Γιορτάστε την Καθαρά Δευτέρα στη Νάουσα και τον χιονοδρομικό παράδεισο των 3-5 Πηγαδιών

parko-agiou-nikolaou-naousa
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η φετινή Καθαρά Δευτέρα με τους Comboride θα τα έχει όλα: και ορειβασία και εντυπωσιακό καρναβάλι Νάουσας και λουτρά Πόζαρ και Βεργίνα.

Πόσα μπορεί να χωρέσει ένα από τα πιο δραστήρια τριήμερα του χρόνου; Πολλά απ’ ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Comboride, οι οποίοι ετοιμάζονται από Παρασκευή 15/3 να αναχωρήσουν για ένα τριήμερο Combo Full of Adventures. Συγκεκριμένα, θα επισκεφτείτε:

Το Βέρμιο, το βουνό της Δυτικής Μακεδονίας κατάφυτο από οξιές, έλατα, δρυς και καστανιές. Η ηπιότητα των πλαγιών, η πυκνή βλάστηση και η κοντινή του απόσταση από τις πόλεις της Ημαθίας το έχουν αναδείξει σε σημαντικό προορισμό πεζοπορίας με πάνω από 70 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων μονοπατιών.

Το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια στην δυτική πλευρά του Βερμίου, που ξεκινά από τα 1430 και φτάνει στα 2005 μέτρα. Ένα από τα αρτιότερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, με πίστες για όλα τα γούστα, καυχιέται για την καλύτερη κόκκινη πίστα στην Ελλάδα (Αριστοτέλης), μήκους 1800 μέτρων καθώς και για την καλύτερη μαύρη (Φίλιππος), μήκους 2000 μέτρων. Ο Παράδεισος, η πίστα που είναι πραγματικός παράδεισος μέσα σε δάσος από οξιές, χαρίζει μεγάλες απολαύσεις στον μέσο σκιέρ, που αν χρειαστεί καλύπτεται εξ ολοκλήρου και με τεχνητό χιόνι. Από τα 3-5 Πηγάδια ξεκινάνε τα μονοπάτια για την ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές Χαμίτης 2062 μέτρα, Τσανακτσή 2052 μέτρα και Βουλγάρα 2005 μέτρα. Εσείς θα περπατήσετε την μαγευτική κορυφογραμμή πάνω από το χιονοδρομικό κέντρο.

Τη Νάουσα, που την περίοδο της Αποκριάς μεταμορφώνεται σε μια πόλη που ζει για το καρναβάλι, το κέφι, τα αστεία, τα πειράγματα, αλλά κυρίως τις μεταμφιέσεις, που είναι αυτές που κυριαρχούν στους δρόμους της. Το βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο «Μπούλες» ή κατ' άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που φτάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Θα ακολουθήσετε τα «μπουλούκια» μέσα στα σοκάκια της πόλης, υπό τους ήχους του ζουρνά, θα γλεντήσετε με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο φημισμένο, ναουσιώτικο κρασί.

Τη λουτρόπολη Πόζαρ, χτισμένη μέσα σ' ένα καταπράσινο δάσος αξεπέραστης ομορφιάς. Την διασχίζει ο Θερμοπόταμος που πηγάζει από το Καϊμάκτσαλαν και σχηματίζει υπέροχες βάθρες. Με το νερό να αναβλύζει σε θερμοκρασία 37οC, η χαλάρωση και η τόνωση βαράει κόκκινο.

Το κατάφυτο Φαράγγι Ράμνο Μπορ. Πηγαίνει παράλληλα με την κοίτη του ποταμού, όπου κυλάει άλλοτε ήρεμα κι άλλοτε ανήσυχα τα κρυστάλλινα νερά του μέσα στο Ρέμα Νικολάου. Στο τέλος της συναρπαστικής αυτής διαδρομής βρίσκεται ένας μαγευτικός καταρράκτης που κλέβει καρδιές. Τον λένε Κουνουπίτσα και τα νερά του πέφτουν από τα 22 μέτρα.​

Τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνετε εκστατικοί μπροστά στο μεγαλείο της μακεδονικής δυναστείας. Ανάκτορα, τάφοι, πολιτεία ολόκληρη η Βεργίνα στις Αιγές, που τόσα έχουμε διαβάσει και περισσότερα ακούσει. Ευκαιρία να θαυμάσετε τις σχετικά πρόσφατες αυτές ανακαλύψεις της έδρας μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας με το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, το «ανάκτορο του Φιλίππου Β'», τον «Παρθενώνα της Μακεδονίας».

Οι θέσεις θα είναι για λίγους, μόλις 16, ενώ ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε όποια δραστηριότητα θέλει.​ Και οι δύο διανυκτερεύσεις θα γίνουν σε παραδοσιακό ξενώνα δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Info
Comboride@Νάουσα
16-18/3
κόστος 275 ευρώ μέχρι 5/3, 295 ευρώ standard