους ο καθένας, παραμένουν ένα μυστήριο. Επίσης, τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν στις πυραμίδες δεν έχουν μεταφραστεί πλήρως και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό τους ή τους φαραώ που τις έχτισαν.

Stonehenge, Αγγλία
Οι αρχαίες πέτρες του Stonehenge τοποθετήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης, αλλά η ακριβής σημασία αυτής της ευθυγράμμισης είναι άγνωστη. Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως τόπος θρησκευτικής ή τελετουργικής σημασίας, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο ή ημερολόγιο.