Απόκριες στο Δήμο Θέρμης με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό

apokries-ellada
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Όσοι κατευθυνθείτε βόρεια για το τριήμερο, στον Δήμο Θέρμης σας περιμένει η παράδοση του τριημέρου μέσα από πλήθος εκδηλώσεων.

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα, μουσική και χορό, και θα πραγματοποιηθούν σε πολλές κοινότητες του δήμου Θέρμης. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Φράγμα Θέρμης, με πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα και το πέταγμα του χαρταετού. Παράλληλα την ίδια μέρα στα Βασιλικά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση με πλήθος αρμάτων, ενώ φέτος για πρώτη φορά την Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί θα γίνει παρέλαση Καρναβαλιού στον Τρίλοφο με τη συμμετοχή Συλλόγων και σχολείων. Την Καθαρά Δευτέρα επίσης τα «κούλουμα» θα γιορταστούν σε Περιστερά, Σουρωτή, Πλαγιάρι, Καρδία, Κάτω Σχολάρι και Άγιο Αντώνιο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις οποίες συνδράμουν οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι έχει ως εξής:
Φράγμα Θέρμης – Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατοντάδες επισκέπτες απ' όλη τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να κατακλύσουν τους χώρους στο Φράγμα της Θέρμης για το πέταγμα του χαρταετού το οποίο θα συνοδεύεται με άφθονα παραδοσιακά εδέσματα και μουσική. Συγκεκριμένα σαρακοστιανά εδέσματα θα περιμένουν από τις 11:00 τους επισκέπτες ενώ στις 12:00 ξεκινά ένα υπέροχο λαϊκορεμπέτικο πρόγραμμα με τους μουσικούς του δρόμου «Γιαγκίνηδες – Full band». Θα ακολουθήσει DJ Party μέχρι το κλείσιμο της ημέρας (18.00), ενώ παράλληλα θα βρίσκονται στον χώρο του Φράγματος βανάκια με Street Food για όσους θέλουν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Θα συμμετέχει και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με δράσεις για τους μικρούς μας φίλους

Βασιλικά - Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 11:00: Αναβίωση εθίμου «της καμήλας τα πέταλα» στους δρόμους των Βασιλικών με τη συνοδεία οργάνων από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Βασιλικών.

Καρναβάλι Τριλόφου  - Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 11:00: Για πρώτη φορά όλοι οι φορείς της Κοινότητας Τριλόφου ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάνουν την 1η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή όλων των σχολείων. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι και αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου - Καρναβάλι Βασιλικών: Ένας θεσμός που γιορτάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη με πολλά μασκέ πάρτι και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακό γάμο και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με δεκάδες άρματα και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Καθαράς Δευτέρας 18 Μαρτίου στις υπόλοιπες Κοινότητες του δήμου Θέρμης είναι:

ΣΟΥΡΩΤΗ: 11:00: Παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα. Συμμετέχουν η Κοινότητα Σουρωτής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η ΠΗΓΗ».

ΠΛΑΓΙΑΡΙ: 11:00: Παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στη θέση ΤΟΥΜΠΑ Πλαγιαρίου, με παραδοσιακή φασολάδα, μουσική, χορό και άφθονο κέφι και τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙ.Σ.Ο.) .

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: 11.30: Παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στην κεντρική πλατεία Αγίου Αντωνίου με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά Αγίου Αντωνίου», η Κοινότητα Αγίου Αντωνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας», ο ΜΑΣ Ατρόμητος Αγίου Αντωνίου και η Νεολαία Αγίου Αντωνίου.

ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙ: 11:00: Παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά κεράσματα στο γήπεδο Κάτω Σχολαρίου, με μουσική, χορό και πολύ κέφι και με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων.

ΚΑΡΔΙΑ 11.30: Για πρώτη φορά η Κοινότητα Καρδίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς οργανώνει τον εορτασμό των Κούλουμων της Καθαράς Δευτέρας. Παραδοσιακό γλέντι και πέταγμα χαρταετών στη θέση «Τσαΐρι» πάνω από το γήπεδο Καρδίας, με παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική από dj, χορό και πολύ κέφι. Διοργάνωση: Κοινότητα Καρδίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς

Τις εκδηλώσεις στηρίζουν διαχρονικά ο ΦΟΔΣΑ, Ο «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» και το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων του δήμου.